Smrtonosna utrka - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Smrtonosna utrka

Smrtonosna utrka

Death Race (2008.)

Universal Pictures/Continental film

105' akcija, avantura, ZF

Režija:           Paul W.S. Anderson

Uloge: Jason Statham, Joan Allen, Tyrese Gibson, Ian McShane, Natalie Martinez, Jason Clarke

Scenario:        Paul W.S. Anderson

Producent/i:   Jeremy Bolt, Paul W.S. Anderson, Paula Wagner

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Smrtonosna utrka

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.52
25
0.00

Bivši osuđenik Jensen Ames prisiljen je natjecati se u najsmrtonosnijem sportu ikad – utrkama automobila u kojima svi osim pobjednika umiru.

Radnja filma smještena je u blisku nam i ne baš tako nevjerovatnu budućnost – cijeli svijet izgleda kao postindustrijska pustopoljina, a omiljena razonoda svakog građanina je nevjerovatno brutalan sport zvan 'Smrtonosna utrka'. U SAD-u su nezaposlenost i siromaštvo u sve većem porastu, a kriminal i nasilje su postali svakodnevnica. U takvom svijetu velike privatne korporacije vode većinu zatvora, a upravo u kaznionici Terminal Island održavaju se brutalne i nemilosrdne utrke koje su dostupne svima putem interneta. Naime, kaznionicu vodi okrutna upraviteljica Hennessey koja je svojim zatvorenicima osmislila novi i za nju vrlo profitabilni oblik razonode – nudi im mogućnost oprosta kazne u zamjenu da oni stave svoje živote na kocku u utrci s nabrijanim automobilima prepunim oružja.

U središtu cijele ove priče nalazi se Jensen Ames (Jason Statham). On je bivši robijaš i trostruki pobjednik NASCARA (popularna američka automobilska utrka) te je konačno spreman okrenuti novi list – voditi normalan život i skrbiti za obitelj. No, uskoro se vraća iza rešetaka pod optužbom da je ubio svoju ženu i biva poslan baš u Terminal Island. Hennessey pred njega stavlja jednostavan izbor – ili će se utrkivati pod maskom legendarnog i nepobjedivog miljenika publike, Frankensteina, ili će trunuti u zatvoru do kraja svog života. Ames pristaje na pogodbu, stavlja jezivu željeznu masku i pod vodstvom svoga trenera sjeda za volan Forda Mustanga. Naoružan s minigunovima, bacačima plamena i napalmom, nedužan čovjek pokušat će uništiti sve na svome putu ka pobjedi u najbizarnijem sportu na svijetu.


'Smrtonosna utrka', trailer

'Smrtonosnu utrku' režirao je Paul W.S. Anderson (serijal 'Resident Evil', 'Tama') te je on također napisao i prilagodio scenarij. Kažemo prilagodio jer je 'Smrtonosna utrka' nastala po uzoru na kultni 'Death Race 2000' iz 1975. godine, gdje je glavnu ulogu odigrao ništa manje kultni Sylvester Stallone. Ipak, moramo priznati da ova dva filma nemaju baš puno toga zajedničkog osim samog koncepta. Anderson tvrdi: 'Ovo nije doslovni remake. Prvi film pratio je utrku po Americi, a ovo će biti utrka oko cijeloga svijeta s radnjom smještenom u još daljoj budućnosti tako da će i automobili biti više futuristični od onih u orginalu.' S njime se slaže i Jason Statham koji tumači glavnu ulogu. Ovome 'bad ass' britanskom glumcu 2008. godina poprilično je plodna – gledali smo ga u 'Pljački', a uskoro bi trebao izaći i 'Transporter 3'.

Što se kritika tiče, mnogi su zaključili da je 'Smrtonosna utrka' puno lošija od svojeg starijeg brata, a posebno su joj zamjerili nedostatak humora koji je jedan od najzanimljivijih dijelova filma sa Stalloneom u glavnoj ulozi. Opće mišljenje internet stranice Rotten Tomatoes je da je ovo sulud, nasilan i prenabrijan pokušaj stvaranja akcijskog filma. Ocijena glasi 43%, a ovako kažu pojedini mediji – 'Ovaj film spada u tipični ljetni trash i garantiramo vam kako niti jedna moždana stanica nije nastradala niti uopće bila korištena kada se stvarao ovaj film.' (Toronto Star). S ovim se mišljenjem slažu Variety, Hollywood Reporter i Chicago Sun-Times, ali ima i onih kritičara koji su stali u obranu filma – 'Film pruža zadovoljavajuću dozu dobre zabave i uzbuđenja. Svakako pogledati.' (New York Post).

Rijetki su filmovi oko kojih se kritičari slažu, a da bi vam olakšali, evo činjenica – 'Smrtonosna utrka' je u nešto više od mjesec dana prikazivanja zaradila preko 36 milijuna dolara, obična publika je u velikoj većini zadovoljna odgledanim (70%) i film posjeduje elemente reality showa, što je u zadnje vrijeme jako jako popularno u Hrvata.

zl.m.