Karantena - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Karantena

Karantena

Quarantine (2008.)

Sony Pictures/Blitz film i video

89' horor, triler, misterija

Režija:           John Erick Dowdle

Uloge: Jennifer Carpenter, Jay Hernandez, Columbus Short, Greg Germann, Steve Harris, Dania Ramirez, Rade Šerbedžija, Jonathon Schaech

Scenario:        John Erick Dowdle, Drew Dowdle

Producent/i:   Sergio Aguero, Clint Culpepper, Doug Davison, Carlos Fernández, Julio Fernández, Roy Lee

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica

Karantena

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.77
13
0.00

Stambena zgrada u Los Angelesu stavljena je u karantenu, a svi koji su se zatekli u njoj više nikada nisu viđeni.

Televizijska novinarka Angela Vidal i njezin snimatelj rade za lokalnu televiziju i svake noći kreću na ulice u potrazi za nekom velikom pričom. Upravo im se takva prilika pruža kada  dobivaju zadatak provesti noć s los anđeleskom vatrogasnom ekipom koja radi noćnu smjenu. No, na Angelinu nesreću, noć je vrlo mirna i sve su manje šanse da će se dogoditi nešto uzbudljivo. Jedini poziv koji je došao do postaje je onaj bespomoćne starice koja je zatočena u svome stanu, a Angela nema izbora – kreće s vatrogascima. Ovaj rutinski poziv dovede naše junake do stambene zgrade čiji su stanari prestravljeni – tvrde da iz stana starice dopire jeziva buka i vriska.

Vatrogasci provale u stan pun mačaka i zateknu staricu u polusvjesnom stanju. Uskoro saznaju da je žena u stanu zaražena nečime nepoznatim. Nakon što nekoliko stanara bude brutalno napadnuto, ostali pokušaju pobjeći, praćeni ekipom vijesti, no otkrivaju da je centar za suzbijanje bolesti stavio zgradu u karantenu. Isključeni su telefoni, internet, a televizijski i mobitel signali su blokirani, dok službenici odbijaju prenijeti ikakve informacije onima zatočenima u zgradi. Kada napokon karantena bude podignuta, jedini dokaz događaja u zgradi je video vrpca snimateljske ekipe.


'Karantena', trailer

'Karantenu' je napisao (uz pomoć svoga brata Drewa) i režirao John Erick Dowdle koji je osvojio fanove s hororom 'The Poughkeepsie Tapes' iz 2007. godine. Što se castinga tiče, uloge su podjeljene glumcima čija vam imena ništa ne znače, ali ste ih sigurno već imali prilike vidjeti u serijama kao što su 'Ally McBeal', ili 'Pravda za sve', a tu je i Rade Šerbedžija kao... (pogađajte triput) ...Rus Yuri Ivanov.

A kritike? Pa možemo vam reći da je ocjena znatno viša nego što smo navikli vidjeti kod horora koji su se zadnjih nekoliko mjeseci prikazivali u našim kinima. Internet stranica Rotten Tomatoes 'Karanteni' je dodijelila solidnih 59%, a tu je negdje i ocjena fanova. Opće mišljenje glasi kako odlična atmosfera koja uzrokuje konstantan strah kod gledatelja odvaja ovaj naslov od mase. Iako ga Variety naziva neinventivnim i pomalo dosadnim, mi ipak mislimo kako je komentar New York Timesa ipak najprimjereniji ovome filmu – 'Pseudo-dokumentarni horor koji će svojom jezivom atmosferom, odličnom glumom i savršeno tajmiranom pričom osvojiti mnogo fanova.'

Sigurni smo da se fanovi hororaca neće baš puno predomišljati oko ovog naslova, a kako nam se bliži i Halloween, ilitiga Noć vještica po naški, 'Karantena' predstavlja idealan izbor za sve one koji se na taj dan zapute u kina.

zl.m.