Priča o mišu zvanom Despero - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Priča o mišu zvanom Despero

Priča o mišu zvanom Despero

The Tale of Despereaux (2008.)

Universal Pictures/Continental film

100' animirani, komedija, obiteljski

Režija:           Sam Fell, Rob Stevenhagen

Uloge: Matthew Broderick, Robbie Coltrane, Frances Conroy, Tony Hale, Ciaran Hinds, Dustin Hoffman, Kevin Kline, Frank Langella, Christopher Lloyd, William H. Macy, Stanley Tucci, Tracey Ullman, Emma Watson, Sigourney Weaver

Scenario:        Gary Ross, Will McRobb, Chris Viscardi

Producent/i:   Gary Ross, Allison Thomas

Zemlja:          Velika Britanija / SAD

Linkovi: službena stranica

Priča o mišu zvanom Despero

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.83
6
0.00

Despero je mali junak s velikim srcem koji će se hrabro suprostaviti svim problemima koje muče kraljevstvo Dor.

Nekada davno, stanovnici dalekog i nepoznatog kraljevstvu Dor živjeli su kao u bajci – svaki dan bio je ispunjen smijehom i veseljem, slasne hrane bilo je u izobilju, a u zraku kao da se mogla osjetiti pozitivna i očaravajuća magija. No, jednoga dana dogodila se strašna nesreća koja je slomila kraljevo srce, jako rastužila princezu i razočarala narod. Odjednom se nad prekrasno kraljevstvo nadvila tama i sve je postalo sivo i beživotno. I tako je bilo sve dok se u selu miševa koje živi i diše ispod ljudskih ulica i kuća nije rodio mali Despero.

Od samog početka bilo je jasno da se on razlikuje ne samo od svojih vršnjaka, već i od cjelokupne mišje populacije. Despero je hrabar, neustrašiv i pustolovan, ali živi u zajednici koja umjesto ovih vrlina radije bira strah i skromnost. Uskoro ovaj klempavi mišić shvati kako je ova sredina premala za njegove velike apetite te da neće nikada ispuniti svoje viteške snove ako ostane sa svojom familijom. On tada napušta društvo i kreće u avanturu zvanu ljudski svijet. Na tom uzbudljivom putovanju pridružuje mu se Roscuro, miš koji ima svoje vlastite razloge za odlazak.

Njih dvoje nisu dugo čekali na svoju prvu veliku pustolovinu – upoznali su princezu Peu kojoj Despero želi pomoći, a njegov prijatelj Roscuro se pak zaljubi u nju. Uskoro ova dva mišića upoznaju i cijelu paletu najrazličitijih likova kraljevstva Dor, od princezine služavke koja sanja o tome da će jednoga dana i ona sama biti princeza, do zlog vođe štakora koji želi napakostiti i nauditi ljudima. I tako Despero i Roscuro kreću na nevjerovatno putovanje koje će im zauvijek promijeniti pogled na svijet, ali i na same sebe.


'Priča o mišu zvanom Despero', trailer

Ne znamo zbog čega je režiser Sam Fell ('Pusti vodu da miševi odu') toliko očaran miševima, ali činjenica je da je 'Priča o mišu zvanom Despero' već njegov treći (od četiri) animirani film s ovim malim glodavcima u glavnim ulogama. No, ovdje nije sjedio sam na režiserskoj stolici, već mu je društvo pravio Robert Stevenhagen koji ipak ima malo više iskustva s 'crtićima', budući da je radio na animaciji mnogih poznatih animiranih kino hitova ('Sinbad – legenda o 7 mora', 'Wallace i Gromit u velikoj povrtnoj zavjeri'). Inače, 'Priča o mišu zvanom Despero' nastala je prema istoimenoj dječjoj knjizi autorice Kate DiCamillo, a scenarij su napisali Gary Ross, Will McRobb i Chris Viscardi ('Alvin i vjeverice').

Ova animirana 3D avantura je na internet stranici Rotten Tomatoes prošla sasvim solidno i kod kritike i kod šire publike. Ocjena glasi 53%, a opće mišljenje kritičara glasi kako film svojim potencijalnim gledateljima donosi impresivne i zadivljujuće vizualne efekte, ali da je priča svima već dobro poznata i pomalo izlizana. Negativne kritike su uglavnom koncentrirane oko neinventivnosti scenarija, a ovako kažu oni koji su nahvalili film – 'Teme kao što su hrabrost, nada i poštenje jako su dobro prikazane te će ovaj film vrlo lako inspirirati svoje gledatelje.' (USA Today), 'Ovo je jedan od vizualno najljepših filmova koji smo ikada pogledali. Apsolutno remek-djelo animacije.' (Chicago Sun-Times).

zl.m.