Slagalica strave V - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Slagalica strave V

Slagalica strave V

Saw V (2008.)

Lionsgate Entertainment/Discovery film i video

92' krimi, horor, triler

Režija:           David Hackl

Uloge: Tobin Bell, Costas Mandylor, Scott Patterson, Betsy Russell, Mark Rolston, Carlo Rota, Julie Benz, Greg Bryk, Laura Gordon, Meagan Good

Scenario:        Patrick Melton, Marcus Dunstan

Producent/i:   Mark Berg, Oren Koules

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Slagalica strave V

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.53
34
0.00

Jigsaw, nevjerovatno kreativan, lukav i okrutan serijski ubojica ponovno se vraća na velike ekrane nudeći nam izbor – život ili smrt.

Pošto je već iz naslova vidljivo da se radi o petom nastavku ovog vrlo popularnog horor trilera, najbolje bi bilo da kažemo koju o povijesti 'Slagalice strave'. Sve je započelo ne tako davne nam 2004. godine kada je na Sundance Film Festivalu svjetlo dana ugledao prvi nastavak franšize, koji se jako svidio filmskoj kući Lionsgate. Oni automatski okupljuju prava i pod njihovom produkcijom izlaze očekivani nastavci koje režira David Hackl, i to u pravilu jednom godišnje.

Ono što 'Slagalice strave' izdvaja od mase naslova ovog žanra je definitivno atmosfera i osjećaj bezizlaznosti, bespomoći i straha koji vrlo lako s likova prelazi na same gledatelje. Okosnica cijelog serijala je serijski ubojica Jigsaw, koji svoje žrtve uvijek suočava s njihovim najvećim strahovima, ali i činjenicom da su zaboravili cijeniti svoj život te da ga uzimaju zdravo za gotovo. Svatko tko se nađe u njegovoj bolesnoj igri života i smrti ima mogućnost preživiti. Pitanje je samo koliko je pojedinac odlučan daleko otići i što je sve spreman staviti na kocku kako bi ostao živ.


'Slagalica strave V', trailer

'Slagalice strave V' sadrži sve ono što oduševljava vjerne obožavatelje i što će zasigurno privući nove, a to je misteriozna priča i prgršt nasilnih i brutalnih scena smrti/sakaćenja/krvarenja. Priča se ovaj put koncentrira na detektiva Hoffmana koji je, čini se, posljenja osoba koja nastavlja Jigsawovo nasljeđe. Izgleda da je uspio zavarati sve, ali ipak, kada mu se istraga agenta Strahma opasno približi, pokušat će uzeti sve konce u svoje ruke i još jednom zaigrati igru života i smrti.

Što se kritika tiče, 'Slagalica strave' je na očekivano niskih 13% na internet stranici Rotten Tomatoes. Zašto očekivanih? Pa zato što ova franšiza nikada nije bila u milosti kritičara. Jedino je prvi nastavak dobio donekle pozitivne kritike, a svaki sljedeći je padao sve niže i niže na ljestvici uspjeha. Kritičari uglavnom zamjeraju neinventivnost te zamornu i teško pratljivu priču, a takav je slučaj i u ovom najnovijem nastavku.

Prema našem mišljenju cijelu situaciju najbolje opisuje komentar Wesleya Morrisa koji je za Boston Globe napisao sljedeće: 'Eh, dobri moj Jigsaw, opet ista stvar – ti ponovno ubijaš, ja spavam od dosade, a producenti zadovoljno broje novac.' I to je točno, jer činjenica je da kakve god kritike bile, 'Slagalica strave' uvijek je vrlo očekivan film koji svakim novim izdanjem stječe sve veći broj fanova, a i oni stari uvijek slijepo pohrle u kinodvorane.

I za kraj da kažemo još ovo – svaki od nastavaka priča je za sebe, ali je ujedno i dio nečeg većeg te se sve ove filmove može promatrati i kao djeliće slagalice koji postepeno sjedaju na svoje mjesto, tvoreći pritom mozaik koji će biti jasan tek nakon što bude u potpunosti kompletiran. Prema tome, vjerni fanovi znaju što ih čeka, a ako je ovo vaš prvi susret sa Jigsawom, nemojte očajavati što niste gledali prijašnje filmove, jer ćete se bez ikakvih problema uživiti u ovu krvavu i brutalnu priču.

zl.m.