U2 3D - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      U2 3D

U2 3D

U2 3D (2008.)

National Geographic Cinema Ventures/ Blitz

85' dokumentarni, glazbeni

Režija:           Catherine Owens, Mark Pellington

Uloge: Bono, The Edge, Adam Clayton, Larry Mullen Jr.

Producent/i:   John Modell, Catherine Owens, Jon Shapiro, Peter Shapiro

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

U2 3D

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
15
0.00

Veliki ste obožavatelj dobre zabave i odlične muzike? Onda je 'U2 3D' filmski spektakl koji nikako ne smijete propustiti.

Prvi digitalni 3D film snimljen uživo, 'U2 3D' jedinstven je kinematografski doživljaj, koji gledatelje odvodi u središte pulsirajuće energije stadionskog koncerta jednog od najpopularnijih bendova na svijetu. Kombinacija digitalne 3D slike i višekanalnog surround zvuka stvara nevjerovatan osjećaj pa se gledatelju čini kao da se nalazi u prvim redovima stvarnog koncerta. Kada se tome još pridoda uzbuđenje, euforija i oduševljenje snimljeno uživo u Južnoj Americi tijekom posljednje etape njihove turneje 'Vertigo', stvoren je neopisiv doživljaj kakvoga niti jedan drugi 3D niti koncertni film nisu dosad pružili.

Već dulje od dvadeset i pet godina U2 su poznati po glazbenoj inventivnosti i jedinstvenom talentu da dopru do milijuna obožavatelja korištenjem najnovijih tehnologija. Njihovi nastupi uživo pružaju ljubiteljima nevjerojatno iskustvo za sva osjetila – bila to njihova inovativna turneja 'ZooTV' iz (1992./93.), tijekom koje su koristili video zaslone, ili LED displeji na turneji 'PopMart' (1997./98.), ili pak video zastori iznad pozornice na turneji 'Vertigo' (2005./06.) U2 su oduvijek znali kako prenijeti poruku – otvorenu i skrivenu, koristeći nove tehnologije.

Režiseri Mark Pellington i Catherine Owens su do sada režirali snimke s nekoliko prethodnih turneja te su također bili zaduženi za produkciju nekih spotova ovog svjetski poznatog benda. Prema tome, jasno je da su obje strane navikle na suradnju te da su dobro upoznate s načinom rada. Catherine tvrdi: 'Bono je želio stvoriti pravu čaroliju koja se stvara među članovima benda prilikom nastupa i koja uvlači u sebe i njihove obožavatelje.' Nakon ovog njegovog zahtjeva režiseri su se odlučili za 3D tehnologiju, koja se kasnije pokazala kao izvrstan medij upravo za filmove o glazbi ('Hannah Montana') i koja je dobro prihvaćena kod publike ('Dinosauri: Divovi Patagonije 3D').


'U2 3D', trailer

'U2 3D' je nastao zahvaljujući 3ality Digital-a, jedne od vodećih producentskih kuća svijeta, koja se specijalizirala za naprednu 3D tehnologiju. Primjenom ugrađene kontrole kretanja i procesiranja slike u realnom vremenu te uklanjanjem nepravilnosti koje se nisu mogle izbjeći ni u jednom 3D filmu koji je sniman analognim filmskim kamerama, 3ality digital proces omogućio je gledateljima gotovo pa savršen prikaz dinamičnog događaja kakav je nastup U2 na stadionu.

I upravo tome 'U2 3D' može zahvaliti svoj veliki uspjeh kod kritičara i publike. '3D efekt poptuno vas obavije i imate osjećaj kao da ste ondje. Još kada se to spoji sa moćnim i impresivnim surround zvukom jednog izvrsnog benda kao što je U2, onda zbilja znate da gledate nešto posebno.' (Entertainment Weekly), 'Koncert je spektakularno produciran te je gotovo nevjerovatno s kojom dozom realnosti i efekta prikazuje bend u njegovom punom sjaju,' (New York Daily News), 'Niti jedna tehnologija nikada neće moći gledatelju pružiti identično iskustvo koncerta uživo, ali 'U2 3D' je skoro pa uspio u tome.' (Arizona Republic).

Kao što vidite, hvalospjevi niču na sve strane i sasvim je jasno da se pred hrvatskom publikom našla jedna izvrsna filmsko-glazbena poslastica. Ovo su samo neke od pjesama koje će se moći doživjeti u našim kinima – 'Vertigo', 'Beautifull Day', 'Miss Sarajevo', 'Pride (In the Name of Love', With or Without You' – te vam, čak i ako niste okorjeli obožavatelj U2-a i njihove glazbe, toplo preporučamo pogledati ovaj filmski spektakl. Obzirom da su U2 dosada uspješno zaobilazili Hrvatsku - možda vam je ovo i jedina prilika da ih vidite 'uživo'.

zl.m.