96 sati - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      96 sati

96 sati

Taken (2008.)

Europa Corp./Blitz

93' akcija, krimi, drama

Režija:           Pierre Morel

Uloge: Liam Neeson, Maggie Grace, Katie Cassidy, Famke Janssen, Goran Kostic

Scenario:        Luc Besson, Robert Mark Kamen

Producent/i:   Luc Besson

Zemlja:          Francuska

Linkovi: službena stranica

96 sati

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.33
83
0.00

 Liamu Neesonu otmu kćer, no on je bivši CIA agent koji će učiniti sve - ama baš sve - da je spasi.

Bryan (Liam Neeson) bivši je tajni agent CIA-e koji se nakon zaslužene mirovine odlučio skrasiti u SAD-u. Što se tiče borbe prsa o prsa, pištolja, strojnica i tenkova tu je stvarno pravi mačak, ali kada na red dođe brak i ljubav, javljaju se problemi. Razveden je, a njegova sedamanaestogogdišnja kćer Kim, koju jako jako voli, živi s majkom i očuhom Stuartom. Kim i njena prijateljica Amanda velike su obožavateljice U2-a i kada čuju da se sprema velika europska turneja, donesu odluku da će otputovati u Pariz i nakon toga pratiti bend diljem Europe. No, za to putovanje treba dobiti i blagoslov od oca, a pošto ga Kim dobro poznaje, slaže mu da se njih dvije spremaju posjetiti samo Pariz i on joj nevoljko da dozvolu.

Kada stignu u grad svjetla sve se čini savršeno – ljudi, arhitektura, hrana – i automatski ih očara cijeli taj francuski štih. U taksiju koji ih vozi do kuće u kojoj će odsjesti upoznaju naizgled vrlo simpatičnog mladića po imenu Peter, no one ne znaju da on radi za albansku mafiju. Nakon što se rastanu, on dojavi adresu svojim kolegama i odveze se. Nakon nekog vremena, dok Kim razgovara s ocem preko telefona, otmičari upadnu u stan i odvedu djevojke. Bryan iskorištava svoje veze u agenciji te poslovne kontakte svoje bivše žene kako bi otputovao u Pariz, gdje sazna da je slučaj povezan s organiziranim lancem prostitucije i da ima 96 sati prije nogo li će njegova kćer nestati zauvijek.


'96 sati', trailer

'96 sati' režirao je Pierre Morel, mladi francuski filmaš koji je svoju redateljsku karijeru započeo nedavno, 2004. godine, i to s futurističkim 'Okrug 13'. Njegov debut je prošao sasvim solidno na kinoblagajnama pa ni ne čudi da je on odabran za ovaj projekat. Scenarij je uz pomoć Roberta Mark Kamena ('Peti element', 'Bandidas') napisao Luc Besson te je on i producirao film. Što se glavne uloge tiče, tu je Liam Neeson ('Nell', 'Schindlerova lista') koji je, prema riječima režisera, savršen za ovu ulogu – 'Visok je skoro dva metra, ali kada ga pogledate ne vidite borbeni stroj, nego zabrinutog i pomalo uplašenog oca koji je spreman učiniti sve za svoju kćer.'

A kritike? Pa možemo vam reći da su obični gledatelji oduševljeni odgledanim i da su filmu dodijelili skoro pa maksimalnu ocijenu. Profesionalci su ipak uspijeli pronaći nekoliko zamjerki te su se podijelili oko kvalitete filma (50%). Mnogi mediji hvale Neesonovu glumu i komentiraju kako zbilja nije tipičan akcijski junak te da to unosi dozu svježine u cijeli film, a časopis Time Out je zadovoljan cijelom pričom – 'Režija je efikasna, scenarij zanimljiv, a glumci izvrsni.' No, bilo je i onih koje ovaj akcijski triler i nije baš oduševio, ameđu njima je i Guardian koji ovako komentira: 'Ovo je jedan isprazan, nesiguran i loš film.' te nadodaje 'Svakako izbjegavati.'

Ako nas pitate, na ovom akcijskom trileru radile su poznate filmske face i to od glume, preko scenarija pa sve do produkcije, tako da zbilja sumnjamo da će razočarati i/ili podbaciti.

zl.m.