Noći boje borovnice - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Noći boje borovnice

Noći boje borovnice

My Blueberry Nights (2008.)

The Weinstein Company / Discovery film

90' drama, romansa

Režija:           Wong Kar Wai

Uloge: Jude Law, Norah Jones, Natalie Portman, Rachel Weisz, David Strathairn

Scenario:        Wong Kar Wai, Lawrence Block

Producent/i:   Stéphane Kooshmanian, Jean-Louis Piel, Jacky Pang Yee Wah, Wang Wei, Wong Kar Wai

Zemlja:          Hong Kong / Kina / Francuska

Linkovi: službena stranica

Noći boje borovnice

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.38
16
0.00

Wong Kar Wai ponovno režira, a Norah Jones glumi! Višestruka dobitnica Grammya debitira kao glumica u filmu ljubimca Canneskog festivala.

Jeremy (Jude Law) vodi jedan od mnogih kafića u New Yorku, a sudbina je htjela da mlada i lijepa Elizabeth (Norah Jones) doluta upravo k njemu. Naime, ona se treba sastati sa svojim dečkom i kada upita Jeremyja ako ga je vidio, on joj sasvim nevino kaže da je njen momak bio ovdje i da je bio u društvu neke djevojke. To, naravno, razbijesni Elizabeth i ona otiđe iz kafića. No, Jeremy je pravi vragolan i naravno da je uspio zapeti za oko osjetljivoj i, u ovom trenutku, ranjivoj Elizabeth. Ona u narednih nekoliko dana redovito svraća u Jeremyjevu birtiju te njih dvoje razglabaju o svemu i svačemu uz toplu krišku pite od borovnica.

No, Elizabeth jednog dana jednostavno nestaje, bez riječi i obajšnjenja. Odlazi vrludati po Americi sa željom da zaradi dovoljno novaca kako bi mogla kupiti automobil. Prvo zaglavi u Memphisu, Tennesee, gdje prihvaća raditi dva posla – kao konobarica u kafiću i šankerica u noćnom baru. Ubrzo se suptilno upliće u živote lokalnih kronera i ostalih zanimljivih ličnosti. 

Svo to vrijeme šalje razglednice Jeremyju na kojima piše o svom duhovnom otkrivenju. Jeremyju to jako teško pada i na razne načine je pokušava locirati, ali čim joj se približi, ona je već nekoliko stotinama kilometara dalje - na putu za Las Vegas. 


'Noći boje borovnice', trailer

Inače, film je otvorio prošlogodišnji Cannes i to nije bilo slučajno. Naime, Wong Kar Wai se na Rivijeri osjeća kao doma, a tome u prilog idu i sljedeće činjenice – postao je prvi Kinez kojemu je pripala Zlatna Palma za najboljeg redatelja i to za metafizičku gay romansu 'Happy Together'. 2000. godine tamo je promovirao 'In the Mood For Love', 2004. film '2046'., pretprošle je godine predsjedavao žirijem, a prošle, osim što je njegov 10 mil $ težak 'Noći boje borovnice' otvorio feštu imao je i specijalni poklon Cannesu za 60 rođendan. To je dio u omnibusu 'To Each His Cinema' koji su šef Cannesa Gilles Jacob i umjetnički direktor Thierry Fremaux priredili, a o kojem smo vas izvijestili ovdje.

No, vratimo se mi na 'Noći boje borovnice'. Uz već spomenute glavne glumce tu su još i Natalie Portman, Rachel Weisz i David Strathairn pa nije ni čudo da je film koštao deset milijuna dolara. Ali, izgleda da okupljanje ove impresivne glumačke ekipe ipak nije bilo dovoljno da bi se zadovoljila oštra kritičarska pera. Na internet stranici Rotten Tomatoes film je dosegao 43%, a kritike glase ovako – Claudia Puig je za USA Today napisala 'film je uglavnom iritantan i spor, a jedina zanimljiva stvar je izvedba Judea Lawa'. S druge strane, tu je Dana Stevens iz časopisa Slate koja tvrdi 'film me je očarao i pogledala sam ga u jednom dahu'. Eh ti kritičari! Nikad ne znate kome vjerovati pa zato najbolje u kino i procijenite sami.