Vicky Cristina Barcelona - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vicky Cristina Barcelona

Vicky Cristina Barcelona

Vicky Cristina Barcelona (2008.)

The Weinstein Company/Discovery film i video

96' komedija, drama, romansa

Režija:           Woody Allen

Uloge: Scarlett Johansson, Penelope Cruz, Rebecca Hall, Javier Bardem, Chris Messina, Patricia Clarkson, Kevin Dunn

Scenario:        Woody Allen

Producent/i:   Letty Aronson, Stephen Tenenbaum, Gareth Wiley

Zemlja:          Španjolska / SAD

Linkovi: službena stranica

Vicky Cristina Barcelona

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.97
67
0.00

Novi film Woodyja Allena sa Scarlett Johansson, Penelope Cruz i Javierom Bardemom u glavnim ulogama.

Amerikanke Vicky (Rebecca Hall) i Cristina (Scarlett Johansson) provode ljeto u Barceloni odsjedajući kod Vickine rodjakinje Judy. Vicky je praktična i tradicionalna, vjerna svom pragmatičnom i rijetko romantičnom dečku Dougu. Cristina je pak spontana i nesigurna u svoje životne ciljeve, a pošto je nedavno izašla iz veze, slobodna je za nova iskustva. Na jednoj izložbi djevojke upoznaju umjetnika Juana Antonia (Javier Bardem). Njih troje se uskoro nađu u vrtlogu strasti, vina i umjetnosti. Cristina je oduševljena, a Vicky skeptična prema novim životnim iskustvima. No, Juan Antonio još je pod dojmom nesretne ljubavi sa svojom nestabilnom bivšom ženom Marijom Elenom (Penelope Cruz).


'Vicky Cristina Barcelona', trailer

'Vicky Cristina Barcelona' novi je film newyorškog neurotika Woodyja Allena, višestrukog oscarovca ('Annie Hall', 'Hannah i njene sestre'), koji je posljednjih godina pomalo počeo štancati filmove. Kritika ih mahom ocjenjuje kao prosječne naslove istrošenog genija, no potkrade mu se tu i tamo i dobar naslov kao što je to bio triler 'Završni udarac' iz 2005. godine.

Njegova je nova muza mlada glumica Scarlett Johanssson kojoj je 'Vicky Cristina Barcelona' treća suradnja s redateljem (radili na 'Scoopu' te 'Završnom udarcu'). Javieru Bardemu, novopečenom oscarovcu i Penelopi Cruz to je pak prva suradnja sa Allenom. Film je sniman na autentičnim lokacijama u Španjolskoj, točnije u Barceloni, a premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu 2008. godine.

Što se kritika tiče, izgleda da je Allen pronašao pravi recept za uspjeh na kinoblagajnama. Internet stranica Rotten Toamtoes 'Vicky Cristinu Barcelonu' je ocijenila s respektabilnih 80%, a možda je još važnija činjenica da se film i običnoj publici svidio u jednakoj mjeri. Opće mišljenje glasi kako je ovo privlačna i misteriozna tragikomedija koja će lako šarmirati svoje gledatelje prekrasnim ambijentom i odličnim glumačkim ostvarenjima. Ako vam ovo nije dovoljno, ovako su kazali pojedini mediji – 'Španjolski akcent daje izvanrednu dozu svježine uobičajenom Woodyjevom neurotičnom stilu.' (Salt Lake Tribune), 'Allen dugo nije snimio ovako smiješan i sexy film.' (New York Post), 'Uzbudljiv i hipnotizirajući, baš poput ljetne romanse u egzotičnom gradu.' (USA Today).

zl.m.