P2 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      P2

P2

P2 (2007.)

Summit Entertainment, LLC / Blitz film i video

98' drama, horor, triler

Režija:           Franck Khalfoun

Uloge: Wes Bentley, Rachel Nichols, Simon Reynolds, Grace Lynn Kung

Scenario:        Franck Khalfoun, Alexandre Aja, Grégory Levasseur

Producent/i:   Alix Taylor, David Garrett (II), Patrick Wachsberger

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

P2

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.55
11
0.00

markoboban 11.02.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Užas na Badnjak

Skroman budžet od $8,000,000 i Toronto kao lokacija za snimanje, uključujući i ''Cinespace Film Studios'', poslužili su kao polazna osnova za produkciju trilera koji razmatra nešto već viđeno:odnos žtrve i mučitelja. Franck Khalfoun debituje kao režiser, pošto se već okušao kao glumac (''Haute tension''). Na pisanju scenarija pomogli su mu prijatelji Alexandre Aja i Grégory Levasseur. Čak se i ovde pojavljuje u epizodnoj ulozi, kao spiker sa TV stanice. Veče je uoči Božića, a Angela (Rachel Nichols), ambiciozna mlada direktorka, ostaje nešto duže da radi u firmi pre nego što krene kući gde će sa porodicom zajedno da proslavi Badnje veče. Kada siđe u garažu doživljava neprijatnost, jer shvata da ne može da upali svoj BMW. Garaža je skroz prazna, a sledeća nevolja je njen mobilni telefon, koji ostaje bez signala, jer se nalazi dva nivoa ispod zemlje. Tada stupa na scenu Thomas (Wes Bentley), momak zaposlen kao čuvar, koji joj dobronamerno ponudi pomoć. Angela nevoljno prihvata, ali kako ni njemu nije pošlo za rukom da upali njen auto, on je poziva da podeli sa njim skromnu prazničnu večeru koju je pripremio u svojoj kancelariji u garaži. Baš onako hrišćanski, no Angela to glatko i sa ciničnim osmehom odbija. Nije ni slutila da će ubrzo otkriti mračnu stranu, na prvi pogled prijatnog Thomasa. Čuvar je već duže vreme zapazio Angelu i čini se da je samo čekao pravu priliku da joj priđe. Zato njegova ponuda za večeru nije nešto što ona može da ignoriše i da odbije. Uslediće napeta borba mačke i miša, u kojoj će Angela morati da pronađe način kako da pobegne sa nivoa P2 parkinga garaže ukoliko želi da živa dočeka Božićno jutro. Odlična atmosfera, pogodno mesto za užas koji može da snađe svakoga od nas, od nekoga nama skroz nepoznatog, a što samo uvećava faktor iznenađenja. Međutim nije objašnjen motiv, poreklo negativca, šta se to u njemu prelomilo i izrodilo takvog psihopatu...To ovde nije neuzvraćena ljubav, iako se pomalo nazire da je Thomas ''zagrejan'' za privlačnu Angelu, koja nije ni znala da on postoji. Veći deo radnje drži u fokusu ova dva lika, pa svaki eventualni pokušaj da neko sa strane pomogne vrlo brzo pada u vodu. Kao da je Thomas sve detaljno isplanirao i predvideo? Hmm, teško za poverovati. Najveća mana filma je svakako nedorečeni naivni scenario. Veoma solidne glumačke prezentacije Wesleya i Rachel, ipak nisu dovoljne da izvuku film iz čistog proseka. Šteta moglo je tu i nešto više da se uradi, pa mi preostaje da čekam njegov sledeći film. Biće valjda bolje ili...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

johnny08 27.10.2009 Ocjena recenzije : 3.0

P2

Čovjek u kojeg mnogi horor fanovi u današnje vrijeme polažu nade je zasigurno Alexandre Aja koji je po dolasku u Ameriku snimio odlični remake Cravenovih 'The Hills Have Eyes' te solidan 'Mirrors'. Ovdje je Aja u ulozi scenarista, a njegov prijatelj Franck Khalfoun (glumio u Ajinom 'Haute tensionu') u ulozi redatelja. Njihovo djelce je 'P2', koje se bavi uvijek zastrašujućim praznim parkiralištima. Još kada dodate psihopatskog čuvara jasno vam je da glavnoj junakinji neće biti lako. Iako sam film i nije tako loš, njegov glavni problem predstavlja karakterizacija likova, točnije jednog lika. To je naravno naš dežurni psihopat Thomas za kojeg odmah znamo da je ubojica što tvorci filma ni ne skrivaju, no nikako nije objašnjen njegov glavni motiv osim nekoliko puta ponavljane činjenice da je usamljen. Nije mi jasno da li je Thomas novi čuvar, da li mu je to prvi psihopatski ispad jer čisto sumnjam da bi i da je nekim slučajem uhvatio Angelu mogao objasniti nadležnima par mrtvih tijela, razbijenih automobila, mrtvog psa, natopljeni lift itd. No logičnosti u modernom hororu su rijetke tako da jedino s čime ovdje možemo biti zadovoljni je solidna gluma Wes Bentleya (izgubio se nakon vrhunskog 'American Beautya') i Rachel Nichols i naravno atmosferičnosti filma gdje Khalfoun uspijeva manje-više dobro prikazati parkiralište kao zbilja zastrašujuće mjesto. U globalu pametniji horor još jednom nije napravljen, no 'P2' će zasigurno naći svoje fanove. Meni nedovoljno dobro, vi sami prosudite...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

andrej 09.07.2009 Ocjena recenzije : 0.0

P2

pa od ovog filma sam moram priznat malo više očekivao...ja bih rekao da je radnja filma nekako pusta tj.ima mi premalo likova,zapravo se cijela radnja vrti oko njih dvoje što u pojedinim trenucima zna bit stvarno dosadno...gluma također nije neka i u filmu se našlo podosta loše odlumljenih stvari te nebitnih scena kao npr kad je on nju oteo pa ono njihovo pričanje oko 10 minuta kad se on odjenuo u djeda mraza i slično te kad je ona pobjegla na sredini filma on nije krenuo za njom već ju samo dozivao a zašto??sve u svemu ima malo krvi i nije strašno ali opet u usporedbi s drugim hororima još je i dobar...kraj je tipičan al opet drugačiji,a sami kraj mi djeluje tužno kad ona hoda po ulici punoj snijega a sama je...i film je bogat pojedinim akcijskim motivima...sve u svemu neka bude prolazna trojčica...:))

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

jakša 07.07.2009 Ocjena recenzije : 2.0

Jezivo

S obzirom da se 90% filma zbiva u mračnoj garaži između 2 osobe, film je strašan i jeziv... Žena koja bježi od ludog čuvara stvarno je pravi pogodak. Ima i odvratnih scena, ali većinom je sve strašno... Meni se film jako svidio.
Preporuka: da!
Ocjena: 4

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

tenib 06.06.2008 Ocjena recenzije : 0.0

super horrorčić!!

iznenađujuće dobar horror. super klasika jos uvijek pali. nista novo, ali zanimljivo, napeto, klasutrofobicno... odlicne glumacke izvedbe cine ovaj film pravom zabavom za ljubitelje zanra. na standardne triler momente na koje smo navikli, a niti ovdje nisu dosadni, dodana su i mucenja, masakr, crijeva i ostali detalji bez kojih kao da se nemoze u zadnje vrijeme. sve to skupa cini super film koji vas neće razočarati. pogledati!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: