Oko - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Oko

Oko

The Eye (2008.)

Lionsgate Entertainment

98' drama, horor, triler

Režija:           David Moreau, Xavier Palud

Uloge: Jessica Alba, Parker Posey, Alessandro Nivola, Tamlyn Tomita, Chloe Moretz

Scenario:        Sebastian Gutierrez

Producent/i:   Don Granger, Paula Wagner

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Oko

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.21
19
0.00

markoboban 13.10.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Tuđe oči

Kako je hongkongški natprirodni triler 'Gin gwai' (2002) braće Pang postigao solidan uspeh širom sveta,pa je snimljen i nastavak dve godine kasnije,Ameri u koprudukciji sa komšijama Kanađanima odlučiše da naprave još jedan rimejk.Umesto Wong Kar Mun - glavne junakinje (Malezijka Angelica Lee,relativno anonimna van Azije) u rimejku je to Sydney Wells (Jessica Alba),devojka slepa od svoje 5. godine.Međutim ona se odlično prilagodila i vodi gotovo potpuno normalan život,uprkos ovom hendikepu.Kao veoma nadarena violonistkinja, ona je članica orkestra za izvedbu klasične muzike,Uz podršku starije sestre Helen (Parker Posey) odlučuje sa na presađivanje očnih rožnjača,ne bi li mogla da ponovo vidi svet svojim očima.Operacija biva uspešna,a radi dalje terapije Dr. Haskins (Obba Babatundé) upućuje lepu Sydney kod psihologa Dr. Paul Faulkner (Alessandro Nivola).Njegov posao je da joj pomogne da se privikne na 'nove oči' i otpočne jedan potpuno nov normalan život.Radost zbog vraćanja vida kratko je trajala.Sydney počinje da vidi mrtve i uspostavlja s njima svojevrsnu komunikaciju (kao npr. scena sa dečakom u hodniku ispred njenog stana).Pokušava da objasni Dr. Paulu sopstvena neprijatna i neobjašnjiva iskustva s mrtvima,ali nailazi na njegovo nepoverenje.Slična reakcija stiže i od starije sestre Helen,pa Sydney dolazi na ideju da pronađe donora njenih 'novih očiju'.Paul pristaje da ode s njom u Los Llanos, Mexico,gde živi Rosa Martinez (Rachel Ticotin,kratka i efektna rola) majka pokojne Ane Christine (Fernanda Romero).Nesrećnu devojku su meštani obesili nakon velikog požara u selu, okrivljujući nju za tragediju koja je odnela više života zbog toga što je ona bila navodno veštica.Kraj filma donosi nam suočavanje dve devojke povezane istim parom očiju, razjašnjenje ko je zaista bila Ana Christina.Po povratku na meksičko-američkoj granici dolazi do stravičnog požara,koga je Sydney predosetila i ona se vraća na stanje u kakvom je bila na početku filma...Osnovna zamerka filmu je nedostatak bilo kakve inventivnosti u ovom američko-kanadskom rimejku.Bukvalno su skoro sve scene preslikane iz originalnog 'Gin gwai' (gledao ga pre nekih mesec dana,kao i nastavak).Možda su specijalni efekti nešto bolje odrađeni (veći budžet),ali ništa drugo novo ne možemo videti.Gluma i nije nešto naročito (pogotovo se to odnosi na likove Helen i Dr. Paula),mada je interpretacija Sydney Wells solidna od strane sve bolje Jessice Albe (koja ne 'ide' više samo na fizički izgled).Snimano po L.A. i Vancouveru.Objektivno više sam očekivao od ovog rimejka, s obzirom na činjenicu da su pred sobom imali dobar polu-proizvod (hongkongški original) koga su morali da oblikuju u fin gotovi proizvod (američko-kanadsku verziju), a oni to nisu postigli i pored angažovanja dvojice režisera (David Moreau&Xavier Palud).Ko je gledao original,stvarno ovo ne mora da pogleda! Ništa naročito neće propustiti!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

johnny08 01.06.2009 Ocjena recenzije : 3.25

Pogledajte original

Još jedan u nizu remakea azijskih horora i još jedan promašaj. Znam da nitko nema ideju za kvalitetan horor scenarij i da je onda najlakše uzeti i preraditi nešto što je već napravljeno ali ljudi, originali su uvijek bolji i neusporedivi s američkim glupostima (američki 'Krug' je iznimka iako nije bolji od japanskog). Amerikanci to rade jer su nesposobni i lijeni čitati titlove a koje je vaša isprika? Film upada u svaki klišej poznat u horor filmu a oslanja se konstantno na glasne i nenadane zvukove koji nisu zastrašujući već postaju iritantni kako film odmiče. Učinite si uslugu i pogledajte original pa onda ovo američko popcorn smeće ako baš morate...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

GoGo 14.05.2009 Ocjena recenzije : 1.0

jezivo

film kako ide kraju tim je više zanimljiviji, ima dosta jezivih scena, u svakom slučaju ljubitelji horor-trilera neće biti razočarani

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

damirooo 15.08.2008 Ocjena recenzije : 1.0

gledam te

prva polovica filma potpuna dosada, a ostalo ništa posebno. sve djeluje nekako predvidljivo sa već isfuranim horor forama

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

CityKino 20.07.2008 Ocjena recenzije : 1.0

Oko sokolovo

Ako ste gledali jedan od remeka azijskog filma (tamne vode, kletva, shutter, krug…) i ovo Oko vas neće previše oduševiti, prvenstveno iz razloga što nije dovoljno strašno i previše nalikuje na gore spomenute filmove… Originalno japansko oko je neusporedivo strašnije, za razliku od američkog koji je jel komercijalno, kao uostalom i sve američke obrade, izuzev recimo Kruga koji je dosta kvalitetno napravljen…. Film je snimljen gotovo identično kao i Japanski original, pa čak su i 80% (doslovno) scena kopirali, pa je prava šteta što se nisu potrudili napraviti barem malo jezivije.

Što se tiče glumačke postave, ona je po meni bila čisto solidna izuzev onog doktora koji je zbilja iritantan i dosta loše glumi. Jessica Alba je dosta dobro odradila svoj posao, i nije mi jasno zašto je svi stalno osporavaju. Po meni ona vidno napreduje iz filma u film i definitivno joj takvi filmovi leže (pa čak i komedije), za razliku od filmova gdje mora glumiti nekakvu frajericu (najčešće akcijski) gdje je definitivno out.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Vale7 30.06.2008 Ocjena recenzije : 1.0

super

film sam gledao u kinu i možda mi je radi zvučnih efekata i samog ugođaja bio odličan,ali sve u svemu je film super za pogledat.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

thundy 19.06.2008 Ocjena recenzije : 0.0

Nezanimljivo

Po meni tek prolazna ocjena. Već dugo nisam doživjela da je cijelo kino vodilo razgovore o ko zna čemu iz čiste dosade. Tek par napetih scena a između nezanimljiva radnja. Kako je napisao Citadel jedini donekle zanimljivi dio je kad ode u Meksiko. Albina gluma OK.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

citadel 31.05.2008 Ocjena recenzije : 1.0

solidno

Znajući da je ovo remake japanskog horora nisam očekivao nešto posebno ali sam se dosta iznenadio i ne previše. Alba je solidna u ovo filmu, a onaj onaj muški je loš po meni. Film je tek na kraju dosta jeiv kada Jessica otkrije tko je darovao njoj oko i ide u meksiko popričati s tim donatorom gdje saznaje za neke stvari - ne bih sada otkrivao da nekima ne pokvarim film, ali imam osječaj da je i to sve već viđeno. Ono, kad neka uloga traga za nećim i onda otkriva nekakvu neugodnu istinu. Bilo je već mnoštvo filmova sa takvim scenarijem. Ali globalno gledano, film je solidan ako se ne očekiva previše. I što je još važnije nema previše krvi kao ećina ostalih horora.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

tenib 29.05.2008 Ocjena recenzije : 1.0

remake

iako je ponovno nezahvalno uspoređivati dvije verzije filma, jer to kao da niti nisu "isti" filmovi, ovaj uspjeva zadovoljiti sve kriterije dobrog horrora. remake ionako odlicnog "oka" samo priblizava pricu onima naucenima na hollywood, te uspjeva zastrašiti i držati nas u napetosti kroz svih sat i pol. americko "oko", kao i original neodoljivo podsjeća na šesto čulo, ne kopirajuci ga već daje novu dimenziju temi koju volimo. zamjerka su mozda traljavi, povrsni dijalozi koje je tesko dobro odglumiti, ponovno kao i u originalnoj verziji. no alba je bez obzira na sve odlicna! sa svim sitnim nedostacima, ovo je vrlo dobar remake! pogledajte obje verzije,a nemojte propustiti niti "oko 2"!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: