Mamma Mia! - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mamma Mia!

Mamma Mia!

Mamma Mia! (2008.)

Universal Pictures

108' komedija, glazbeni, romansa

Režija:           Phyllida Lloyd

Uloge: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Julie Walters, Dominic Cooper, Amanda Seyfried, Christine Baranski

Scenario:        Catherine Johnson

Producent/i:   Judy Craymer, Gary Goetzman

Zemlja:          SAD / Velika Britanija / Njemačka

Linkovi: službena stranica

Mamma Mia!

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.71
56
0.00

Mjuzikl koji priča priču o mladenki, njezinoj majci i trojici potencijalnih očeva. I sve to uz zarazne taktove popularne ABBA-e.

Na očaravajućem grčkom otoku Kalokairi, u hotelu Villa Donna kojeg vodi Donna (Meryl Streep) s kćeri Sophie i njezinim zaručnikom Skyem, započinje cijela avantura. Sophie je pronašla majčin skandalozno tajni dnevnik i pročitala da bi njezin otac mogao biti biznismen Sam Carmichael (Pierce Brosnan), avanturist Bill Anderson ili bankar Harry Bright (Colin Firth). Svu ih je trojicu potajno pozvala na svoje vjenčanje vjerujući da će otkriti koji je od njih njezin pravi. Njih trojica, svaki sa svoje strane svijeta, vraćaju se na otok i ženi koja ih je očarala dvadeset godina ranije.

Kada stignu na otok Sophie ih krišom odvodi u njihove sobe i objašnjava im da im je ona poslala pozivnice, a ne njezina majka. Preklinje ih da se skrivaju od Donne do samog vjenčanja, gdje će joj prirediti ogromno iznenađenje – ugledat će svoje stare prijatelje koje nije vidjela već godinama. No, Donna ipak ugleda trojicu muškaraca koje nikada nije zaboravila, a oni smišljaju ne baš pretjerano inteligentne isprike za svoj dolazak. Donna je odlučna – oni moraju otići. Vidljivo potresena, povjerava prijateljicama tajnu koju nikad nikome nije otkrila – nije sigurna koji je od te trojice zapravo Sophiein otac.

Usprkos početnom šoku i nevjerici, Donna se ipak nekako pomiri s činjenicom da su njene stare ljubavi na otoku i da će prisustvovati vjenčanju. Sophie sada pokušava u razgovoru s njima trojicom otkriva zabavnu i humorističnu majčinu prošlost. Kako se vjenčanje bliži sve joj je teže otkriti tko joj je pravi otac. Sa svakim ima nešto zajedničko te bi ju jedan od njih trojice trebao otpratiti do oltara i predati budućem mužu. U međuvremenu, Donna ponovno nalazi ljubav sa jednim od trojice muškaraca, što nikako nije bilo u planu organizacije vjenčanja.


'Mamma Mia!', trailer

'Mamma Miu!' režirala je Phyllida Lloyd, jedna od vodećih britanskih kazališnih redateljica, a cijeli se film bazira na popularnom istoimenom mjuziklu koji je do sada vidjelo više od 30 milijuna ljudi u preko 170 gradova diljem svijeta, a veliki dio svoje popularnosti i trajnosti duguje bezvremenskim hitovima ABBA-e, koji savršeno prate priču i likove.

Scenarij je napisala Catherine Johnson, koja je zajedno sa Lloyd radila i na orginalnoj kazališnoj predstavi. Kao što vidite, ekipa iza kamere je ista i dobro zna što publika želi vidjeti i kako to napraviti. Ostatak posla je na glumcima, ali kada se pogledaju imena – Pierce Brosnan, Meryl Streep i Colin Firth ('Dnevnik Bridget Jones', 'Zapravo ljubav') – jasno je da ni ovdje neće biti nikakvih problema.

Otprilike tako nekako misle i kritičari internet stranice Rotten Tomatoes. Film se zaustavio na 54%, što je sasvim dobro za jednu romantičnu komediju/mjuzikl. Prema našem mišljenju, ipak je mnogo važnija ocjena obične publike koja glasi 75%.

Elizabeth Wetzman iz New York Daily Newsa uopće nije štedila 'Mamma Miu!': 'Kostimi izgledaju jeftino, koreografija je nespretna, a režija je katastrofalna – prava šteta s obzirom na potencijal i prekrasan ambijent.' S njome se slžu novinari New Yorkera i Houston Chroniclea, ali su zato u obranu ovoga filma stali Joe Morgenstern iz Wall Street Journala ('Dopadljiv, funkcionalan i zabavan') i Ebert & Roeper koji film jednostavno nazivaju zbilja zabavnim.

Sigurni smo da će 'Mamma Mia!' vrlo lako pronaći svoj put do hrvatske publike, a tko zna, možda i mi zaplešemo i zapjevamo kao i Englezi. Naime, ondje se, nakon vrlo uspješne premjere filma, organiziraju predstave na kojima se pleše i pjeva sve u šesnaest. Zanimljivo je i da je nakon punih dvadeset i pet godina album s pjesmama ABBA-e (koje izvode glavni glumci) zasjao na prvom mjestu britanske top liste te su se čak i bivši članovi orginalne postave okupili i dobro zabavili uz film. Nije ni čudo da je tako kada se uzme u obzir da su se glavni glumci zbilja potrudili oko koreografije, iako nekima to i nije baš išlo sasvim lako. Pa ako jedan bivši James Bond može zapjevati uz čagicu, zašto onda ne biste i vi?

zl.m.