Ničiji sin - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ničiji sin

Ničiji sin

Ničiji sin (2008.)

Alka film

100' krimi, drama

Režija:           Arsen Anton Ostojić

Uloge: Alen Liverić, Mustafa Nadarević, Biserka Ipša, Zdenko Jelčić, Goran Grgić, Daria Lorenci, Nikša Mrkšić

Scenario:        Mate Matišić

Producent/i:   Jozo Patljak

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi:

Ničiji sin

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.63
19
0.00

Krimić u režiji Arsena Antona Ostojića o bivšem rock-pjevaču i ratnom vojnom invalidu koji kroz ucjenu otkrije dugo skrivanu obiteljsku tajnu.

Ivan (Alen Liverić) je bivši rock-pjevač i ratni vojni invalid koji je u Domovinskom ratu izgubio obje noge. I dok se Ivan suočava s propalim brakom i neizvjesnom budućnošću, njegov je otac Izidor (Mustafa Nadarević) kandidat na parlamentarnim izborima. Kao nekadašnji politički zatvorenik Izidor računa na pobjedu, ali mu kampanju poremeti dolazak srpskog izbjeglice Sime koji ga je u bivšem režimu i uhitio. Ucjenjujući Izidora tajnom iz prošlosti, Simo počne utjecati i na Ivana.

'Ovaj film posvećujem ponajprije Siščanima, a zatim i svim stanovnicima Hrvatske!' – riječi su redatelja Arsena Antona Ostojića. On je početkom devedesetih, nakon završene Akademije u Zagrebu, otišao na usavršavanje na New York University. Njegov povratak u Hrvatsku označila je drama 'Ta divna splitska noć', koja je uvrštena na popis najboljih hrvatskih filmova od devedesetih naovamo.

Na jubilarnom pedeset i petom Pula Film Festivalu, 'Ničiji sin' uvjerljivo je pomeo konkurenciju. Film je osvojio čak šest Zlatnih Arena i to za najbolji film, najbolju mušku ulogu, specijalne efekte, ton i glazbu. Film je nastao prema istoimenom književnom predlošku Mate Matišića, autora scenarija i glazbe 'Ničijeg sina'.

Evo i par riječi kritike: 'Specifičnost ovog filma je u tome što je zaista realan i predstavlja aktualnu političku sliku Hrvatske, te probleme koji se događaju upravo na terenu na kojem je film i snimljen,' kaže Daniel Pavlić, dok Nenad Polimac nije fasciniran: 'Ostojićev je pak problem što je karikaturalne likove pokušao uozbiljiti, umjesto da se usmjeri prema crnoj komediji. Politički gledano, film je razornog sadržaja, s porukom da je aktualna hrvatska stvarnost sazdana na lažnim temeljima, međutim učinak je skroman, jer gledatelj već nakon pola sata prestane mariti za ono što se zbiva na ekranu.' 

zl.m.