Ničija budala - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ničija budala

Ničija budala

Nobody's fool (1994.)
106' drama

Režija:           Robert Benton

Uloge: Paul Newman, Jessica Tandy, Bruce Willis, Melanie Griffith, Dylan Walsh, Pruitt Taylor Vince, Gene Saks

Scenario:        Robert Benton, Richard Russo (roman)

Producent/i:   Arlene Donovan, Scott Rudin

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Ničija budala

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
1
0.00

Sully (P. Newman) je muškarac koji ni na pragu šezdesetih nije uspio dokraja odrasti.

Nakon što je napustio prebučnu obitelj, živi kao podstanar kod stare gospođe Beryl (J. Tandy), plaća joj stanarinu razgovorom i sitnim popravcima nekad otmjene kuće. Čekajući odštetu zbog stradaloga koljena, radi na crno kod svog uspješnijega i mlađeg drugog ja, Carla Roebucka (B. Willis) i usput ljubaka s njegovom lijepom i usamljenom ženom Toby (M. Griffith). Naizgled je ravnodušan prema svome povučenome sinu Peteru (D. Walsh) i unucima, a zapravo ih voli i treba. Kada nakon financijskoga skandala u koji je upleten sin gospođe Beryl počini samoubojstvo, Sully je jedina utjeha ponosnoj starici. Vječiti dječak Sully, nesposoban za preuzimanje odgovornosti, usamljenik je okružen ljudima koji očajnički trebaju njegovu prisutnost i kojima ne može pomoći...

Vrlo dobar scenarij nominiran 1995. i za Oscara, nastao je prema istoimenoj pripovijetki dobitnika Pulitzerove nagrade Richarda Russa (Empire Falls), a potpisuje ga, kao i režiju, Richard Benton, dobitnik Oscara za vrhunsku melodramu 'Kramer protiv Kramera' i jedan od vodećih hollywoodskih scenarista i redatelja sedamdesetih.

Benton je film posvetio uspomeni na Jessicu Tandy, jer riječ je o njezinom zadnjem nastupu pred kamerama. Paul Newman je za ulogu Sallyja nominiran za još jednoga Oscara i Zlatni globus, a dobio je berlinskoga Srebrnog medvjeda i priznanja Nacionalnoga društva filmskih kritičara i New York Film Critics Circlea.