Četvrti protokol - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Četvrti protokol

Četvrti protokol

The fourth protocol (1987.)
114' triler, špijunski

Režija:           John Mackenzie

Uloge: Michael Caine, Pierce Brosnan, Ned Beatty, Joanna Cassidy, Julian Glover, Ian Richardson

Scenario:        Frederick Forsythe (prema vlastitom romanu), George Axelrod, Richard Burridge

Producent/i:   Timothy Burrill, Frederick Forsythe

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: imdb

Četvrti protokol

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Četvrti protokol nepisani je sporazum među nuklearnim silama prema kojemu nuklearno naoružanje na cilj može biti isporučeno samo konvencionalnim putem - izbačeno iz projektila ili aviona.

Time se sprečava njegovo ostavljanje i prenošenje u prtljažnim pretincima odnosno slanje poštom. Međutim, sovjetski KGB razradi plan kako prokrijumčariti elemente za nuklearnu napravu u Veliku Britaniju, montirati je i detonirati tik uz američku bazu. Pritom bi nastala eksplozija tolikih razmjera da ne bi bilo moguće precizno je locirati i stoga bi izgledala poput nesreće koju su skrivili Amerikanci, što bi znatno poljuljalo odnose dviju zemalja. Glavni ruski operativac je šarmantan no hladnokrvni Valeri Petrofsky (P. Brosnan), koji u Britaniju stiže pod imenom James Edward Ross, kao čovjek savršenog britanskog naglaska na kojeg nitko ne može posumnjati. Jedini čovjek sposoban osujetiti njegov plan i raskrinkati ga je agent John Preston (M. Caine), pod stalnom nadzorom vlastitih nadređenih zbog neovisne osobnosti i bez dlake na jeziku...

Baziran na romanu Fredericka Forsytha koji ovdje osim što se pojavljuje kao izvršni producent, također je i osobno svoju knjigu adaptirao za filmsko platno.