Dugo, toplo ljeto - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dugo, toplo ljeto

Dugo, toplo ljeto

The Long Hot Summer (1958.)

Twentieth Century-Fox

113' drama

Režija:           Martin Ritt

Uloge: Paul Newman, Joan Woodward, Orson Welles, Lee Remick, Anthony Franciosa, Angela Lansbury, Richard Anderson, Sarah Marshall

Scenario:        Irving Ravetch i Harriet Frank Jr. (prema pričama i romanu Zaselak Williama Faulknera)

Producent/i:   Jerry Wald

Zemlja:          SAD

Linkovi: Imdb

Dugo, toplo ljeto

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
4
0.00

Adaptacija južnjačkog književnog genija Williama Faulknera i njegovog romana 'Zaselak'.

Mladi Južnjak Ben Quick protjeran je iz mjesta u kojem je živio zbog navodne paleži sjenika, iako mu podmetanje požara nikad nije dokazano. Quick dolazi u gradić Frenchman's Bend, gdje ga Jody Varner, sin moćnog veleposjednika Willa, zaposli samo za stan i hranu kao pomoćnog radnika. Kad stari Varner, konzervativni južnjački patrijarh to sazna, razbjesni se jer za razliku od sina zna Quickovu reputaciju. Ubrzo shvati da je došljak žilav i sposoban čovjek, puno solidniji od Jodyja, te ga zaposli kao poslovođu u svom gradskom dućanu.

Jody, koji u braku s Eulom, ocu ne može podariti željenog unuka, postaje ljubomoran na Quicka, no tu nije kraj Varnerovim planovima s došljakom. On, naime, smatra da bi Quick bio puno bolji muž za njegovu neudanu kćer Claru, samosvjesnu učiteljicu, od njezine višegodišnje simpatije, sofisticiranog Alana Stewarta. Benu Quicku se itekako svidi ideja da se priženi u moćnu obitelj, no Clara ga odbije.

Film je značajan i kao prvi veliki uspjeh tada mladog Paula Newmana, jedne od najvećih hollywoodskih legendi, koji se na snimanju upoznao i zbližio s Joan Woodward, s kojom se ubrzo i vjenčao, nakon što mu je dotadašnja supruga dala razvod.

z.m.