Nixon - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nixon

Nixon

Nixon (1995.)
192' drama, biografski, politički

Režija:           Oliver Stone

Uloge: Anthony Hopkins, Joan Allen, James Woods, Powers Boothe, Bob Hoskins, Paul Sorvino, Ed Harris, David Paymer, Mary Steenburgen, J.T. Walsh, E.G. Marshall, David Hyde Pierce, Madeline Kahn

Scenario:        Oliver Stone, Stephen J. Rivele, Christopher Wilkinson

Producent/i:   Oliver Stone, Clayton Townsend, Andrew G. Vajna, Dan Halstead

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Nixon

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Oliver Stone bavi se životom i djelom jedne od najkontroverznijh ličnosti prošlog stoljeća, 37. američkim predsjednikom Richardom Nixonom.

Na početku priče upoznajemo se s Nixonovim djetinjstvom, kad je on bio samo sin trgovca povrćem. Međutim, već tada su se mogli naslutiti korijeni njegove kasnije podvojene ličnosti i bezuvjetne ambicije. Film se najviše koncentrira na Nixonovu propast izazvanu velikim skandalom oko razotkrivanja njegovih mućki u aferi 'Watergate' iz 1974. godine, te ostavku koju je kasnije bio prisiljen podnijeti na funkciju predsjednika. Njegova politička karijera nije prošla bez još brojnih tamnih mrlja - ovisnosti o alkoholu i tabletama, pa i ženama, te prevelikoj povezanosti s direktorom FBI-ja J. Edgar Hooverom (Bob Hoskins), s kojim je neuspješno pokušao organizirati atentat na Fidel Castra.

U glavnoj ulozi pojavljuje se Anthony Hopkins koji za ovu ulogu nagrađen nominacijom za Oscara. Ubrzo nakon J.F.K.-a Oliver Stone se još jednom bavi stanarom Bijele kuće. Pripremajući film Stone je kontaktirao s brojnim stvarnim sudionicima političkih događaja iz 60-ih i 70-ih godina, te proučio hrpe dokumenata i knjiga, ne bi li gledateljima pružio što vjerodostojniju verziju priče o 'Dicku'.