Rolling Stones - Vječni sjaj - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Rolling Stones - Vječni sjaj

Rolling Stones - Vječni sjaj

Shine a Light (2008.)

Paramount Pictures

122' dokumentarni, glazbeni, biografski

Režija:           Martin Scorsese

Uloge: Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Ronnie Wood, Christina Aguilera, Buddy Guy, Jack White III

Producent/i:   Steve Bing, Michael Cohl, Victoria Pearman, Zane Weiner

Zemlja:          SAD / Velika Britanija

Linkovi: službena stranica

Rolling Stones - Vječni sjaj

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.67
3
0.00

Oskarovac Martin Scorsese i jedan od najvećih svjetskih rock'n'roll bendova udružili su se kako bi u kina donijeli izuzetan glazbeno-filmski događaj.

Ako niste znali - Scorsese nije pretplaćen samo na snimanje filmova o mafiji, ima on i dosta glazbenih filmova. Snimio je spot za Michaela Jacksona ('Bad'), napravio mjuzikl 'New York, New York', te čak dva dokumentaraca koja su bila prikazana i na HTV-u. To su Dylanova biografija 'Bob Dylan - put bez povratka', te dokumentarac iz serijala o bluesu - 'Poput povratka kući', a zadnji Scorseseov uradak 'okomio' se na neuništive djedice rocka – Rolling Stonese.

'Vječni sjaj' sadrži snimke s turneje 'A Bigger Bang Tour' iz 2006. kao i mnogo arhivskog materijala, intervjua iz sadašnjosti i snimaka iza scene. Zanimljiva je i publiku na koncertu – jedan od gostiju je Bill Clinton, a ako ste malo pažljiviji, u jednom djelu filma uočit ćete i Brucea Willisa (sa žutom kapicom). Također treba spomenuti i da su se za vrijeme nastupa u New Yorku na sceni izredali Jack White, Buddy Guy i Christina Aguilera čiji je nastup posve zbunio nepoderivog Keitha Richardsa. Naime, nije imao pojma tko je ona, mislio je da se radi o obožavateljici koja se pored jakog osiguranja progurala na pozornicu.


'Rolling Stones - Vječni sjaj', trailer

Veći, odnosno, glavni dio filma snimljen je u proslavljenom Beacon Theatre u New Yorku u jesen 2006. godine, a Scorsese je okupio legendarnu ekipu filmskih snimatelja koji su uspjeli uhvatili sirovu energiju legendarnog benda. Kamerman Robert Richardson ('Aviator', 'JFK') voditelj je snimateljske ekipe koja se sastojala od iznimnih pojedinaca - Johna Tolla ('Posljednji samuraj', 'Hrabro srce'), Andrewa Lesniea ('Gospodari prstenova', 'King Kong') i Roberta Elswita ('Bit će krvi', 'Laku noć. I sretno.'), svih redom oskarovaca koji su vodili glavnu riječ kod snimanja i fotografije samog filma.

A kad se okupi i složi takva ekipa sa Scorseseom na čelu i još kada se odluče snimiti dokumentarac o jednom od najvećih rock 'n' roll bendova ikad, teško da će finalni produkt izgledati loše. U stvari, ako je suditi prema kritičarima s internet stranice Rotten Tomatoes, ovo je jedan od boljih filmova koji su se ove godine našli na kinoblagajnama.

'Rolling Stones – Vječni sjaj' pozicionirao se na 87%, a zanimljivo je da je postotak koji mu je dodijelila publika identičan onome 'profesionalnom'. Časopis Rolling Stones kaže 'dok gledate ovaj izvrsno napravljen film, imate dojam kao da ste na pravom koncertu najboljeg rock benda na svijetu'. Na to se nadovezuju sljedeće kritike – 'veliki dio zasluga ide kamermanima koji su odradili odličan posao te majstorima tona koji su zaslužni za vrhunski zvuk' (Variety), 'uspjeva prikazati Stonese u njihovom punom sjaju i genijalnosti' (Entertainment Weekly), 'odlična zabava' (Newsday) i 'uživajte' (Filmski.net :)