Sirotište - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sirotište

Sirotište

El Orfanato / The Orphanage (2008.)

Picturehouse/Discovery film i video

105' drama, horor, misterija

Režija:           Juan Antonio Bayona

Uloge: Belen Rueda, Fernando Cayo, Geraldine Chaplin, Montserrat Carulla, Mabel Rivera, Andrés Gertrúdix

Scenario:        Sergio G. Sánchez

Producent/i:   Guillermo Del Toro

Zemlja:          Meksiko / Španjolska

Linkovi:

Sirotište

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.34
47
0.00

Zapušteno sirotište postaje novi dom mladog bračnog para, no oni ne znaju da se u njemu krije mračna i zastrašujuća tajna.

Laura, Carlos i njihov usvojeni sin Simon čine malu, sretnu obitelj koja se useljava u napuštenu, ali dobro očuvanu i veliku kuću. Laurina najranija sjećanja vezana su za ovo mjesto jer je veliki dio svoga djetinjstva, sve dok je nisu usvojili, provela upravo u ovom sirotištu. Njen plan je obnoviti zgradu i pretvoriti je u centar za hendikepiranu djecu. Štoviše, mnogo djece, prekrasan krajolik i blizina mora čine se kao svršeni uvijeti za odrastanje malog Simona koji je rođen HIV pozitivan i mora redovito uzimati lijekove. Izgleda da je novo okruženje djelovalo pozitivno na Simona i njegovu maštu jer se čini mnogo sretniji nego prije te tvrdi da je upoznao petero nevidljivih prijatelja.

Laura i Carlos isprva ne pridodaju veliku važnost Simonovim nevidljivim prijateljima, misleći kako su oni samo plod njegove mašte. Nastavljaju s obnovom po planu i na dan otvorenja odluče održati kostimiranu zabavu za djecu i njihove roditelje. Laura je prezauzeta brigom oko gostiju i ne obrati preveliku pažnju na maloga Simona kada joj priđe sa željom da joj pokaže tajno skrovište svoga prijatelja Tomasa. Ipak, nešto kasnije ona na zabavi primijeti neobično dijete s još čudnijom maskom kako zuri u nju. Pokuša mu prići, ali ono je napadne i nakon što se probudi iz nesvjesti primjeti da je nestao njezin sin. Nakon toga u kući se počne čuti neobična buka, a zabrinuti roditelji gotovo da osjećaju neku nevidljivu i uznemirujuću prisutnost koja bi mogla biti odgovorna za Simonov nestanak.


'Sirotište', trailer

Zanimljiva je činjenica da je 'Sirotište' napravila filmska ekipa koju čine sve redom mlada i neafirmirana imena španjolske filmske scene – režiser Juan Antonio Bayona, scenarist Sergio G. Sánchez, režiser fotografije Oscar Faura, itd. No, usprkos neiskustvu, uspjeli su napraviti iznimno složen, kompleksan i interesantan film koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Iako po žanru spada u horor, film i dalje uspješno realizira duboke teme kao što su savjest, strah od nepoznatog, ili majčinska ljubav. No, nemojte ovo krivo shvatiti. 'Sirotište' se s punim pravom može nazvati hororom jer će, od samoga početka pa sve do odjavne špice, kod gledatelja održati intenzivan osjećaj nelagode i zastrašujuće znatiželje, a ne nedostaje mu niti trenutaka u kojima će se publika doslovno trzati od straha.

Pitate se kako je ovim 'gušterima' pošlo za rukom napraviti ovako dobar film? Pa odgovor je vrlo jednostavan kada se pogleda tko je producirao cijeli projekat – Guillermo Del Toro. Ovaj izvrsni meksički režiser uvijek uspije prenijeti zavidnu dozu svoje orginalnosti i genijalnosti u svaki projekat na kome radi. Kada se pogledaju njegovi filmovi 'Panov labirint', 'Ðavolja kralježnica', 'Hellboy', sasvim je jasno da su prava mala remek djela, bilo da se radi o blockbusteru, ili nezavisnom filmu. I u 'Sirotištu' je vrlo jasan i vidljiv Del Torov utjecaj, bilo da se radi o načinu razvoja radnje, prezentaciji likova, atmosferi, ili komunikaciji s publikom.

A kritičari? Oduševljeni su odgledanim i svi su se složili kako 'Sirotište' predstavlja pravo osvježenje i užitak za publiku željnu dobrog horora. Među kritičarima internet stranice Rotten Tomatoes nema niti jednog negativnog komentara, a što se tiče onih pozitivnih, kao da je bio raspisan natječaj za najbolji hvalospjev. 'Ovo je zbilja jedan horor kakav se rijetko viđa – ne samo da će vas dobro prestrašiti, nego će vas i duboko dirnuti.' (Arizona Republic), 'Film će vas od samog početka zainteresirati zbog odlične kompozicije priče, savršene glume i impresivne režije.' (New York Times). Mnogi kritičari također predviđaju sjajnu budućnost svima koji su radili na ovome filmu, a još više njih Guillerma Del Tora naziva pravim genijalcem i 'doktorom moderne kinematografije'.

Nakon svega napisanog nije uopće teško shvatiti kakav film dolazi u naša kina – onaj koji se ne propušta. Pošto je u zadnje vrijeme žanr horora spao na prenapuhane remakeove klasika, ili pak na neumorno recikliranje besmislenog i pretjeranog sadizma, 'Sirotište' zbilja predstavlja dašak svježine i zadovoljstvo za sve istinske fanove straha, horora i jeze.

zl.m.