Kako izgubiti prijatelje i otuđiti se od ljudi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kako izgubiti prijatelje i otuđiti se od ljudi

Kako izgubiti prijatelje i otuđiti se od ljudi

How to Lose Friends & Alienate People (2008.)

Paramount Pictures

110' komedija, romansa

Režija:           Robert B. Weide

Uloge: Simon Pegg, Kirsten Dunst, Danny Huston, Gillian Anderson, Megan Fox, Max Minghella, Jeff Bridges

Scenario:        Peter Straughan

Producent/i:   Stephen Woolley, Elizabeth Karlsen

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: službena stranica

Kako izgubiti prijatelje i otuđiti se od ljudi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.14
22
0.00

Priča opisuje iskustvo Sidneya Younga koji se iz perspektivnog novinara pretvorio u potpunu propast, ali na tom putu upoznao je ljubav.

Sidney Young (Simon Pegg) je londonski izvjestitelj, urednik i izdavač alternativnog, neperspektivnog časopisa Post-Modern Review – satiričnog štiva koje bez ikakve zadrške oštro kritizira najveća ega u svijetu showbusinessa. Iako se na prvi pogled čini da Sidney ne voli i prezire svjetski jet set, on istovremeno priželjkuje njihovu slavu, pažnju koju dobijaju i društveni status. I upravo mu se prilika za takav život pruži nakon jednog katastrofalnog pokušaja da upadne na zabavu priređenu za dodjelu nagrada, kada mu Clayton Harding (Jeff Bridges), urednik svjetski poznatog časopisa Sharps, sa sjedištem u New Yorku, sasvim nenadano ponudi posao.

Voljan napustiti svakodnevnu monotoniju svoga stana koji mu je ujedno i ured, on stiže u Veliku Jabuku. Preuzimajući svoj alter ego i predstavljajući se kao Clark Baxter, za kojeg su pravila stvorena kako bi se kršila, Sidney se strmoglavi u newyorški stil života koji vrvi zabavama i u kojem su glavni kult slavne osobe. Međutim, posao mu nije onakav kakvog ga je zamišljao. Sidney je razočaran pretjerano kreposnom atmosferom na njegovom novom radnom mjestu i odlučan je u tome da malo prodrma stvari i da mu se konačno objavi priča.

Njegov politički nekorektan i nehajan stil pisanja koji odiše uvredama i vulgarizmima automatski podigne prašinu kako kod njegovog nadređenog, tako i kod kolegice Alison Olsen (Kirsten Dunst). Njegove lakrdije, kao što je dovođenje striptizete u ured, pljuvanje hrane u dizalima i opijanje na zabavi povodom proslave Dana nezavisnosti, sve više ugrožavaju njegov ugled i posao. I uskoro našem Sidneyu nije dopušteno niti intervjuirati slavne osobe, a kamoli o njima pisati. No, niiti to ga nije spustilo na zemlju, ali stvari se mijenjaju kada upozna prekrasnu glumicu Sophie Maes (Megan Fox) i zaljubi se preko ušiju.


'Kako izgubiti prijatelje i otuđiti se od ljudi', trailer

Ova komedija snimljena je prema istoimenim memoarima Tobyja Younga koji su objavljeni 2001. godine, a prate njegovu selidbu iz Londona u New York, gdje postaje urednik prestižnog časopisa Vanity Fair. Otpušten je dvije godine kasnije, a njegovi memoari na urnebesan način opisuju propali pokušaj osvajanja Manhattana. Toby se prisjeća: 'Doista mi nije odgovarao taj posao, a jedan od razloga za to bila je moja apsolutna naivnost glede toga što znači biti novinar u New Yorku. Očekivao sam mnogo ležerniju i opušteniju radnu atmosferu. Osjećao sam se kao Austin Powers koji je odrastao u tolerantnoj, nekonformističkoj eri šezdesetih i onda bio prebačen u viktorijansko doba.'

Film je režirao Robert B. Weide koji je do sada uglavnom radio na televizijskim projektima (serija 'Bez oduševljenja, molim'), a scenarij je napisao Peter Straughan. Ova komedija i nije baš nešto uspjela oduševiti kritičare internet stranice Rotten Tomatoes, ali je zato puno bolje prihvaćena kod obične publike. Ocjena glasi 38%, a ovako su napisali pojedini mediji – 'Vrlo pametna satira showbusiness novinarstva koja ima mnogo toga za ponuditi svojim potencijalnim gledateljima.' (San Francisco Chronicle). Ipak, onih negativnih komentara bilo je nešto više, a posebno okrutan bio je New York Post'Ako zbilja želite iskusiti što znači izgubiti prijatelje i otuđiti se od ljudi, jednostavno im preporučite ovaj film.'

zl.m.