Nevine namjere - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nevine namjere

Nevine namjere

Searching for Bobby Fischer (1993.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

110' drama

Režija:           Steven Zaillian

Uloge: Max Pomeranc, Joe Mantegna, Joan Allen, Ben Kingsley, Laurence Fishburne

Scenario:        Steven Zaillian

Producent/i:   Sydney Pollack, Scott Rudin, William Horberg

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Nevine namjere

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Priča o mladom šahovskom geniju ispričana iz perspektive njegovog oca inspiraciju vuče iz prvih šahovskih koraka legendarnog Bobbyja Fishera.

Naoko obični klinac Josh (Max Pomeranc) još je od malih nogu počeo pokazivati zavidne sposobnosti za šahovskim poljem. To nije promaklo njegovom ocu koji ga potiče u razvijanju talenta nadajući se da to neće negativno utjecati na Joshovo djetinjstvo i zdrav pogled na život.

Talentiranog dječaka pod svoje uzima hladnokrvni instruktor Bruce Pandolfini (Ben Kingsley) koji ga uči strategiji Bobbyja Fishera. Pandolfini se fokusira na negativnu velikog šahovskog majstora poput preziranja i omalovažavanja protivnika. Dječak pak nastoji pokupiti dobre strane Fisherove strategije te istovremeno ostati pravi sportaš.

Priča Bobbyja Fishera poslužila je kao inspiracija za film koji nam poručuje kako izvanserijske predispozicije ne znače nužno i sreću u životu. Dokaz tomu je i sam Fisher, po mnogima najbolji šahist svih vremena koji je još u mladim danima pobjeđivao daleko starije kolege.

Nakon što je 1972. osvojio svjetski naslov oko njegovog su se imena počele vezati brojne kontroverze. Paranoični ispadi, životarenje u unajmljenim sobama i veza sa vjerskim kultom dovoljno govore o njegovom životu u to doba.

i.k.