Nemogući Dave - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nemogući Dave

Nemogući Dave

Meet Dave (2008.)

20th Century Fox/Continental film

90' komedija, ZF

Režija:           Brian Robbins

Uloge: Eddie Murphy, Elizabeth Banks, Gabrielle Union, Ed Helms, Judah Friedlander, Pat Kilbane

Scenario:        Rob Greenberg, Bill Corbett

Producent/i:   Jon Berg, David T. Friendly, Todd Komarnicki

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Nemogući Dave

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.60
10
0.00

Golema vatrena kugla pogodi Central Park, a iz eksplozije se pojavljuje sasvim običan i neozljeđen Dave. Pa dobro, ne baš sasvim običan.

Upoznajmo Davea Minga Changa (Eddie Murphy). On ima oko četrdeset godina, ugodnog je izgleda i vrlo uredno odjeven, iako njegova odjeća (potpuno bijelo odijelo sa crnom kravatom i crnim rupčićem) podsjeća na razdoblje prohibicije. No dobro, svatko ima svoj ukus, ali čak je i način na koji hoda čudan – svakim korakom predaleko izbacuje jednu nogu, kao da nije sasvim u stanju kontrolirati svoje tijelo. Razlog tome je što se unutar 'Davea' nalazi uvježbana posada minijaturnih ljudi – pravi mali svijet unutar svijeta – koji grozničavo pokušavaju upravljati svakim Daveovim pokretom i dijalogom. U svakom dijelu Daveovog 'tijela' vješti član posade (prosječne visine pet centimetara) upravlja tehničkom konzolom koja kontrolira Daveove pokrete.

No, Daveova posada, pod vodstvom Kapetana prema kojem je Dave dobio svoj izgled, prisiljena je brzo učiti na svojim greškama. Kada on prvi puta pokuša popiti vodu, golemi val vode zapljusne cijelu unutrašnjost broda. Kada krene isprobavati odjeću, obična majica postane pamučna zvijer koja ga želi ugušiti. Kada ode na medicinski pregled, metalni Dave mora se boriti sa snažnom magnetskom silom stroja za magnetsku rezonancu, a neplanirani pohlepni pohod na hot dogove dovede do neugodne situacije u toaletu. Kako Dave, odnosno oni unutar Davea polako pronalaze svoj put kroz ove fizičke izazove, počinju doživljavati nešto daleko značajnije. Posadu počinju obuzimati emocije, što je veoma neobično pošto dolaze iz kulture koja obeshrabruje emotivnost i individualnost. No, Dave se mijenja – iznutra prema van, i izvana prema unutra.


'Nemogući Dave', trailer

Ovu komediju osmislili su i napisali Bill Corbett i Rob Greenberg, koji je do sada radio na nekoliko televizijskih projekata ('Frasier'). Scenarij je nakon nekog vremena došao u ruke Eddiea Murphyja koji je u to vrijeme, zajedno sa režiserom Brianom Robbinsom, završavao sa snimanjem 'Norbita'. Čim je Eddie pročitao 'Nemogućeg Davea' učinilo mu se da je upravo on pravi čovjek za glavnu ulogu, a zahvaljujući odličnoj suradnji sa Robbinsonom, on je sjeo na režisersku stolicu.

Murphy je svoju karijeru započeo u Saturday Night Live-u gdje je njegov veliki osmjeh i karakterističan način govora i glume postao blizak milijunima gledatelja. Ipak, svjetsku slavu stekao je ulogom u poznatom serijalu o policajcu iz New Yorka koji dolazi na Zapadnu obalu rješavati zločine – 'Policajac s Beverly Hillsa'. U 'Nemogućem Daveu' igra dvostruku ulogu – velikog Davea i maloga Kapetana, ali to njemu nije predstavljalo nikakav problem jer je svojim dosadašnjim filmovima – 'Luckasti profesor', 'Norbit' – dokazao kako se snalazi u višestrukim ulogama.

'Nemogući Dave' kod publike kotira solidno, iako je u pet dana prikazivanja u američkim kinima zaradio tek nešto više od 5 milijuna dolara. Profesionalni kritičari sa stranice Rotten Tomatoes cijene ga tek 20%, a opće mišljenje glasi kako su šale prejednostavne i predvidljive te da to u kombinaciji s lošom režijom uništava ovu inače inteligentnu komediju. Mnogi kritičari su se obrušili na Murphyja tvrdeći kako mu je karijera propala i da više nikome nije smiješan, ali ugledni mediji kao što su Wall Street Journal i Salon.com napisali su pozitivne kritike.

Točno je da se Murphy ponavlja u svojim gegovima i odabiru uloga, ali također smo sigurni da 'Nemogući Dave' ima svojih trenutaka za pravu ljetnu mozak-na-pašu razbibigu. Prema tome, za kraj smo ostavili kritiku Dustina Putmana (TheMovieBoy.com) koji ovako kaže: 'Ne događa se svaki dan da Eddie Murphy snimi film zbog kojeg si ne poželite iskopati oči. Na svoj vlastiti način ovo je zbilja smiješan film.'

zl.m.