Oko sokolovo - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Oko sokolovo

Oko sokolovo

Eagle Eye (2008.)

Dreamworks Pictures

118' akcija, triler, misterija

Režija:           D.J. Caruso

Uloge: Shia LaBeouf, Michelle Monaghan, Rosario Dawson, Michael Chiklis, Anthony Mackie, Billy Bob Thornton

Scenario:        John Glenn, Travis Adam Wright, Hillary Seitz, Dan McDermott

Producent/i:   Alex Kurtzman, Roberto Orci, Patrick Crowley

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Oko sokolovo

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.60
25
0.00

Dvoje stranaca spaja anonimni telefonski poziv koji mijenja njihove živote i oni sada moraju detaljno slijediti upute ili će biti uništeni.

U Chicagu, dvadesettrogodišnji zabušant po imenu Jerry Shaw (Shia LaBeouf), zaposlenik u lokalnoj fotokopirnici, odjednom biva pozvan kući. Javljeno mu je da je njegov jednojajčani brat blizanac, Ethan, časnik za odnose s javnošću u Američkim zračnim snagama i ponos obitelji, poginuo u automobilskoj nesreći. U međuvremenu, samohrana majka Rachel Holloman šalje svoga osmogodišnjeg sina Sama u Washington, a to je ujedno i njihovo prvo razdvajanje. Tijekom izlaska sa svojim prijateljicama, ona prima neobičan poziv. Čudna žena govori Rachel da bezuvjetno slijedi njezine upute ili će Sam umrijeti.

Po svom povratku kući, Jerry nalazi 750 000 dolara na svom inače praznom bankovnom računu, a njegov oskudno namješten stan je zakrčen terorističkim materijalima. On također prima telefonski poziv od iste žene koja ga upozorava da bježi ili će biti uhićen. Prije nego što uspije otići, biva uhićen. U sobi za ispitivanje u FBI-u, agent Thomas Morgan (Billy Bob Thornton) ispituje mladića koji stalno ponavlja da mu je namješteno. Kada ga ostave samog u uredu, Jerrya opet naziva tajanstvena žena koja ga oslobađa iz zatočeništva. Nakon toga, navodi ga do Rachel, koju nikada prije nije vidio. Sumnjičavi jedan prema drugom od samog početka, ubrzo shvaćaju da su oboje na milosti tog bestjelesnog glasa koji prati svaki njihov pokret i koji naizgled ima neograničenu kontrolu nad njihovim sudbinama.


'Oko sokolovo', trailer

Ideja za 'Oko sokolovo' nastala je prije nekoliko godina u glavi Stevena Spielberga koji je isprva namjeravao i režirati cijeli projekt. No, kako je u to vrijeme bio zauzet snimanjem najnovijeg 'Indiane Jonesa', režiserska palica sjela je u ruke D.J. Carusa, a Spielberg je nadgledao cijeli projekt kao izvršni producent. Caruso je dosada snimio nekoliko zamjećenijih filmova kao što su 'Sve za lovu', 'Krvi sol' i 'Paranoja'. Upravo je na ovome posljednjem surađivao sa Shiom LaBeoufom ('Transformeri') i, kao što vidimo, suradnja je bila odlična jer je upravo ovaj mladi hollywoodski glumac u usponu dobio glavnu mušku ulogu u 'Oku sokolovom'. Tu je i lijepa mlada glumica Michelle Monaghan ('Nestala bez Traga', 'Zavodnik') koja igra drugu polovicu glumačkog dvojca, koji je prema većini kritika najjača karika ovog trilera.

Film, između ostalog, govori i o ljudskoj ovisnosti o tehnologiji te pokušava prikazati kako izgleda kada se tehnologija okrene potiv nas. Producenti tvrde: 'Željeli smo stvoriti takvu atmosferu da ljudi po izlasku iz kina u strahu pogase svoje mobitele i Blackberryje.' Ako je suditi prema nemilosrdnim kritičarima internet stranice Rotten Tomatoes, film kod gledatelja stvara potpuno suprotni dojam.

Naime, Chicago Tribune tvrdi da će svi oni koji odluče pogledati film jedini spas od dosade i neinventivnosti pronaći u igricama na svojim mobitelima. Velika većina kritičara slaže se s ovakvim mišljenjem te iz toga proizlazi niska ocjena od 27%. Ipak, ima i onih koji su napisali nešto pozitivno o filmu, a među nih spadaju San Francisco Chronicle i Detroit News koji tvrde da je film zanimljiv i intrigantan.

Što se našeg mišljenja tiče, ono glasi ovako – 'Oko sokolovo' će vrlo lako privući hrvatsku publiku iz više razloga. Jedan od njih je zanimljiv i dopadljiv koncept filma koji smo već imali prilike vidjeti u 'Slomljenim krilima'. Tu je i tandem LaBeouf-Spielberg koji izgleda da pozlati sve čega se dotakne te činjenica da se običnoj publici film jako svidio (70%).

zl.m.