Sljepoća - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sljepoća

Sljepoća

Blindness (2008.)

Miramax Films/Discovery

120' drama, triler, misterija

Režija:           Fernando Meirelles

Uloge: Mark Ruffalo, Julianne Moore, Gael Garcia Bernal, Sandra Oh, Danny Glover

Scenario:        Don McKellar

Producent/i:   Andrea Barata Ribeiro, Niv Fichman, Sonoko Sakai

Zemlja:          Kanada / Brazil / Japan

Linkovi: službena stranica

Sljepoća

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.30
20
0.00

Zamislite da ste jedina osoba u gradu koja može vidjeti. Biste li iskoristili situaciju, ili  pokušali pomoći ostalima?

Cijela priča počinje kada nekoliko običnih građana oboli od misteriozne epidemije zvane 'bijela sljepoća'. Stručnjaci i doktori nikako ne uspjevaju otkriti što uzrokuje ovu opaku bolest jer, čini se, nema nikakvog konkretnog i zajedničkog uzroka, nikakve ciljane skupine i nikakvih pokazatelja i simptoma zaraze, osim iznenadne sljepoće. Oni prvi koji su pali pod utjecaj ove neočekivane epidemije vlasti su smjestile u karantenu i to u napuštenu psihijatrijsku bolnicu, gdje se novonastalo 'drušvo slijepih' mora snaći i priviknuti na zajednički život. No, ispada da to nije nimalo lako jer tu skupinu, uz obične građane, čine i kriminalci i ubojice. Oni iskorištavaju svoju nadmoć i teroriziraju slabije – otimaju ima hranu, premlaćuju, a stvari s vremenom postaju samo gore.

Ipak, u cijeloj toj zbrci postoji i jedan svjedok – žena (Julianne Moore) jednog od oboljelih. Ona je, iako savršeno dobro vidi, pristala poći sa svojim mužem kako bi ga njegovala i pobrinula se da dobije odgovarajuću skrb. Po dolasku u karantenu, ona skriva svoju tajnu i uskoro shvaća da ovo mjesto postaje jako opasno za svoje stanare. Tada postaje vođa omanje skupine oboljelih koji su, iako se prije nisu poznavali, postali bliski poput prave obitelji. Ona ih uspije izvesti iz karantene, ali bjegunci tek tada shavćaju ozbiljnost i razmjere epidemije. Cijeli grad je u rasulu i kaosu – ulice su opustošene, trgovine opljačkane, a stambene zgrade porazbijane. Sasvim je jasno da se u nekoliko dana cijela civilizacija izokrenula naopačke, a riječi kao što su humanost, poštenje i moral potpuno su izgubile svoj značaj.


'Sljepoća', trailer

Vjerojatno najjača karika ovog misterioznog trilera je njegova režija. Za taj posao bio je zadužen izvrsni brazilski redatelj Fernando Meirelles koji je cijeli svoj život posvetio filmu i gotovo da nema dijela filmografije kojim se on nije bavio. Iza njega je nekoliko sjajnih naslova, gdje ipak treba izdvojiti 'Brižnog vrtlara' i 'Božji grad'. Ovaj potonji čak mu je i priskrbio nominaciju za Oskara u kategoriji za najboljeg režisera, što uopće nije čudno jer je film zaista savršeno napravljen. No, vratimo se mi na 'Sljepoću'. Scenarij je prema istoimenom bestselleru Joséa Saramaga napisao Don McKellar, kanadski scenarist koji je veći dio svoje karijere radio na televizijskim projektima, a glavna uloga dodjeljena je Julianne Moore.

Moramo vam reći da smo imali puno veća očekivanja za 'Sljepoću' nego što je to vidljivo iz komentara na internet stranici Rotten Tomatoes. Opće mišljenje glasi kako je ovaj film katastrofe na prvi pogled provokativan i interesantan, ali vrlo brzo gubi te kvalitete. Ocjena je 41%, a ovako su napisali pojedini mediji – 'Dosadan, loše tempiran i prepun plošnih likova koji se ponašaju točno po šablonama.' (Newark Star-Ledger), 'Provokativan, ali predvidljiv.' (Hollywood Reporter), 'Ne funkcionira kao triler zbog prespore i pomalo dosadne radnje.' (USA Today). Ipak, nije sve tako crno. Tu su San Francisco Chronicle i Boston Globe koji hvale film, a New York Times preporuča pogledati film svima onima koji žele vidjeti kako izgleda perfektna režija.

Osnovna misao 'Sljepoće' je prikazati koliko je zapravo krhko čovječanstvo i ljudski rod. Režiser je vrlo zorno prikazao što se događa i koje su posljedice jedne ovakve epidemije koja bi, ne nužno u ovom obliku, lako mogla uskoro zahvatiti cijelu našu planetu. Upravo zato ne treba čuditi što su imena likova svedena na minimum, a ime grada u kojemu se radnja odvija uopće nije poznato. Ovaj film nas svojom anonimnošću upozorava da se ovako nešto može dogoditi bilo kome, a ako vas zanima kako izgleda krah čovječanstva, onda je ovo pravi film za vas.

zl.m.