Džingis Kan - Ratnik i vladar - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Džingis Kan - Ratnik i vladar

Džingis Kan - Ratnik i vladar

Mongol (2008.)

Picturehouse

120' drama, povijesni, epski

Režija:           Sergej Bodrov

Uloge: Tadanobu Asano, Tegen Ao, Ying Bai, Khulan Chuluun, Bao Di

Scenario:        Arif Alijev, Sergej Bodrov

Producent/i:   Sergej Bodrov, Anton Melnik, Sergej Seljanov

Zemlja:          Njemačka / Kazakhstan / Rusija / Mongolija

Linkovi:

službena stranica
imdb 

Džingis Kan - Ratnik i vladar

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.18
17
0.00

'Ne podsmjehuj se slabašnom mladuncu, moglo bi se otkriti da je tigrov sin,' kaže mudra stara mongolska poslovica.

Esugei Kan i njegov devetogodišnji sin Temudžin jašu stepom prema plemenu Merkita. Esugei želi sklopiti mir s Merkitima ženidbom sina s jednom njihovom pripadnicom. Na putu prenoće kod drugog plemena gdje Temudžin upozna djevojku Borte. Dječak priopći ocu da je našao nevjestu i iako se to protivi očevu planu, on pristane na sinovljev izbor. Na povratku u svoj tabor, Esugeia otruju neprijatelji, a članovi njegova vlastita plemena ukradu mu svu stoku te izaberu novoga Kana i sruše logor ostavljajući Temudžina i njegovu obitelj same i nemoćne u stepi. Dječak sada provodi dane loveći i strpljivo čekajući dan kada će osvetiti nezahvalnim suplemenicima zbog očeve smrti.

Novi Kan, Targutai, ulovi dječaka i pretvori ga u roba, čekajući da ovaj odraste jer po mongolskoj tradiciji djecu se ne smije ubijati. Pet godina kasnije, Temudžin pobjegne, pronađe vjernu Borte i oženi se njome. Međutim, mladenci uspijevaju biti zajedno samo nekoliko dana. Njegov je otac, prije puno godina, iz plemena Merkita oteo njegovu majku i oženio je. Merkiti su strpljivo čekali dan kada će se osvetiti zbog te uvrede i otmu Borte. Temudžin se za pomoć obrati svom bratu po krvi, Džamuki. 'Mongoli se ne tuku zbog žena', kaže mu Džamuka. 'Zaboravi je, nađi drugu'. No, Temudžin želi samo nju pa uspijeva nagovoriti Džamuku da okupe vojsku i krenu u pohod na Merkite.


'Džingis Kan - Ratnik i vladar', trailer

'Džingis Kan – Ratnik i vladar' prestižni je projekt ruskih produkcijskih kuća CTB Film Company i Andreevskiy Flag Film Company. Film je režirao Sergej Bodrov (nominiran za Oscara 1997. za film 'Zatočenik Kavkaza') koji je i napisao scenarij uz Arifa Alieva. Za suradnju na filmu 'Zatočenik Kavkaza', Aliev i Bodrov su dobili nagradu European Script Prize. Ulogu Temudžina dobio je japanski glumac Tadanobu Asano, a njegova izvedba mu je na Venecijanskom filmskom festivalu 2003. donijela nagradu Upstream za najboljeg glumca. Ipak, ta uloga donijela je i proteste Mongola koji su željeli mongolskog glumca u ulozi njihove najveće povijesne ličnosti.

Druge nacije uključene u koprodukciju ovog filma radovale su se 'Džingis Kanu'. Nakon velikog uspjeha 'Borata', Kazahstan je postao popularan kao zaostala zemlja, pa je za tu zemlju bio veliki događaj kada je ovaj film kao kazahstanski predstavnik ušao u najuži izbor kandidata za Oscar za strani film.

Jurica Pavičić, novinar Jutarnjeg Lista, o 'Džingis Kanu – Ratniku i vladaru' kaže ovako – 'Oni koji će u kino poći privučeni mačevanjem i bitkama, neće biti razočarani. Film ima niz vizualno efektnih prizora borbe, poduprtih kompjuterskom grafikom. Ipak, za jedan takav spektakl 'Mongol' je u iznenađujućoj mjeri osovljen oko motiva ljubavne lojalnosti.' Osvrnuo se i na današnje političko stanje u Rusiji pa kaže kako glavni junak filma podsjeća na Putina koji 'vraća dostojanstvo poniženoj domovini, istjeruje oligarhe, dovodi svoju zemlju na mjesto globalne sile'.

Alissa Simon (Variety) u opisu filma ističe 'krajolike koji oduzimaju dah, sjajnu fotografiju, krvave bitke i jedinstvenu tradiciju' te najavljuje da će film 'pokoriti publiku u Kanovim bivšim zemljama'. Nekima se film učinio spor, s previše osobne priče a premalo povijesnih događaja. Njih treba upozoriti da je 'Džingis Kan-ratnik i vladar' zamišljen kao prvi, uvodni dio trilogije o Džingis Kanu, pa više spletki, obračuna i velikih bitki možete očekivati u nastavcima.