Reci Da - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Reci Da

Reci Da

Yes Man (2008.)

Warner Bros. Pictures/Continental film

104' komedija

Režija:           Peyton Reed

Uloge: Jim Carrey, Zooey Deschanel, Bradley Cooper, Rhys Darby, John Michael Higgins, Danny Masterson, Terence Stamp

Scenario:        Nicholas Stoller, Jarrad Paul, Andrew Mogel

Producent/i:   Richard D. Zanuck, David Heyman

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Reci Da

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.30
30
0.00

Simpatična komedija koja dokazuje kako u životu i najmanja stvar, kao što je jedna riječ, može učiniti veliku razliku.

Carl Allen (Jim Carrey) upao je u kolotečinu. Kad ne odbija zahtjeve za kreditima u banci u kojoj radi, odbija pozive prijatelja te radije kod kuće gleda televiziju. Jednostavno, on je čovjek koji je svijetu rekao 'ne', a takav je već dvije godine, otkako se razveo. Njegovi prijatelji pokušavaju sve kako bi mu pomogli te ga jedan od njih čak i nagovori da posjeti seminar za samopomoć. Carlov pogled na svijet se neočekivano i drastično mijenja kada nevoljko ode na seminar kojega drži guru koji potiče svoje sljedbenike da više govore 'da' te tako promijene svoje živote. Carl, koji je u početku skeptičan, ipak pristaje spontano govoriti 'da' svemu u životu.

Carlovo putovanje od kauča do života možda počinje nakon seminara, ali on počinje cijeniti mogućnosti koje su pred njim tek kad upozna Allison (Zooey Deschanel), zanimljivu ženu koju susreće kasno jedne večeri puneći kanistar benzina. Nakon što ga upita treba li mu prijevoz, on naravno kaže 'da'. Nedugo nakon toga sazna da je Allison osoba slobodnog duha – ona pjeva u grupi, slika i fotografira te je vrlo kreativna i spontana. Prirodno je onakva osoba kakva bi Carl želio biti. Usprkos velikim karakternim razlikama, između njih dvoje uskoro se javi 'kemija', a Carlu se čini kako njegov život jednostavno ne može biti bolji. Ipak, uskoro otkriva kako reći 'da' nije uvijek najbolje rješenje.


'Reci Da', trailer

'Reci Da' snimljen je prema istoimenom bestselleru Dannyja Wallacea, mladog škotskog pisca koji je ovu knjigu napisao inspiriran vlastitim iskustvom. Scenarij su kreirali Nicholas Stoller, Jarrad Paul i Andrew Mogel, a glavnu riječ vodio je Peyton Reed. Ovaj režiser iza sebe ima poduži spis fiilmova, a da se dobro snalazi u žanru komedije dokazao je s naslovima 'Prekid' i 'K vragu i ljubav'. Ipak, najjača karika cijele ove priče je urnebesni Carrey kojemu cijela 'da' filozofija filma otvara nebrojeno mnogo mogućnosti za prezentiranje svog komičarskog talenta. On se zbilja dobro pripremio za ovu ulogu jer njegov lik tečno govori korejski jezik i odlično svira gitaru.

Ne znamo hoće li ovaj film inspirirati ljude da u životu malo više puta kažu 'da' i time si otvore neke nove mogućnosti, ali jedno znamo – kritičari su ovoj komediji definitivno rekli 'ne'. Internet stranica Rotten Tomatoes izrekla je svoju presudu – 43% i opće mišljenje koje kaže da je jedina svijetla točka ovoga inače blijedog i predvidljivog filma njegov glavni glumac. Evo vam negativnih komentara – 'Neki djelovi su smiješni, većina filma nije.' (Toronto Star), 'Scenarij je bolno predvidljiv.' (USA Today), a bilo je i onih drugih – 'Malen, ali simpatičan i zabavan povratak Jima Carreya.' (Newark Star-Ledger), 'Film ima svoj šarm koji će se sigurno svidjeti gledateljima.' (Newsday). U svakom slučaju nećete puno pogriješiti ako vas netko pozove pogledati ovaj film, a vi kažete 'da'.

zl.m.