Tijelo od laži - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tijelo od laži

Tijelo od laži

Body of Lies (2008.)

Warner Bros. Pictures/Continental film

128' akcija, drama, triler

Režija:           Ridley Scott

Uloge: Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, Mark Strong, Golshifteh Farahani, Oscar Isaac, Simon McBurney

Scenario:        William Monahan

Producent/i:   Donald DeLine, Ridley Scott

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Tijelo od laži

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.16
38
0.00

Leonardo DiCaprio i Russell Crowe CIA-ini su agenti koji udružuju snage kako bi uhitili opasnog terorista koji napada nevine žrtve.

U visokorizičnom svijetu današnje globalne špijunaže, moć se više ne mjeri u oružju ili tehnologiji, nego u količini važnih informacija koje netko može dobiti ili barem naizgled kontrolirati. Ovdje na scenu stupa Roger Ferris (Leonardo DiCaprio). On je najbolji čovjek kojeg američka obavještajna služba ima na terenu, što se tiče situacija u kojima čovjekov život vrijedi koliko i informacija koju vam može dati. U operacijama koje ga nose preko cijelog svijeta, Ferrisov idući korak često ovisi o glasu s druge strane sigurne telefonske linije – glasu koji pripada veteranu CIA-e, Edu Hoffmanu (Russell Crowe).

Njih dvojica upravo rade na jednom velikom slučaju – žele uhititi islamskog vođu i terorista Al-Saleema koji sve češće napada nevine žrtve. On je odgovoran za niz bombaških napada te je do sada uspio izbjeći svaki pokušaj hvatanja, ili čak uspješnog lociranja od strane najsofisticiranijih svjetskih obavještajnih službi. No, Hoffman je na Al-Saleemovom tragu te ga namjerava konačno i uhititi, a to će pokušati pomoću Ferrisa koji je na terenu u Jordanu. Kako bi ga namamio da se razotkrije, Ferris će se morati infiltrirati u njegov mračni svijet, ali što se više približava meti, to više otkriva da je povjerenje opasno i da će ga jedino ono izvući živog iz cijele ove priče.


'Tijelo od laži', trailer

'Tijelo od laži' temelji se na istoimenom romanu Davida Ignatiusa, novinarskog veterana koji je za Wall Street Journal deset godina pokrivao rad CIA-e te zbivanja na Bliskom istoku. Upravo je taj roman zadobio pažnju Ridleya Scotta ('Gladijator', 'Kraljevstvo nebesko') koji je ovako objasnio svoj angažman na projektu: 'Knjiga ima neobično oštar pogled na ono što se uistinu događa na prvim linijama i na ljude koji donose odluke. Odmah mi se svidio taj autorov stav i moj zadatak je što vjernije prenijeti ga na veliko platno.' Scenarij je napisao William Monahan ('Pokojni'), a glavne uloge dodjeljene su Leonardu DiCapriju i Russellu Croweu.

Upravo je gluma ono što spašava ovaj triler/dramu od prosječnosti i zaborava, makar ako ćemo vjerovati općem mišljenju internet stranice Rotten Tomatoes. Ocijena je 50%, a kritika zbilja ima svakakvih – od veličanja svega i svačega, do potpunog negiranja bilo kakve kvalitete. Film.com spada u onu prvu skupinu i ovo su objavili na svojoj stranici: 'Dobra stara akcijska avantura koja posjeduje savršenu kombinaciju tehnologije i špijunaže. U cijelu tu priču uvrštena je i odlično pogođena doza morala, dvojbe i prijateljstva koja će držati publiku zainteresiranu do samog kraja.' Ipak, nisu svi ovog mišljenja, a među njih spada i Los Angeles Times koji ovako kaže: 'Film je prilično konvencionalan i neuvjerljiv. Priča je dosadna i svaka čast onome tko dočeka kraj.'

zl.m.