Piloti iz Tuskeggeja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Piloti iz Tuskeggeja

Piloti iz Tuskeggeja

The Tuskegee Airmen (1995.)

HBO / Continental film

106'

Režija:           Robert Markowitz

Uloge: Laurence Fishburne, Allen Payne, Cuba Gooding Jr., Malcolm-Jamal Warner, John Lithgow, Christopher McDonald

Scenario:        Robert Williams, T.S. Cook

Producent/i:   Frank Price

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Piloti iz Tuskeggeja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.75
4
0.00

Priča o prvoj američkoj postrojbi sastavljenoj isključivo od afroameričkih pilota i patnjama koje su morali proći ne bi li se dokazali u zraku.

Za vrijeme drugog svjetskog rata američke su snage pokrenule poseban program integracije Afroamerikanaca u ratno zrakoplovstvo što je u ono vrijeme rasnih netrpeljivosti bio svojevrsni pionirski korak.

Skupina od 992 mlada, odlučna amerikanca prijavila se na obuku spremna na suočavanje sa teškim ispitima ali i ponižavanjima, podcjenjivanjima i brojnim nedaćama koje će ih pratiti na svakom koraku.

Nijemci su ih prozvali Schwartze Volgemenshen (crni ljudi-ptice), a bjelačke posade američkih bombardera, koje su ovi pratili u akcijama, Black Redtail Angels (crni anđeli podvijenog repa zbog posebnih oznaka na avionima). Ipak, povijest ih poznaje kao Tuskegee Airmen, pilote iz Tuskegeeja po imenu mjesta u kojem je održana obuka.

Film je inspiriran istinitom pričom Hanibala Leeja (Laurence Fishbourne) odnosno njegovim napredovanjem u gotovo neljudskim uvjetima, a sve zbog boje kože.

i.k.