Dan kada se Zemlja zaustavila - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dan kada se Zemlja zaustavila

Dan kada se Zemlja zaustavila

The Day the Earth Stood Still (2008.)

20th Century Fox

103' drama, ZF

Režija:           Scott Derrickson

Uloge: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Kathy Bates, Jaden Smith, Jon Hamm, Kyle Chandler

Scenario:        David Scarpa

Producent/i:   Erwin Stoff, Paul Boardman, Gregory Goodman

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Dan kada se Zemlja zaustavila

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.63
32
0.00

Posjet vanzemaljskog bića zvanog Klaatu podiže cijelu planetu na noge, a postavlja se samo jedno pitanje – kakve su mu namjere?

Ugledna znanstvenica, Helen Benson (Jennifer Connelly) nađe se licem u lice s vanzemaljcem zvanim Klaatu (Keanu Reeves) koji putuje svemirom kako bi upozorio na prijeteću krizu. Kada sile izvan Helenine moći ocijene da je vanzemaljac neprijateljski nastrojen te mu uskrate mogućnost obraćanja svjetskim vođama, ona i njezin otuđeni posinak Jacob ubrzo shvaćaju smrtonosne implikacije Klaatuove tvrdnje da je 'prijatelj Zemlje'. Helen sada mora pronaći način da uvjeri biće poslano da nas uništi da je ljudska vrsta vrijedna očuvanja. No, možda je već prekasno jer proces je već započeo.

Ovo je remake jednog od najoriginalnijih i najinovativnijih znanstveno-fantastičnih filmova, a radi se o istoimenom hitu iz 1951. godine. Režirao ga je legendarni Robert Wise, a priča prati dobrohotnog čovjekolikog vanzemaljca zvanog Klaatu, koji svojim svemirskim brodom slijeće u Washington s ciljem da se susretne sa svjetskim vođama kako bi ih upozorio da ljudsko nasilje prijeti opstanku ostalih civilizacija u svemiru. Uz pomoć Gorta, gigantskog robota tjelohranitelja, Klaatu izbjegne vlastima koje ga pokušavaju zarobiti te uranja u ljudsko društvo ne bi li bolje shvatio vrstu osuđenu na sukob i uništenje. Sprijateljuje se s udovicom i njezinim sinom, te kroz prizmu tog prijateljstva uči o čovječanstvu, da bi na kraju pozvao ljude da postanu bolja verzija sebe samih.


'Dan kada se Zemlja zaustavila', trailer

'Dan kada se Zemlja zaustavila' režirao je Scott Derrickson koji je svoju karijeru izgradio na znanstveno-fantastičnom žanru ('Egzorcizam Emily Rose'). Scenarij je na temelju predloška iz 1951. godine napisao David Scarpa, a glavne uloge dodjeljene su Keanu Reevesu i Jennifer Connelly. Reevesa ne treba posebno predstavljati, a kroz svoju karijeru je dokazao da se također odlično snalazi u ovome žanru ('Constantine', 'Matrix'). S druge strane, tu je i Connelly koja je pokazala zavidno glumačko umijeće u odličnim naslovima kao što su 'Rekvijem za snove' i 'Genijalni um'.

A sad opet malo o priči. Producenti su u planu imali držati se originala, ali kada je Derrickson zasjeo na režisersku stolicu, nastale su neke promjene. On je odlučio pratiti kratku priču Harryja Batesa, 'Farewell to Master', prema kojoj je nastao scenarij iz 1951. godine i koja ima drukčiji kraj. Je li ovo samo vješt marketinški trik koji treba privući što veći broj gledatelja, pokazati će vrijeme. No, činjenica je da se ova moderna verzija nalazi u prilično nezahvalnoj situaciji – nepisano pravilo glasi kako remakeovi velikih klasika obično završavaju sažvakani i ispljunuti, kako od strane kritičara, tako i od vjernih fanova.

Kritičari su podjeljeni što se tiče ovog naslova – jedni predviđaju sjajan uspjeh i zaradu, a drugi pak kažu da se radi o totalnoj katastrofi. Ipak, kritike su ovoj novijoj verziji dale prednost na jednom polju, a to su specijalni efekti. Silna čuda i čudesa moderne filmske tehnologije sigurno će vjernije i kvalitetnije prikazati i ušminkati film, ali dobro se zna da to nije uvijek dovoljno. Kako sve to skupa izgleda, hoće li Klaatu imati milosti prema jadnim Zemljanima i hoće li se seksi doktorica Helen možda skinuti, najbolje da provjerite vi sami.

zl.m.