Dvije sestre za kralja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dvije sestre za kralja

Dvije sestre za kralja

The Other Boleyn Girl (2008.)

Columbia Pictures

115' drama, romansa, povijesni

Režija:           Justin Chadwick

Uloge: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana, Kristin Scott Thomas, Mark Rylance, David Morrissey, Eddie Redmayne, Jim Sturgess, Benedict Cumberbatch

Scenario:        Peter Morgan

Producent/i:   Alison Owen, Scott Rudin

Zemlja:          Velika Britanija / SAD

Linkovi:

službena stranica

Dvije sestre za kralja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.81
32
0.00

Sestre Boylen pokazuju kako su se nekada prljave političke igre i spletke vodile u krevetu, a ne u dosadnim saborskim klupama.

Dvije sestre, Anne (Natalie Portman) i Mary (Scarlett Johansson) Boleyn, su oku ugodne i simpatične dame koje žive mirnim seoskim životom. No, njihovi ih ambiciozni otac i ujak, u maniri najžešćih svodnika, pokušavaju podati engleskom kralju Henryju Tudoru (Eric Bana), kako bi obitelji osigurale što veći društveni položaj i materijalnu dobit. Sada njih dvije moraju napustiti jednostavan i simpatičan način života na kakav su navikle i zaputiti se na kraljev dvor. Uskoro, ono što je krenulo kao pokušaj pomaganja obitelji prerasta u bespoštednu i nemilosrdnu borbu sestara za kraljevu naklonost, koji je, usput rečeno, već oženjen za kraljicu, Katarinu Aragornsku (Ana Torrent).

Ispočetka, Mary je uspješnija u 'barenju' kralja pa tako postaje i njegova ljubavnica, a da stvari budu bolje, uskoro i zatrudni. Pošto je Anne pametnija, lukavija i neustrašiva, odluči igrati opasnu igru – vješto balansira na granici povjerenja i sa sestrom i s kraljicom Katarinom. Bez obzira na sestrine iskrene osjećaje prema kralju Henryju, Anne je ustrajna i nepokolebljiva u ostvarivanju svog ultimativnog cilja – biti nova engleska kraljica. I tako dok se prekrasne sestre bore za kraljevu ljubav, jedna zbog svojih osjećaja, druga iz ambicije prema prijestolju, Engleska se polako počinje raspadati, rastrgana između kršćanstva i protenstantizma.


'Dvije sestre za kralja', trailer

Inače, 'Dvije sestre za kralja' snimljen je prema istoimenom bestselleru Philippe Gregory, a scenarij je za potrebe velikog ekrana adaptirao Peter Morgan. Izgleda da je Morgan fasciniran cijelom tom tematikom oko engleskog prijestolja jer je upravo on napisao scenarij za 'Kraljicu' koja je Hellen Mirren donijela Oskara  za najbolju glavnu žensku ulogu 2007. godine.

Publici se film svidio u velikoj mjeri, što se može zaključiti iz ocjene od 70% na internet stranici Rotten Tomatoes, dok profesionalci nisu baš očarani. Iako su neki zadovoljni odgledanim te posebno hvale glumu (Ebert & Roeper), velika većina nije uspijela naći riječi pohvale, pa tako kažu sljedeće – 'neinteresantno i loše napravljeno' (New York Post), 'vulgaran prikaz dinastije Tudor' (Toronto Star), a opće mišljenje glasi kako 'Dvije sestre za kralja' umjesto na povjesnu dramu više podsjećaju na lošu sapunicu.

zl.m.