Žene - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Žene

Žene

The Women (2008.)

Picturehouse/Blitz film i video

114' komedija

Režija:           Diane English

Uloge: Meg Ryan, Annette Bening, Eva Mendes, Jada Pinkett Smith, Debra Messing, Candice Bergen, Bette Midler, Cloris Leachman, Carrie Fisher, Lynn Whitfield, Joanna Gleason, Ana Gasteyer, Debi Mazar

Scenario:        Diane English

Producent/i:   Victoria Pearman, Mick Jagger, Bill Johnson, Diane English

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Žene

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.96
23
0.00

Jedna prevarena, jedna sponzoruša, jedna lezbijka, jedna trudnica, jedna tračerica, jedna karijeristica - jednom riječju - ŽENE!

Čini se da Mary Haines (Meg Ryan) ima savršen život – prekrasan dom u Connecticutu, dražesnu dvanaestogodišnju kćer, uspješnog muža koji je velika zvjerka na Wall Streetu i honoraran posao dizajnera u modnoj kući njezina oca. Jedna stvar na koju Mary uvijek može računati je prekrasno društvo njezinih prijateljica. Najbolja prijateljica ipak joj je Sylvie Fowler (Annette Bening), žena nepogrešivog stila i britkog uma i usto je sama i sretna te se nalazi na svojemu poslovnom vrhuncu kao nova urednica uvaženog ženskog časopisa.

Maryin i Sylviein bliski krug također uključuje ekscentričnu Edie Cohen (Debra Messing), koja je majčinski nastrojena prema svojim prijateljicama te je njezin broj djece vječno u porastu, a tu je još i humoristična esejistica Alex Fisher (Jada Pinkett Smith), glamurozna lezbijka koja ima poseban talent reći ljudima upravo ono što ne žele čuti. Međutim, za ove dugogodišnje prijateljice odjednom će nastati pakao. Problemi počinju, baš od svih mjesta na svijetu, u salonu ljepote, gdje Sylvie sjedi s novom manikerkom u gradu.

Ona joj otkriva sve o najvećoj sponzoruši u salonu koja prodaje parfeme, Crystal Allen (Eva Mendes), koja je upecala uspješnog frajera s Wall Streeta koji je oženjen -Marynog supruga! Uznemirena Sylvie nađe se u dilemi koja se ubrzo proširi i na njezine prijateljice – što reći Mary i treba li joj uopće nešto reći? Međutim, prije nego što se prijateljice slože oko tog pitanja, Mary, koju je upravo otpustio vlastiti otac, završi na toj istoj manikuri.


'Žene', trailer

'Žene' je osmislila i režirala Diane English i to joj je ujedno i redateljski debi, a slavu u filmskim krugovima stekla je kao scenaristica i producentica jedne od najpopularnijih američkih serija – 'Murphy Brown'. Ona se zainteresirala za ovaj projekt prije više od deset godina, kada je pročitala članak koji je najavljivao potencijalni remake klasik komedije 'Žene' iz 1939. godine. Članak ju je zainteresirao i potaknuo na razmišljanje: 'Sjetila sam se starog filma i kako je bilo uzbudljivo vidjeti sve te sjajne glumice zajedno na platnu. Međutim, također sam se sjetila kako je film imao vrlo zastarjele ideje koje je trebalo modernizirati.' I tako je nastala nova i izmjenjena verzija, a i jedan i drugi film se temelje na hit kazališnoj predstavi Clare Booth Luce iz 1936. godine.

Kritičarima se nije baš svidio ovaj remake, iz čega i proizlazi ocjena od samo 12%. Opće mišljenje glasi kako 'Ženama' nedostaje šarma, dovitljivosti i humora u odnosu na verziju iz 1939. godine. Bitna je i činjenica da ova komedija nije prošla puno bolje ni kod običnih gledatelja koji su je ocijenili s 33%. Ako vam to nije dovoljno, pogledajte još ove komentare i biti će vam sasvim jasno zašto su ocjene tako niske – 'Totalna katastrofa.' (New York Post), 'Nadamo se da nikad više nećemo morati pogledati ovako nešto.' (Salon.com), 'Jedan od najgorih filmova koji smo ikada pogledali.' (TIME Magazine).

No, ipak nisu svi popljuvali film, bilo je tu i vrlo dobrih kritika – 'Ovaj film za mene predstavlja čisti užitak. Bilo mi je pravo zadovoljstvo gledati sve ove sjajne glumice kojima se već odavno divim u njihovom punom sjaju.' (Roger Ebert, Chicago Sun-Times). Eto, ima i onih kojima se film svidio, a tu je i još jedan podatak koji ide u prilog 'Žena' – film je u nešto više od mjesec dana zaradio preko 26 milijuna dolara.

zl.m.