Maturalna večer - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Maturalna večer

Maturalna večer

Prom Night (2008.)

Sony Pictures

88' horor, triler

Režija:           Nelson McCormick

Uloge: Brittany Snow, Scott Porter, Jessica Stroup, Dana Davis, Collins Pennie, Kelly Blatz, James Ransone, Brianne Davis, Johnathon Schaech, Idris Elba

Scenario:        J.S. Cardone

Producent/i:   Neal H. Moritz

Zemlja:          SAD / Kanada

Linkovi: službena stranica

Maturalna večer

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.85
13
0.00

Ako idete na maturalnu večeru skockat ćete se i ponijeti pozivnice. No, ako ste manijakalni ubojica jedino što morate je naoštriti vašu vjernu sataru.

Donna Keppel se upravo sprema završiti svoje srednjoškolsko obrazovanje, a najbolji način za proslavu tog velebnog trenutka je što dugo nego – maturalna zabava! Iako se po mnogočemu razlikujemo od Amera, u pogledu te veličanstvene večeri smo vrlo, vrlo slični. Glavni cilj je u se uliti što veću količinu brlje, štoka ili kakvog drugog otrova, na se nabacit što je moguće skuplje fancy krpice i, ako Bog da, poda se smjestit nešto. Sramoćenje na plesnom podiju, nekontrolirano arlaukanje i histerični ispadi sastavni su djelovi maturalne zabave, a tko nije popio tekilu s razrednicom totalni je štreber.

Eto, sad kada ste se ufurali u atmosferu, vratimo se mi na našu Donnu. Iako se ponaša, izgleda i ima kvocijent inteligencije poput prosječnog američkog srednjoškolca, ona u sebi krije mračnu i sablasnu traumu. Naime, naša nesretna Donna je doživjela nešto što bi ostavilo ožiljak i na najhrabrijima (osim na Chuck Norrisu). Kada se jedne večeri vraćala iz kina, u svojoj je vlastitoj kući pronašla brata i roditelje mučki ubijene od strane poremećenog ubojice. Da stvar bude bolja, poremećeni luđak je jedan od njenih učitelja koji je opsjednut njome.

Kao što vidimo, i Ameri imaju problema sa svojim školskim sustavom, ali nakon toga su prošle tri godine i izgleda da Donna konačno može nastaviti dalje sa svojim životom. Ona sada živi sa ujakom i ujnom te je u sretnoj vezi s Bobbyjem. I kada kucne čas, sve se čini savršeno. Maturalna zabava je pravi hit – svi se lijepo zabavljaju, cuga se umjereno, glazba je funky – ali onda nešto polazi u krivom smjeru. Uskoro se počnu događati grozna ubojstva, a Donna sazna da je čovjek koji joj je oduzeo obitelj pobjegao iz psihijatrijske ustanove i sada se vratio po nju.


'Maturalna večer', trailer

Režiser ovog maestralnog i neponovljivog horora je Nelson McCormick i važno je napomenuti da ste do sada sigurno pogledali makar jedan od projekata na kojima je radio. Iako je u karijeri snimio nekoliko beznačajnih filmova, radio je na više-manje svim najpopularnijim serijama u Hrvata – 'Alias', 'Zakon braće', 'Reži me', 'Hitna služba', 'Zapadno krilo', itd. Po ovome bi se reklo da čovjek zna prepoznati 'dobru robu', ali nakon 'Maturalne večeri' nama više ništa nije jasno. Ne samo da se odlučio napraviti toliko prožvakani teen horor u kojem luđak s nožem masakrira sve živo i mrtvo, a ostali likovi teško da mogu biti površniji i tipičniji, nego se čak nije ni udostojio angažirati poznate hollywoodske glumce koji bi nam još i nekako isfurali cijelu ovu priču.

To zbilja nije u redu, a s nama će se složiti i kritičari internet stranice Rotten Tomatoes. 'Maturalna večer' je osvojila impresivnih 9% i iako kod publike stoji nešto bolje, kritičari je nisu štedili. 'Ovaj film je jeziv i šokantan jednako kao i najdosadnija stvar na svijetu' (Hollywood Reporter), 'Ako odlučite otići pogledati 'Maturalnu večer' savjetujemo vam da mozak ostavite kući.' (Entertainment Weekly), 'Uopće vas neće biti briga tko će umrijeti, a tko preživjeti. Jedina stvar koja će vas interesirati je kada će sve biti gotovo.' (Boston Globe).

Valja spomenuti i činjenicu da je 'Maturalna večer' remake nešto uspješnijeg horora iz 1980. godine koji je proslavio Jamie Lee Curtis te da sadrži ono zbog čega ljudi uglavnom i gledaju ove filmove – seksi glumice i glumce koji razdrljenih košulja trčkaraju mračnim prostorijama u nadi za spas. A hoće li to biti dovoljno i za spas 'Maturalne večeri' na kinoblagajnama, presudit ćete upravo vi – naši vjerni i cjenjeni čitatelji.

zl.m.