Takva - čovjekov strah od Boga - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Takva - čovjekov strah od Boga

Takva - čovjekov strah od Boga

Takva: A Man's Fear of God (2008.)

Corazón International/Discovery

96' drama

Režija:           Özer Kiziltan

Uloge: Erkan Can, Güven Kiraç, Meray Ülgen, Öznur Kula, Erman Saban

Scenario:        Onder Cakar

Producent/i:   Onder Cakar, Sevil Demirci, Bill Murray

Zemlja:          Njemačka / Turska

Linkovi:

Takva - čovjekov strah od Boga

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
4
0.00

Turska priča o vjerniku rastrganom između tradicionalne i moderne kulture. Pobjednik Sarajevskog filmskog festivala.  

'TAKVA' je priča o Muharremu, čovjeku koji punih trideset godina radi kao službenik i živi u istom kvartu Istanbula u kojem je rođen. Tih i povučen, on živi skromno i usamljeno, uz molitvu i u seksualnu apstinenciju te uz puno poštivanje najstrožijih islamskih doktrina, sve dok njegove vrline ne zapadnu za oko lidera bogate i moćne vjerske grupe. Ta vjerska grupa Muharremu ponudi posao inkasatora, ne bi li na terenu ubirao prihode i najmove za njihove brojne i razgranate poslove.

On prihvaća posao i uskoro se nađe u kaosu modernoga, vanjskog svijeta kojega je do sada tako vješto izbjegavao. Naivni Muharrem uskoro će se suočiti s licemjerjem vjerskih visokodostojnika, te će čak i kod sebe pronaći dosad nepoznatu želju za kršenjem strogih vjerskih tabua. Da stvari budu gore, uskoro ga počinju proganjati slike zavodljive žene, koje mu se javljaju kako u snovima, tako i danju. Nedugo nakon toga počinje gubiti životnu ravnotežu i duhovni mir, te u strahu od Boga polako gubi svoj razum.


'TAKVA: Strah od Boga', trailer

Scenarij za 'TAKVU' napisao je Onder Cakar, a cijelu priču režirao je Özer Kiziltan. Ovaj turski režiser se do sada uglavnom bavio snimanjem televizijskih projekata, a ovo mu je prvi dugometražni film. Jedan od kritičara internet stranice Rotten Tomatoes ovako je komentirao ovu religijsku dramu: 'Tiha, suptilna i upečatljiva priča o razlikama i rascjepu između dviju kultura, moderne i tradicionalne. Režiser je odlično prikazao kako izgleda sudar čovjeka, koji desetljećima živi u društvenoj izolaciji, i modernog vremena.' Važno je spomenuti i činjenicu da je ova drama turski predstavnik u konkurenciji za najbolji strani film na Oscarima 2008. godine.

Film je nastao u tursko-njemačkoj koprodukciji te je na našim prostorima premijerno prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Ondje je, uz srca mnogih gledatelja, osvojio i nagradu za najbolji film, što govori o njegovoj vrijednosti. U Hrvatskoj je već bio prikazan na Zagreb film festivalu, a bio je nominiran i za Europsko otkriće godine. Dobro je poznato da kvaliteta ne poznaje granice, države i religije pa smo sigurni kako će 'TAKVA' bez problema pronaći svoju publiku i u hrvatskim kinima.

zl.m.