Grad Svjetla - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Grad Svjetla

Grad Svjetla

City of Ember (2008.)

20th Century Fox

95' avantura, obiteljski, fantastika

Režija:           Gil Kenan

Uloge: Bill Murray, Tim Robbins, Saoirse Ronan, Harry Treadaway, Martin Landau, Marianne Jean-Baptiste, Toby Jones, Mary Kay Place

Scenario:        Caroline Thompson

Producent/i:   Tom Hanks, Gary Goetzman

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Grad Svjetla

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.33
12
0.00

markoboban 17.11.2009 Ocjena recenzije : 2.0

Svetlost i tama

U ovoj mešavini avanture, fantastike i drame, glavnu reč imaju deca-tinejdžeri. Svake godine, dolaze nove generacije mladih, spremnih da daju svoj doprinos, društvu u kome žive (izolovanom gradu, duboko pod zemljom, bez sunčeve svetlosti). Naravno, pošto su tu deca, a ona imaju bujnu maštu, kako odmiče radnja, postavlja se pitanje, da li postoji i neko bolje (osvetljenije) mesto za život. Svetlost i tama su samo metafore ovog filma, jer i sama deca shvataju da i u samom gradu, vlada korumpirani gradonačelnik (solidni Bill Murray), potpomognut svojim najbližim saradnicima, ogrezlim u kriminal i dr. prevare. Zbog toga, traže izlaz i spas, sa takvog mesta. Odlična scenografija, kostimi, kao i solidna gluma mladih (Harry Treadaway i Saoirse Ronan), uz prekaljenog Tima Robbinsa, svakako su poseban kvalitet ovog filma. Možda je scenario trebalo malo više razraditi, ali bez obzira na to, jako solidan film, koji toplo preporučujem (naročito mlađem uzrastu).

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Triumpho 15.01.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Maštovito

Knigu nisam čitao pa ne mogu povući paralelu između filma i literarnog uratka, ali vam mogu reći da je ovaj film mnogo bolji nego što djeluje na prvi pogled. Kada ga usporedim s sličnim obiteljskim avanturama poput Puta u središte Zemlje i Eragona ili Speed Racera, dolazim do zaključka kako se ovim filmom nije željelo samo brzo zaraditi. Ember je prekrasno napravljen, a ideja o gradu ispod zemljine kore orginalna je i maštovita. Radnja ne obiluje akcijskim scenama, no svejedno će vas zaintrigirati i primorati da odgledate do kraja. Specijalni su efekti izvrsni, a atmosfera podsjeća na steampunk stripove. Mladi su glumci sjajno odradili posao, a uloga pokvarenog gradonačelnika kao da je pisana isključivo za Billa Murraya. Svima onima koji će u ovom filmu tražiti senzacionlane bitke, veliku zlu prijetnju i sve ostalo na što nas je navikao holivudski svijet fantasya, preporučujem da izbjegnu ovo ostvarenje jer bi se mogli jako razočarati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: