Iron Man - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Iron Man

Iron Man

Iron Man (2008.)

Paramount Pictures

akcija, avantura, ZF

Režija:           Jon Favreau

Uloge: Robert Downey Jr., Terrence Howard, Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges, Shaun Toub, Leslie Bibb, Bill Smitrovich, Nazanin Boniadi, Micah Hauptman

Scenario:        Art Marcum, Matt Holloway, Mark Fergus, Hawk Ostby

Producent/i:   Avi Arad, Kevin Feige, Bill Murray

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Iron Man

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.69
65
0.00

Jao si ga kriminalcima! Dolazi još jedan superheroj iz Marvelovog svemira. On je Željezni čovjek – duša od čovjeka u nepoderivom oklopu.

Tek tako da znate, lik Tonya Starka prvi puta se pojavio u Marvelovom stripu davne 1963. godine, a otada je promijenio nekoliko odijela, prebolio srčanu bolest, potukao svu silu neprijatelja i sudjelovao u pogibiji Captaina Americe. Idealan predložak za filmsko platno i nekoliko visokokomercijalnih nastavaka!

A o čemu zbori 'Iron Man' saznat ćete upravo sada. Tony Stark (Robert Downey Jr.) je prebogati milijarder i vlasnik megauspješne korporacije Stark Industries koja razvija moderna oružja. Na jednom, posve običnom poslovnom putovanju Starkov konvoj napada skupina militanata, a siroti Tony se nađe u nezavidnoj poziciji taoca. Ozbiljno ozlijeđen, on mora izgraditi razorno oružje za Razu (Faran Tahir), tajanstvenog vođu pobunjenika. No, svoje znanje i vještine iskoristi za izgradnju oklopa koji će mu omogućiti bijeg. Ha ha, tako im i treba, naivčinama!

Kad se uspjeva vratiti u Ameriku, Tony se mora pomiriti s prošlošću i odlučuje povesti svoju kompaniju u novom smjeru. Unatoč protivljenju Obadiaha Stanea (Jeff Bridges), desne ruke i glavnog direktora koji je tijekom njegova odsustva preuzeo vođenje tvrtke, Tony u svojoj radionici provodi dane i noći, razvijajući i unaprjeđujući oklop koji mu daje nadljudsku snagu i zaštitu. I tako uz pomoć dugogodišnje asistentice Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) i veze u vojsci, Jima Rhodesa (Terrence Howard), Tony otkriva zavjeru globalnih razmjera te odjenuvši crveno-zlatni oklop, kreće u zaštitu svijeta kao Iron Man.


'Iron Man', trailer

Marvel Entertainment danas je vodeća tvrtka u svijetu zabave, utemeljena na šezdesetogodišnjem iskustvu izdavanja stripova. Iron Man je jedan od originalnih Marvelovih likova, dijelom nadahnut i pokojnom američkom ikonom Howardom Hughesom. U svijetu stripova čitateljima je posebno drag zato što nije mutant, nije biološki promijenjen i nije ga ugrizao nikakav insekt, već je samo čovjek koji je iskoristio svoju genijalnost da bi napravio oklop koji je zapravo najgenijalniji izum ljudskog uma.

Marvel je 'Iron Mana' namjeravao ekranizirati još početkom devedesetih, a htjeli su ga utjeloviti i Nicolas Cage i Tom Cruise, a kao redatelj se spominjao tada megapopularni Quentin Tarantino. No, angažiran je Nick Cassavetes ('Alpha Dog') s kojim New Line Cinema studio nije bio zadovoljan. U međuvremenu su im istekla autorska prava pa je projekt vraćen Marvelu. Revoltirani cijelom povuci-potegni situacijom i siti toga da na njihovim uspješnicama drugi ubiru pare (X-man, Spiderman, Hulk, Fantastična četvorka....) Marvel odlučuje da će Iron Man biti njihov prvi samostalni projekt, kojeg će distribuirati Paramount.

Priču povjeravaju redatelju Jonu Favreau koji iz bogate stripovske povijesti odabire ekranizirati početak, tj. priču o tome kako je industrijalac Tony Stark uopće postao Iron Man. Favreau se na MySpaceu među fanovima raspitivao i o tome tko bi trebao glumiti Pepper Potts, iako je spomenuo da je njegov idealan izbor Rachel McAdams ('Obitejska stvar', 'Lovci na djeveruše'). Rachel je, začudo, odbila ulogu, a na upražnjeno mjesto uletjela je Gwyneth Paltrow. Ona se za ulogu pripremala čitanjem stripova o Iron Manu koje joj je posudio suprug Chris Martin.

Eto, to su činjenice, a sada onaj subjektivniji dio – filmske kritike. Iako još službeno nije stigao u američka kina, na internet stranici Rotten Tomatoes osvojio je postotak dostojan jednog velikana kao sto je Iron Man. Ljestvica se zaustavila na 83%, a kritičari su zadovoljni s više-manje svakim aspektom odgledanog. Variety je posebno pohvalio specijalne efekte, a svoju porciju pozitivnih komentara dobili su i glumci, produkcija i režija. Ništa manje nije se ni očekivao od takvog megaspektakla koji se uz sve kvalitete i mjesecima pompozno reklamirao.