Buntovnica u internatu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Buntovnica u internatu

Buntovnica u internatu

Wild Child (2008.)

Universal Pictures/Continental film

98' komedija, drama, romansa

Režija:           Nick Moore

Uloge: Emma Roberts, Natasha Richardson, Shirley Henderson, Aidan Quinn

Scenario:        Lucy Dahl

Producent/i:   Tim Bevan, Eric Fellner, Diana Phillips

Zemlja:          SAD / Velika Britanija / Francuska

Linkovi: službena stranica

Buntovnica u internatu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.35
23
0.00

Hoće li razmažena američka princeza uspjeti preživjeti u konzervativnom britanskom internatu?

Kada šesnaestogodišnja princeza iz Malibua Poppy demolira svoju kuću na plaži kako bi zaželjela 'dobrodošlicu' novoj zaručnici svoga oca, on napokon učini ono čime joj je odavno prijetio – pošalje je u internat u York u Englesku. Tamo će se napokon naučiti  kolegijalnosti i odanosti. Poppy jako loše započinje svoj boravak u Abbey Mount školi za djevojke. Odbija priznati autoritet snobovske i okrutne Harriet te se odmah zarati sa cijelom petom generacijom učenika Abbey Mounta. No, njoj to uopće ne smeta jer se ionako namjerava za nekoliko tjedana vratiti kući, gdje će u miru moći ispijati koktelčiće na plaži.

Nekoliko njezinih cimerica – Drippy, Kiki i Josie – izbjegavaju Poppy kada njezino skandalozno ponašanje počinje njima oduzimati privilegije. Međutim, najzrelija od djevojaka, Kate, pomiri se s njom kada joj Poppy povjeri da joj je majka poginula u automobilskoj nesreći prije pet godina te da se od tada bori s time. Naravno, djevojke odlučuju pomoći svojoj ranjenoj američkoj sestri da se vrati kući tako što joj pomognu da je izbace iz škole. Ubrzo smišljaju seriju hrabrih, smiješnih psina koje će isprovocirati i razljutiti ravnateljicu, gđu. Kingsley. Ipak, iskusna i lukava ravnateljica ne kazni djevojke te one brzo shvaćaju da moraju povisiti uloge. Kate predlaže Poppy da joj meta postane sin gđe. Kingsley na kojeg je ona jako osjetljiva i zaštitnički raspoložena.


'Buntovnica u internatu', trailer

Scenaristica Lucy Dahl temeljila je priču za 'Buntovnicu u internatu', koji joj je ujedno i prvi, na dva prilično različita razdoblja u svojem životu. Kao djevojka, pohađala je internat u Engleskoj, a kao odrasla, živjela je u Los Angelesu i postala je majka kćeriju tinejdžerica. Kako je promatrala ponašanje svoje djece i njihovih školskih prijatelja, postala je fascinirana njihovom kulturom i sličnostima između generacija mladih žena. Ona sama kaže: 'Napisala sam scenarij koji se temelji na mojim lakrdijama u školi. Zaista sam zapalila svoju školu i bila sam izbačena. Također sa imala pravu gđu. Kingsley i zbilja je bila posebna.' Cijelu ovu priču o odrastanju, odgovornosti i prijateljstvu režirao je Nick Moore klojemu je ovo redateljski debut. Glumice su također mahom  mlada i neafirmirana imena koja predvodi Emma Roberts ('Aquamarine', 'Detektivka iz Hollywooda') u glavnoj ulozi.

Kao što vidite, 'Buntovnica u internatu' predstavlja 'prve mačiće' za veći dio filmske ekipe, ali ih kritičari zbog toga nisu ništa manje štedjeli. Na internet stranici Rotten Tomatoes ova komedija je ocijenjena sa slabašnih 32%, a opće je mišljenje kako su glavni razlog neuspjeha neuvjerljivi likovi, slaba režija i loš humor. Elliott Noble iz magazina Sky Movies jedan je od onih kojima se film nije svidio pa je ovako napisao: 'Film će vam se svidjeti jedino ako ste mlađi od četrnaest godina, ili ako ste ženskoga roda. Ako ne spadate u jednu od ovih kategorija onda ovo definitivno nije za vas.' Kao i uvijek, ima i onih koji se ne slažu sa većinom pa tako Louise Keller iz časopisa Urban Cinelife tvrdi: 'Film je vrlo iskren i ima svoju energiju – živahan je, smiješan i likovi su dopadljivi.'

Ovdje vas moramo obavijestiti da film puno bolje kotira kod običnih gledatelja koji su ga ocijenili s visokih 70%. Oni koji su ga pogledali kažu da je pun smiješnih i zabavnih situacija te da će vam se sigurno isplatiti odlučite li ga pogledati.

zl.m.