Oko - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Oko

Oko

The Eye (2008.)

Lionsgate Entertainment

98' drama, horor, triler

Režija:           David Moreau, Xavier Palud

Uloge: Jessica Alba, Parker Posey, Alessandro Nivola, Tamlyn Tomita, Chloe Moretz

Scenario:        Sebastian Gutierrez

Producent/i:   Don Granger, Paula Wagner

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Oko

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.21
19
0.00

Nakon dvadeset godina u tami, slijepa Sydney je progledala. No, sada vidi i ono što ne želi - stravične nadnaravne događaje. Remake japanskog horora.

Na početku priče upoznajemo lijepu i pametnu Sydney Wells (Jessica Alba). Ona je slijepa od djetinjstva, ali to joj nije smetalo da postane vrlo uspješna i priznata violinistica. Iako je već izgradila svoj život te je potpuno neovisna o drugima, ipak želi vidjeti svijet 'svojim očima'. Upravo se zato odluči na transplantaciju obje očne rožnice čime joj se, nakon više od dva desetljeća, vraća vid. Nakon operacije, neuropsiholog Paul Faulkner pomaže Sydney prilagoditi se na vid i shvatiti svijet oko sebe. Uz njegovu pomoć i potporu starije sestre Helen, Sydney se polako počinje privikavati na svoje 'novo' osjetilo.

No, Sydneyna sreća kratkoga je vijeka. Uskoro je počinju proganjati neobjašnjive, bizarne i zastrašujuće slike. Je li to privremena nuspojava operacije? Prilagodba njezina uma na vid? Proizvod njezine mašte, ili nešto mnogo gore i zastrašujuće? Dok njezina obitelj i prijatelji počinju sumnjati u njen zdravi razum, Sydney uskoro postaje uvjerena da su joj nove oči otvorile vrata prema stravičnom svijetu kojega samo ona vidi. Ona sada mora saznati tko je bio donor te što znače i što joj žele poručiti ljudi i pojave koje svakodnevno viđa.


'Oko', trailer

Jessica Alba ('Sin City', 'Predigra za brak') se za glavnu ulogu doista potrudila – ne samo da je naučila svirati violinu, nego je čak i naučila osnove Brailleovog pisma. Režirali su David Moreau i Xavier Paluda ('Oni') po scenariju Seabastiana Gutierreza ('Zmije u avionu', 'Gotika'), a najimpresivnija je ekipa koja je bila zadužena za specijalne efekte - Matthew Mungle ('Beowulf', 'Spiderman 3') i Richard Redlefsen ('Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje', 'Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja'), a specijalni efekti povjereni su studiju Asylum ('Nacionalno blago'). E, da, glazbu ne smijemo zaboraviti – ovdje zasluge prima trostruki oskarovac Mike Minkler ('U 3:10 za Yumu', 'Omen') pa imamo razloga vjerovati da odlično prati i dočarava spooky atmosferu.

Kad smo već kod spooky elementa, vjerovatno su se tako osjećali i svi ovi ovdje navedeni kada su bacili svoje oko na internet stranicu Rotten Tomatoes. Naime 'Oko' je potonulo na neuvjerljivih 21%, a kritike su vrlo šarolike. Variety tvrdi: 'Film sadrži zadovoljavajuću dozu zastrašujućih elemenata koji će vas držati u napetosti sve dok ne izgubite interes zbog neinventivne priče.', a Hollywood Reporter 'Oko' naziva 'samo još jednim lošim remakeom japanskog horora'. Zanimljivo je da je i inače omiljena Alba zaradila loše kritike na račun svoje glume koja je ovdje proglašena 'drvenom'. A što mi mislimo? Pa nama se 'Oko' čini fora makar zbog netipičnog zapleta, a tu je i scena tuširanja oku nam mile nam Jessice. Nekima dovoljno...

zl.m.