Max Payne - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Max Payne

Max Payne

Max Payne (2008.)

20th Century Fox/Continental film

100' akcija, krimi, drama

Režija:           John Moore

Uloge: Mark Wahlberg, Mila Kunis, Beau Bridges, Christina Ricci, Olga Kurilenko

Scenario:        Beau Thorne

Producent/i:   Julie Yorn, Scott Faye, John Moore

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica

Max Payne

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
24
0.00

Max Payne, okorjeli policajac koji nema što izgubiti, karijeru je započeo kao junak pc igrice, a sada dolazi i na velike ekrane.

Što se lika Maxa Paynea tiče, čim je ugledao svijetlo dana uz njega se vežu brojni fan klubovi i Internet portali pa ni ne čudi da ima zbilja dugačku i od obožavatelja vjerno praćenu karijeru. Zbog toga je najbolje da krenemo od samog početka. 2001. godine izdavačka kuća Rockstar ('Grand Theft Auto' serijal) na tržište je izdala pc igricu 'Max Payne' koja je u samo nekoliko tjedana prodavanja stekla cijelu vojsku obožavatelja. Igrače je privukla mračna i nasilna priča, gotovo filmski prikaz scena borbe, atmosfera i središnji lik – policajac čija je obitelj mučki ubijena – koji ne pristaje na kompromise i kojemu ništa neće stati na put osvete.

Dvije godine kasnije uslijedio je i nastavak – 'Max Payne 2: The Fall of Max Payne'. Kritičari i obožavatelji su jednakim žarom hvalili elegantnu koreografiju igre, kao i njenu filmsku prirodu – mračne i grčevite scene u igri te usporeni obračuni vatrenim oružjem koje se odigravaju kao u nekom noir stripu. Sada je došlo vrijeme da se sve to prenese na filmsko platno.

Max Payne (Mark Wahlberg), policajac samotnjak, odlučan je pronaći ljude odgovorne za brutalno ubojstvo njegove obitelji i partnera. Slijepo usmjerenog na osvetu, njegova istraga ga odvede na putovanje iz noćne more u dubine kriminalnog podzemlja. Kako se zagonetka produbljuje, Max je prisiljen suočiti se sa neprijateljima koji nisu iz prirodnog svijeta i suočiti se sa izdajom koju ne može niti zamisliti. No on je čovjek koji ne mari za pravila i koji nema ništa za izgubiti. Dok istražuje niz tajanstvenih ubojstava koja bi mogla biti povezana sa smrću njegove žene i djeteta, moćne sile, ovozemaljske i neke koje nisu, se trude sakriti istinu i zauvijek ušutkati Maxa.


'Max Payne', trailer

Film je režirao John Moore ('Omen 666'), a scenarij je napisao Beau Thorne. Njih dvojica su se maksimalno trudili da zadovolje što više zahtjeva fanova u stvaranju samog filma, a Moore je ovako nekako zamislio cijeli projekt – 'Ovo će biti kao neo noir akcijski triler, koji oprezno kroči tankom granicom između stvarnosti i fantastike.' Ipak, pitanje koje je najviše mučilo fanove, ali i ekipu koja je radila na filmu, je tko će glumiti glavni lik. Nakon mnogih diskusija i rasprava, odluka je pala na Marka 'Babyface' Wahlberga, koji je karijeru izgradio na ulogama 'dobrog dečka' ('Dobar posao u Italiji', 'Braća po krvi') pa nismo baš sigurni da je ova uloga stvorena za njega, kako kažu producenti.

A kritičari? Pa recimo da bi nastavak 'Maxa Paynea' (ako ga bude uopće i bilo) vrlo lako mogao započeti tako da se glavni lik odluči potamamaniti sve one koji su ikada išta napisali na stranici Rotten Tommatoes. Film je ocijenjen s mizernih 17% i iako je situacija puno bolja kod običnih gledatelja, zbilja se treba potruditi da se pronađe bilo kakav pozitivan komentar. Ovaj časopisa Variety je najbolje što smo prinašli – 'Moore umjetnički pretvara ovu video igricu u noir film te to čini s doziranim ritmom i profinjenošću.' – a gotovi svi ostali bez milosti udaraju po režiji, glumi, priči, zapletu.

Zbilja težak filmski početak, ali mi smo sigurni da će 'Max Payne' bez ikakvog problema pronaći svoju vjernu publiku. Prije svega, tu su fanovi koje je sama igra privukla i koji će bez obzira na kritike pogledati film, a tu su i zgodne glumice Mila Kunis ('Preboljeti Sarah Marshall') i Olga Kurilenko (novi Bond – 'Quantum of Solace').

zl.m.