Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan

Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008.)

Walt Disney Pictures

140' avantura, obiteljski, fantastika

Režija:           Andrew Adamson

Uloge: Georgie Henley, Skandar Keynes, William Moseley, Anna Popplewell, Ben Barnes, Peter Dinklage, Warwick Davis, Vincent Grass, Ken Stott, Pierfrancesco Favino, Sergio Castellitto, Liam Neeson, Eddie Izzard

Scenario:        Andrew Adamson, Christopher Markus, Steve McFeely

Producent/i:   Andrew Adamson, Mark Johnson, Perry Moore, Philip Steuer

Zemlja:          Velika Britanija / SAD

Linkovi: službena stranica

Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.82
38
0.00

Mnogi su se klinci zavlačili u stari bakin ormar u nadi da će na drugoj strani pronaći zemlju čudesnih bića i uzbudljivih pustolovina – Narniju.

Naravno da je nitko nije pronašao, ali je li nas to spriječilo da s jednakim žarom i u jednom dahu nastavimo pratiti našu omiljenu seriju? Sigurno da ne, a kada je snimljen i film – 'Narnijske kronike: Lav, vještica i ormar' – nostalgija napuni srca i svi odmah pohitaše u kina. Prema tome, nije ni čudo da je film na kinoblagajnama diljem svijeta zaradio više od 745 milijuna dolara (i time postao jedan od najuspješnijih filmova ikad snimljenih), a još manje čudi da je dobio i nasljednika – 'Kronike iz Nasrnije: Kraljević Kaspijan'.

Znamo kako je završio prethodnik – vještica je ubijena, sva dobra i poštena bića su dobila nove vladare, braću i sestre Pevenise, a stari mudri lav Aslan je konačno mogao unovčiti treći mirovinski stup i krenuti u zasluženu penziju. Eto, a radnja ovog novog nastavka odvija se otprilike tisuću i tristo godina nakon tih događaja. Ormar je nestao, Bijele vještice odavno nema, a od Aslana nit' traga nit' glasa. Peter, Susan, Edmund i Lucy Pevensie iznenada su pozvani natrag u čarobnu zemlju Narniju gdje ih dočeka drastično drugačiji svijet od onog kojeg su ostavili iza sebe. Po dolasku saznaju da je završilo vrijeme blagostanja, a zemlju su pokorili Telemarini i sada njome nemilosrdno vlada zli kralj Miraz.


'Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan', trailer

Četvero djece će uskoro sresti intrigantnog novog saveznika – zakonitog prijestolonasljednika, mladog princa Kaspijana. Kaspijan je prisiljen skrivati se, jer ga njegov ujak Miraz želi ubiti kako bi postavio vlastitog sina na prijestolje. Uz pomoć ljubaznog patuljka, junačkog miša Reepicheepa, jazavca imenom Trufflehunter i crnog patuljka Nikabrika, naši junaci kreću na nevjerojatno putovanje. Predvođeni hrabrim vitezovima Peterom i Kaspijanom moraju pronaći Aslana, kako bi spasili Narniju od Mirazove tiranije i povratili zemlji čaroliju, slavu i veličanstvenost.

Inače, cijeli taj čarobni svijet o kojem govori Narnija osmislio je C.S.Lewis te je svoju maštu pretočio u sedam knjiga koje su s vremenom postale vrlo popularne. Zanimljivo je da je Lewis bio dobar prijatelj s J.R.R.Tolkienom, a njihove priče su poslužile kao predlošci za neke od najgledanijih filmova ikada. I ovaj put režija i izrada scenarija povjerena je poznatoj ekipi. Andrew Adamson ('Shrek', 'Shrek 2') je režirao i pomogao napisati scenarij, a odlučio je i angažirati isti tim producenata. Poznato je da se pobjedničku elipu ne mijenja pa spomenimo još samo da je 'Lav, vještica i ormar' nagrađen Oskarom za najbolju šminku, a isti ti dizajneri i šminkeri radili su i na 'Kraljeviću Kaspijanu'.

'Kronike iz Narnije: Kraljević Kaspijan' film je koji će sigurno ostvariti veliki uspjeh kao i njegov prethodnik zbog toga što je interesantan skoro pa svima. Starije će u kino potjerati nostalgija, a mlađi će biti očarani odličnim filmskim efektima i nevjerojatnim likovima. Samo se nemojte previše iznenaditi kada se po povratku iz kina uhvatite kako sa svjetiljkom u ruci čačkate po mračnom ormaru.

zl.m.