Mumija: Grobnica Zmajskog cara - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mumija: Grobnica Zmajskog cara

Mumija: Grobnica Zmajskog cara

The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (2008.)

Universal Pictures

112' akcija, avantura, fantastika

Režija:           Rob Cohen

Uloge: Brendan Fraser, Jet Li, Maria Bello, John Hannah, Michelle Yeoh, Anthony Wong, Luke Ford, Isabella Leong

Scenario:        Alfred Gough, Miles Millar

Producent/i:   Sean Daniel, Bob Ducsay, James Jacks, Stephen Sommers

Zemlja:          Njemačka / Kanada / SAD

Linkovi: službena stranica

Mumija: Grobnica Zmajskog cara

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
33
0.00

Radnja nove 'Mumije' odvija se u Aziji, a nama dobro poznati Rick O'Connell ovoga je puta razljutio Zmajskog cara.

Istraživač i pustolov Rick O'Connell (Brendan Fraser) pronašao je novu pustolovinu – Grobnicu Zmajskog cara u samom srcu Azije. Car (Jet Li) je nakon mnogo godina uskrsnuo i sada kreće uzbudljiva i nepredvidiva borba, koja se odvija od katakomba drevne Kine pa sve do opasnih i ledenih Himalaja. Ricku se pridružuju sin Alex, arheologinja i supruga Evelyn te njezin brat Jonathan. Oni moraju zaustaviti mumiju koja se, nakon što je bila prokleta dvije tisuće godina na vječni san, probudila pa sada, iz čiste razonode, prijeti uništenju svijeta.

Pitate se kako je moguće da se mrzovoljna mumija željna uništenja odjednom, nakon dvotisućljetnog beauty sleepa, probudi? Pa ovdje zasluge idu na račun mladog i nemarnog Ricka koji je svojom znatiželjom uspio razbuditi Cara i njegovu vojsku koja broji deset tisuća vojnika. Rick sada mora, htio on to ili ne, moliti za pomoć jedine ljude koji znaju više o uspavljivanju uskrslih mumija od njega, a to su njegovi roditelji. Da bi stvari bile bolje, tu je i Zi Yuan, bijesna čarobnica koja je proklela Zmajskog cara i njegovu vojsku na vječni san i koja nije baš oduševljena kada vidi u kojem se smijeru počinje razvijati situacija. A situacija je zbilja teška – carska mumija, oboružana nezamislivim natprirodnim moćima i žudnjom za pokoravanjem svijeta, probudit će svoje legije, osim ako ju O'Connell ne zaustavi na vrijeme.


'Mumija: Grobnica Zmajskog cara', trailer

'Mumija: Grobnica Zmajskog cara' režirao je Rob Cohen koji ima iskustva s akcijskim i pustolovnim žanrom ('XXX', 'Svjetlost dana'), a scenarij su napisali Alfred Gough i Miles Millar. Njih dvojica su već ranije surađivali, također na kreiranju scenarija, za film 'Spiderman 2' te za popularnu televizijsku seriju 'Smallville'. U glavnoj ulozi imamo dobro poznatog Brendana Frasera ('Mirni Amerikanac', 'Fatalna nesreća'), koji je glumio glavni lik i u prošlim nastavcima 'Mumije' i koji ovim filmovima daje šarm i prepoznatljivost. Tim producenata također je navikao na suradnju i dobro je upoznat s duhom serijala zbog toga što je kroz sva tri nastavka ostao nepromijenjen. Sve skupa zvuči kao jedna solidna ekipa koja ne bi trebala razočarati fanove i kritičare, no je li to zbilja tako?

Ako je suditi po onome što su napisali kritičari internet stranice Rotten Tomatoes, onda je 'Mumija: Grobnica Zmajskog cara' zbilja razočarala. Ova akcijska pustolovina dobila je mršavih 10%, a opće mišljenje glasi kako je sa svojim osrednjim specijalnim efektima i već izlizanim tipom humora daleko od vrhunca serijala (kako su producenti najvljivali). Kao što to obično biva, fanovi su film ocijenili znatno bolje, ali i ta je ocjena još uvijek ispod 50%. Chicago Reader ovako je napisao: 'Za jedan film koji govori o oživljavanju mrtvaca nedostaje mu podosta uzbuđenja i interesa koje obično dolaze u paketu s nadnaravnim pojavama.', New York Times ovaj najnoviji nastavak naziva 'daleko najslabijim do sada', a Wall Street Journal kaže da je 'najbolja stvar vezana uz ovaj film velika mogućnost da bude posljednji iz serije'.

Eto, tako zbore kritičari, ali prije kraja treba spomenuti još jednu činjenicu. 'Mumija' i 'Povratak mumije' su filmovi koji također nisu dobili baš najsjajnije profesionalne kritike kada su ugledali svijetlo dana, ali su dobili nešto mnogo vrednije – vjernu publiku i mnoštvo fanova. Nije slučajnost da su zajedno zaradili više od 800 milijuna dolara na kinoblagajnama diljem svijeta, a kako i ovaj treći nastavak donosi poznate i omiljene likove te nove pustolovine i uzbuđenja, sigurni smo da će i on vrlo lako pronaći svoju vjernu publiku.

zl.m.