Goli ručak - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Goli ručak

Goli ručak

The naked lunch (1991.)
115' drama, fantastika, misterija

Režija:           David Cronenberg

Uloge: Peter Weller, Judy Davis, Ian Holm, Julian Sands, Roy Scheider

Scenario:        William S. Burroughs (roman), David Cronenberg

Producent/i:   Jeremy Thomas

Zemlja:          Kanada, Velika Britanija, Japan

Linkovi: imdb

Goli ručak

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.33
3
0.00

New York 1953. godine. Bill Lee (Weller) radi kao istrebljivač gamadi. Ubrzo otkrije da mu se supruga (Davis) 'fiksa' s otrovom za žohare.

Nakon što se i on oda tom poroku, slučajno ustrijeli svoju suprugu i u bijegu naleti na žohara koji ga nastoji uvjeriti da je on zapravo tajni agent. Billa Leeja put vodi u sjevernoafričku luku Interzone gdje će se sresti s gomilom pisaćih strojeva-žohara, homoseksualaca i lezbijki.

William S. Burroughs bio je pjesnik i spisatelj tzv. beat generacije, supkulturnog pokreta koji je 50-tih godina svojim radikalnim izazivanjem postojeće tradicije najavio burno desetljeće koje je tek dolazilo. Goli ručak je napisao pod utjecajem svakodnevnog konzumiranja heroina, što je i vidljivo u količini nasilja, perverzija i nevjerojatnih stvorenja.

Cronenberg je svojevremeno izjavio da bi doslovna ekranizacija Burroughsove knjige zahtijevala nekih 200 milijuna dolara budžeta. Stoga je scenarij prerađen, tako da su u zaplet filma ubačeni detalji biografije samog pisca.