Ponos i slava - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ponos i slava

Ponos i slava

Pride and Glory (2008.)

New Line Cinema/Continental film i video

130' krimi, drama

Režija:           Gavin O'Connor

Uloge: Edward Norton, Colin Farrell, Jon Voight, Noah Emmerich, Jennifer Ehle, Frank Grillo, Rick Gonzalez, Shea Wigham, Jessica Pimentel, John Ortiz, Lake Bell, Manny Perez, Carmen Ejogo

Scenario:        Joe Carnahan, Gavin O'Connor

Producent/i:   Gregory O'Connor

Zemlja:          SAD / Njemačka

Linkovi: službena stranica

Ponos i slava

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.25
12
0.00

Uzbudljiva i emotivna priča o policijskoj obitelji čiji se članovi nađu na suprotnim stranama korupcijskog skandala u newyorškoj policiji.

Četiri newyorška policajca su mrtva. Ubijeni su u zasjedi koja je uznemirila policiju i dovela do velike napetosti. S obzirom da je ubojica policajaca na slobodi i da puno toga ovisi o ovom slučaju, glavni policijski inspektor na Manhattanu, Francis Tierney stariji (Jon Voight), zamoli svoga sina, detektiva Raya Tierneya (Edward Norton), da predvodi istragu. Ray nevoljko preuzima slučaj jer zna da je ubijenim policajcima nadređeni bio njegov brat, Francis Tierney mlađi (Noah Emmerich), te da su radili s njegovim šogorom Jimmyjem Eganom (Colin Farrell).

Na prvi pogled sve je izgledalo kao da su policajci krenuli na rutinsko uhićenje preprodavača droge, koje je krenulo u neželjenom smjeru, što je rezultiralo krvoprolićem. Međutim, kako Ray kopa sve dublje u slučaj, shvaća da je sigurno netko javio preprodavačima droge da dolaze policajci. I to netko iznutra. Što je još gore, dokazi počinju pokazivati u sasvim nezamislivom smjeru – na njegovog vlastitog brata i šogora. Kako se pitanja počinju gomilati, slučaj natjera članove obitelji da biraju između njihove međusobne odanosti i odanosti prema policiji, pravdi i zakonu.


'Ponos i slava', trailer

'Ponos i slavu' režirao je i, uz pomoć Joea Carnahana ('As u rukavu', 'NARC'), napisao mladi, perspektivni redatelj irskih korijena, Gavin O'Connor, koji je svoju filmsku karijeru započeo kao glumac. Svoj režiserski debut doživio je 1995. godine s dramom 'Comfortably Numb', a jedan od njegovih zamjećenijih filmova je sportska drama 'Pravi igrači'. Pošto je na ovom filmu radio s trenutačno najtraženijim hollywoodskim facama, kao što su Colin Farrell i Edward Norton, uopće ne čudi njegova izjava: 'Bilo je pravo zadovoljstvo raditi s ovim ljudima. Jednostavno kažete 'akcija' i oni odrade scenu točno onako kako smo se dogovorili.'

Zanimljivo je da je ovaj film trebao započeti sa snimanjem 2001. godine, ali zbog napada na WTC, svi su se složili kako to i nije baš pravi trenutak za film koji govori o korupciji i 'prljavim' policajcima. Snimanje je odgođeno do daljnjega, a ako se pita kritičare internet stranice Rotten Tomatoes, bilo bi bolje da je tako i ostalo. 'Ponos i slava' ocjenjeni su sa niskih 34%, ali ovdje treba spomenuti da je obična publika i više nego zadovoljna odgledanim. Što se kritike tiče, ovo je samo još jedan u nizu od prenapuhanih hollywoodskih wannabe blockbustera koji svoje rupe u priči i traljavu režiju nastoji sakriti jakim glumačkim imenima. Iako velika većina kritičara zamjera prosječnost i neinventivnost te savjetuje u širokom krugu izbjegavati ovu kriminalističku dramu, ima i onih koji su pohvalili film – 'Savršeno tempiran i odlično odglumljen film koji nokoga neće ostaviti ravnodušnim.' (Denver Post).

zl.m.