Četiri Božića - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Četiri Božića

Četiri Božića

Four Christmases (2008.)

New Line Cinema

82' komedija

Režija:           Seth Gordon

Uloge: Vince Vaughn, Reese Witherspoon, Robert Duvall, Jon Favreau, Mary Steenburgen, Dwight Yoakam, Tim McGraw, Kristin Chenoweth, Jon Voight, Sissy Spacek

Scenario:        Matt R. Allen, Caleb Wilson, Jon Lucas, Scott Moore

Producent/i:   Gary Barber, Roger Birnbaum, Jon Glickman, Vince Vaughn, Reese Witherspoon

Zemlja:          SAD / Njemačka

Linkovi: službena stranica

Četiri Božića

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.28
29
0.00

Brad i Kate su ljubavni par koji svaki put uspješno eskivira familijarne Božićne proslave, ali ove godine će ih imati čak četiri.

Ovaj sretno nevjenčani i otmjeni par iz San Francisca se svakog 25. prosinca prepušta tradiciji koju dijele od dana kada su se upoznali – bježe od svojih ludih obitelji na neko opuštajuće, zabavno, sunčano i egzotično mjesto. Tamo, ispijajući margarite pokraj bazena, nazdravljaju tom blagdanskom razdoblju i znaju da su ponovno uspjeli izbjeći kaos i emocionalne ispade u njihova četiri doma – razvedene roditelje, posvađanu braću i sestre, pomahnitalu djecu te tihe zamjerke i nezgodne trenutke karakteristične za Božić u svakoj obitelji. No, ove godine stvari će se malo drukčije razvijati.

S već spakiranim kratkim hlačicama i sunčanim naočalama, Brad (Vince Vaughn) i Kate (Reese Whiterspoon) zapinju u zračnoj luci u San Franciscu zbog guste magle. Da bi stvari bile još gore, snimila ih je ekipa lokalne televizije i tako svima, kao i njihovim obiteljima, otkrila gdje se nalaze i u kakavoj situaciji. Ostavši bez prilike za bijeg i bez izlika, sada ih umjesto sunca, kupanja i uživancije čeka snijeg, Božićni šoping i čak četiri obiteljska ručka. I dok se pripremaju za maratonske posjete, Brad i Kate očekuju ono najgore te upravo to i dobiju. No, uskoro se pokaže kako ipak nije sve tako crno.


'Četiri Božića', trailer

Vince Vaughn i oskarovka Reese Witherspoon predvode zvjezdanu glumačku postavu u ovoj prigodnoj romantičnoj komediji. Cijelu priču režirao je Seth Gordon, mladi američki redatelj/producent koji je nedavno uplovio u filmske vode. Scenarij su napisali Matt Allen i Caleb Wilson, kojima je ovo spisateljski debut, te nešto iskusniji Jon Lucas i Scott Moore. Moramo vam priznati da kada pogledamo ekipu koja je radila 'iza kamere' nismo baš sigurni u uspjeh ovoga filma, ali da vidimo ipak što kažu kritičari.

Izgleda da smo bili u pravu jer su 'Četiri Božića' jedva preživjeli na internet stranici Rotten Tomatoes. Opće mišljenje glasi kako jak casting nije bio dovoljan da spasi ovu prosječnu komediju, a ocjena koja proizlazi iz svega ovoga je mršavih 24%. Najviše negativnih komentara ide upravo na račun režije i scenarija, a oni pozitivni se uglavnom koncentriraju oko glumaca. To uopće ne čudi jer su tu, uz već spomenute glavne, uloge odigrali i oskarovci Robert Duvall ('Dani groma', 'Žestoki udar') i Mary Steenburgen ('Što muči Gilberta Grapea', 'Nixon') te mnogi ostali kvalitetni glumci.

Iako mediji kao što su Arizona Republic, Toronto Star i Entertainment Weekly hvale i preporučaju pogledati 'Četiri Božića', ostali, koji su u velikoj većini, savjetuju preskočiti ovaj naslov. Chicago Sun-Times pita se: 'Zar je ovo trebalo biti smiješno?', ReelWievs tvrdi: 'Evo što se događa kada mladog i perspektivnog režisera kratkih dokumentaraca ubacite u nemilosrdan svijet Hollywooda.', a Houston Chronicle jednostavno je napisao: 'Ho, ho, ho? No, no, no.'

Ali, čini se da publika kaže: Ho, ho, ho! Da, da, da!, jer je u SAD-u film već dva tjedna na vrhu svih box-office ljestvica. Uostalom, ima li boljeg načina za započeti blagdansku sezonu nego li sladunjavom obiteljskom komedijicom?  

zl.m.