Don Quijote - Magareća posla - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Don Quijote - Magareća posla

Don Quijote - Magareća posla

Donkey Xote (2008.)

Filmax Entertainment

90' animirani, komedija, obiteljski

Režija:           Joze Pozo

Uloge: Andreu Buenafuente, David Fernández, Sonia Ferrer, José Luis Gil, Jordi González

Scenario:        Angel E. Pariente

Producent/i:   Julio Fernandez

Zemlja:          Španjolska / Italija

Linkovi: službena stranica

Don Quijote - Magareća posla

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
6
0.00

Više-manje svi znaju tko je Don Quijote, ali ovakvu verziju priče još nisu čuli. A ispričati će je Rucio – najzabavniji magarac u cijeloj Kastilji.

Don Quijote živi od knjiga, za knjige i u knjigama, pogotovo u onima koje pričaju o velikim vitezovima. Dapače, on više živi u svijetu knjiga nego u stvarnom svijetu i zato bi želio da je stvarnost više nalik tim romanima, a ne onakvom kakva zapravo jest – materijalistička i sebična. Quijote je umislo da je veliki vitez te da je jedina ispravna stvar na svijetu boriti se za svoje ideale, ali kada se pojavi prilika za avanturom, kod njega se jave sumnje i strahovi. Naime, Vitez od Polumjeseca izazvao je Don Quijotea na dvoboj u Barceloni i sada on mora poći i suočiti se sa njemu strašnim i mrskim neprijateljem. Ipak, neće biti usamljen na svome putovanju.

Tu je njegov vjerni prijatelj i sudrug u borbi protiv svega nečasnog na ovome svijetu – Sancho Panza. Zanimljivo je da je ovdje Sancho bogat čovjek. On je dobar momak koji voli jednostavne i svakodnevne stvari, poput svoga magarca Rucia ili prijatelja Quijotea. No, čini se da u ovoj priči ništa nije tako jednostavno, kakvim se na prvi pogled čini, a ponajmanje Rucio. On je idealist koji vjeruje u Quijotea kao da je ovaj reinkarnacija božanstva na zemlji, a njegova najveća želja je da bude legendarni konj i to je jedan od razloga zašto se druži s Rocinanteom. Rocinante je Quijoteov konj koji će uvijek prije odabrati miran život nego pustolovinu te se sa svojim manama i vrlinama savršeno uklapa u ovu malu družinu. Svi će oni zajedno spoznati da se hrabrost i odvažnost mogu naći čak i tamo gdje ih baš i ne očekuješ.


'Don Quijote - Magareća posla', trailer

Producent ove animirane poslastice je Julio Fernandez, predsjednik kompanije Filmax Entertainment, jedne od glavnih nezavisnih audio-vizualnih kompanija u Španjolskoj. Kompanija se strateški pozicionirala na tržištu na polju snimanja, produkcije i distribucije i to i za kinematografe i za televiziju, a do sada su dokazali svoju kvalitetu mnogim nagrađivanim filmskim projektima. Ovdje valja izdvojiti 'Neobičnu zubić vilu', zabavnu mješavinu igranog filma i animacije, koja je bila i na redovitom repertoaru hrvatskih kina.

Režiser Joze Pozo karijeru je započeo režirajući i producirajući raznorazne dokumentarne filmove, tv reklame, video spotove i animirane serije. Neko je vrijeme čak vodio vlastiti studio i radio razne reklamne kampanje te sudjelovao na mnogim audio-vizualnim projektima u Španjolskoj. Sada radi u Filmaxu kao kreativni direktor i režiser, a njegov film 'The Legend' nagrađen je nagradom Goya za najbolji animirani film 2004. godine.

Sigurno će biti zabavno pogledati ovu animiranu verziju poznatog Cervantesovog romana jer nudi mnogo humorističnih likova i situacija. Najmanji, kojima će ovaj film biti najzanimljiviji, će s lakoćom pratiti pustolovine luckastog wannabe viteza jer su i ovaj puta na sinhronizaciji radili poznati hrvatski glumci (Mila Elegović, Vid Balog, Jasna Palić Picukarić...)

zl.m.