Putnici - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Putnici

Putnici

Passengers (2008.)

Columbia Pictures

82' drama, horor, triler

Režija:           Rodrigo Garcia

Uloge: Anne Hathaway, Patrick Wilson, David Morse, Andre Braugher, Clea DuVall, Dianne Wiest

Scenario:        Ronnie Christensen

Producent/i:   Keri Selig, Matthew A. Rhodes

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Putnici

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.75
12
0.00

Desetero putnika preživjelo je avionsku nesreću i kada se počnu prisjećati tog događaja, tada započnu i misteriozni nestanci.

Telefonski poziv usred noći i vatra na dalekom horizontu dovoljan su znak terapeutkinji Claire Summers (Anne Hathaway) da se zaputi u bolnicu. Upravo se srušio putnički zrakoplov, a nju trebaju da pruži psihološku pomoć onima koji su nekim čudom preživjeli nesreću. U bolnici je čeka Perry Jackson, učitelj iz djetinjstva koji je otada preuzeo ulogu njezinog mentora i koji od nje očekuje da svoje znanje o liječenju djece koja pate od posttraumatskog stresa primijeni na šačici odraslih koji upravo sada to proživljavaju. Claire se odmah usprotivi njegovom prijedlogu – tvrdi da nije dorasla tom zadatku – ali Perry inzistira na tome i tvrdi da je došlo vrijeme da Claire napokon izađe iz svoje čahure i napreduje na poslovnom planu.

Njezini problemi zbog prihvaćanja tog zadatka postaju još složeniji kada se suoči s Ericom, putnikom koji odbija njezinu pomoć i koji koristi nesreću kao izliku za kršenje svih pravila te joj se otvoreno udvara. Dok se Claire bori s Ericom kako bi zadržala profesionalnu distancu, njezini ostali pacijenti se bore sa sjećanjima na nesreću koja se ne slažu sa službenim objašnjenjem zrakoplovne kompanije. Nakon što se prisjete eksplozije u zraku, putnici počinju tajanstveno nestajati i Claire sumnja da zrakoplovna kompanija stoji iza svega. Odlučna u tome da otkrije istinu, Claire upada sve dublje u zavjeru – i dublje u vezu s Ericom – što će na kraju dovesti do neočekivanog obrata.


'Putnici', trailer

Moramo priznati da ovako, na papiru, film zvuči prilično interesantno i inovativno. Ipak, ako ćemo se ravnati prema pisanju internet stranice Rotten Tomatoes, realizacija je nešto sasvim drugo, ali o tome ćemo nešto kasnije. Za već spomenutu realizaciju glavni odgovorni bio je Rodrigo García, kolumbijski režiser i scenarist koji se do sada uglavnom bavio režiranjem televizijskih serija, među kojima valja izdvojiti nagrađivane 'Sopranose' i 'Dva metra pod zemljom', no bilo je tu i filmova ('Devet života'). Scenarij je napisao Ronnie Christensen koji je već ranije imao prilike raditi na sličnim projektima, a mladoj i lijepoj Anne Hathaway ('Ulovite Smarta', 'Priča o Jane Austen') ovo je prvo horor/triler iskustvo.

E, sada da se vratimo na nerealizirani potencijal ovog filma i što o tome misle 'trule rajčice'. Kao prvo, svi kritičari su se složili oko toga da je ovo prvenstveno drama, a ne 'punokrvni horor/triler' kako producenti tvrde. Složili su se oko još jedne stvari, a to je da ovaj film potpuni promašaj, iako se tu i tamo može pronaći pokoja pozitivna kritika. Postotak uspjeha se zaustavio na nesretnih 13%, a izgleda da je situacija zbilja toliko loša jer se komentari šire publiku kreću u rangu između 'uzbudljivije je gledati biljku kako raste' i 'gledljivo'. Ako pak inzistirate na profesionalnoj kritici, evo, izvolite: 'Ovaj je jedna preduga i već stoput viđena priča sa krajem koji se da predvidjeti nakon pet minuta filma.'

Jao, jao, kakve oštre i obeshrabrujuće riječi za cijelu filmsku ekipu. Mi u ovoj jadikovki ipak vidimo jednu svijetlu točku i nadu za spas, a to je činjenica da je film u Americi zabranjen mlađima od trinaest godine zbog nekoliko 'zastrašujućih i presenzualnih scena'. Ako se ove potonje odnose na seksi glavnu glumicu, a ove druge gledateljima utjeraju strah u kosti, onda bi 'Putnici' ipak mogli biti toplo prihvaćeni na postaji zvanoj hrvatska kina.

zl.m.