Speed Racer - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Speed Racer

Speed Racer

Speed Racer (2008.)

Warner Bros. Pictures

135' akcija, obiteljski, sportski

Režija:           Andy Wachowski, Larry Wachowski

Uloge: Emile Hirsch, Christina Ricci, John Goodman, Susan Sarandon, Matthew Fox, Hiroyuki Sanada, Richard Roundtree, Ji Hoon Jung, Benno Furmann, Kick Gurry, Paulie Litt, Roger Allam

Scenario:        Andy Wachowski, Larry Wachowski

Producent/i:   Grant Hill, Joel Silver, Andy Wachowski, Larry Wachowski

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Speed Racer

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.33
15
0.00

Dim spaljenih guma, miris benzina u zraku, horde navijača i, naravno, brzina.  Speed Racer je u gradu.

Speed Racer rođen je za utrke. On je agresivan, pronicljiv i iznad svega neustrašiv. Jedino što ga sprečava da postane najbolji je uspomena na brata kojeg je obožavao – legendarni Rex Racer poginuo je u jednoj od utrka. Speed je odan obiteljskoj tvrtki koju vodi njegov otac, Pops Racer (John Goodman), konstruktor njegove jurilice Mach 5.

Kada Speed odbije primamljivu i unosnu ponudu ekipe Royalton Industries, ne samo da razbjesni njihovog manijakalnog vlasnika, već otkrije i strašnu tajnu. Neke od najvećih utrka namješta šačica beskrupuloznih tajkuna, manipulirajući vrhunskim vozačima ne bi li povećali profit. Odbije li Speed voziti za Royalton, ovi će se pobrinuti da nikada više ne prođe ciljnom ravninom.

Jedini način da Speed spasi obiteljsku tvrtku i sport kojeg voli jest da pobijedi Royalton na njihovom terenu. Uz podršku obitelji i vjerne djevojke Trixie (Christina Ricci), Speed će se udružiti s nekadašnjim suparnikom, tajanstvenim Racerom X (Matthew Fox). On će pomoći Speedu da pobijedi u utrci u kojoj je njegov brat izgubio život – pogibeljnoj cross-country trci zvanoj The Crucible. Ipak, posljednji test Speedova umjeća, izdržljivosti i snage biti će na Grand Prixu, gdje će mu se suprotstaviti najbolji svjetski vozači potaknuti milijunskom nagradom koju Royalton nudi onome tko jednom za sva vremena pobijedi Speeda Racera.


'Speed Racer', trailer

Iako 'Speed Racer' na prvi pogled izgleda kao samo još jedna hipernabrijana priča o tipu koji vozi hipernabrijani auto, ono što mu daje 'dušu' je činjenica da su ga režirala i napisala slavna braća Wachowski. Znamo da su oni alfa i omega kultne 'Matrix' trilogije, a na ideju za ovaj film su došli još kao klinci. Naime, bili su fascinirani istoimenom anime serijom za djecu koja je nastala po uzoru na manga strip autora Tatsuoa Yoshide. Serija je već nakon prvog prikazivanja 1967. godine automatski postala hit diljem Amerike.

Wachowski su konačno došli na svoje što se tiče 'Speed Racera' te su film napravili u svome prepoznatljivome stilu – hrpa nevjerovatnih specijalnih efekata, napeta priča te snimanje na egzotičnim lokacijama (Italija, Maroko, Austrija, Turska i Dolina Smrti u Americi).

Važno je spomenuti da se na internet stranici Rotten Tomatoes stvorio veliki jaz između komentara profesionalnih kritičara i publike. Dok publika na sve strane hvali 'Speed Racera', nazivajući ga 'najuzbudljivijim, najnapetijim i najzabavnijim filmom ove godine', ovi drugi i nisu baš previše očarani odgledanim. Prosječna ocjena je 36% i iako respektabilni mediji poput časopsa TIME, ili New York Daily News novina hvale specijalne efekte te stil i način na koji su braća Wachowski snimala film (sve je glumljeno pred zelenim platnom), mnogi se ne slažu s njima. Los Angeles Times komentira 'kako sve izgleda lažno' te da je pretjerana uporaba specijalnih efekata, USA Today ga naziva 'dosadnim i rastegnutim', a New York Post apelira na umjetan izgled uspoređujući ga s kompjuterskom igricom.

Bez obzira na sve kritike ovog svijeta, ako ste obožavatelj brze i napete akcije, impresivnih specijalnih efekata te prepoznatljivog i dopadnog stila snimanja braće Wachowski, onda ćete sigurno pojuriti pogledati 'Speed Racera'.

zl.m.