Pineapple Express - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pineapple Express

Pineapple Express

Pineapple Express (2008.)

Columbia Pictures/Blitz film i video

111' akcija, komedija, krimi

Režija:           David Gordon Green

Uloge: Seth Rogen, James Franco, Gary Cole, Rosie Perez, Danny R. McBride, Amber Heard, James Remar

Scenario:        Seth Rogen, Evan Goldberg

Producent/i:   Judd Apatow, Shauna Robertson

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Pineapple Express

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.35
23
0.00

Priča o dvojici lijenih frajera u bijegu i njihovom komičnom pokušaju da nadmudre bandu opakih ubojica.

Dale Denton ima nelagodni poslovni odnos sa šutljivim Saulom Silverom  - posjećuje ga samo kako bi kupio njegov vrhunski proizvod, rijetku novu vrstu marihuane nazvanu Pineapple Express. Igrom slučaja Dale postane jedini svjedok ubojstvu kojeg su počinili pokvarena policajka i najopasniji trgovac drogom u gradu. Uspaniči se i ostavlja Pineapple Express na mjestu zločina. Kada ubojice preko trave otkriju tko je bio svjedokom, Dale i Saul prisiljeni su bježati i pokušati spasiti svoje živote. Njih dvojica ubrzo shvaćaju da će se morati ozbiljno potruditi kako bi ostali živi i da se ovaj put ne radi samo o paranoji izazvanoj travom.

Nakon uspješnog hvatanja u koštac sa žanrom seks komedije u filmovima 'Junfer u četrdesetoj' i 'Zalomilo se' te redefiniranja filma o sazrijevanju filmom 'Superbad', ekipa Apatow Productions se u 'Pineapple Expressu' prihvaća svoje prve akcijske komedije. Ovaj put režiserska palica se našla u ruci Davida Gordona Greena, mladog američkog scenarista i redatelja koji se proslavio s dramom 'George Washington'. Scenarij su prema priči Judda Apatowa napisali Ewan Goldberg ('Superbad') i Seth Rogen ('Superbad', 'Traži se bodyguard') koji je i odigrao jednu od glavnih uloga.


'Pineapple Express', trailer

Ipak, okosnica cjelog projekta je producent Judd Apatow, koji izgleda pozlati sve čega se dotakne te je trenutno jedan od najtraženijih scenarista/producenata u Hollywoodu. On je ovako opisao ovaj svoj posljednji projekat: 'Film koristi komičnu situaciju kako bi pokazao da ništa dobro ne može proizaći iz drogiranja. Životi svih likova su potpuno nesređeni, oni ništa ne postižu u životu i tek kada umalo bivaju ubijeni počinju razmišljati o svom načinu života. Uvijek težim tome da filmovi koje radimo budu urnebesni, no da istovremeno ljude natjeraju da se zapitaju. Želim se osjećati dobro u vezi onog što filmovi poručuju.'

'Pineapple Express' postigao je vrlo dobar uspijeh na internet stranici Rotten Tomatoes te je uspio zadovoljiti većinu kritičara. Ljestvica se zaustavila na 68%, a opće mišljenje glasi kako je ovo jedna smiješna i akcijom nabijena komedija koja vrlo uspješno balansira na granici između raznih filmskih žanrova. Ovo su samo neki od pozitivnih komentara – 'Neprestano vas nasmijava.' (New York Post), 'Odlična zabava!' (Houston Chronicle), 'Ležerna komedija koja će vas nasmijati do suza.' (Dallas Morning News), ali bilo je i onih kojima se film nije svidio. Među njih spadaju i Ebert & Roeper koji su gledanje ovog filma usporedili s osjećajem koji imate kada se potpuno bistre glave nađete u sobi s hrpom napušenih  ljudi – oni se dobro zabavljaju, a vi ne.

zl.m.