Portal smrti - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Portal smrti

Portal smrti

Untraceable (2008.)

Sony Pictures

100' krimi, triler

Režija:           Gregory Hoblit

Uloge: Diane Lane, Billy Burke, Colin Hanks, Joseph Cross, Mary Beth Hurt

Scenario:        Robert Fyvolent, Mark R. Brinker, Allison Burnett

Producent/i:   Andy Cohen, Hawk Koch, Gary Lucchesi, Steven Pearl, Tom Rosenberg, Richard S. Wright

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Portal smrti

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
18
0.00

U nedostatku uzbuđenja u stvarnom svijetu mnogi se okreću cyber životu. 'Portal smrti' nudi novo iskustvo – cyber smrt.

Priča u prvi plan stavlja FBI agenticu Jennifer Marsh (Diane Lane), specijalisticu za cyber zločine, i njena nastojanja da iza rešetaka smjesti okrutnog ubojicu. Ubojica je započeo svoj slijed umorstava te je omogućio svim zainteresiranim (a ima ih jako puno) da ih preko internet stranice uživo gledaju. Što se više ljudi logira na stranicu ubojstva postaju sve okrutnija. Agentica Marsh mora pronaći način kako zaustaviti inteligentnog i promišljenog kriminalca koji je, čini se, uvijek jedan korak ispred zakona.

U tome joj pomažu FBI agent Griffin Dowd (Colin Hanks) i lokalni detektiv Eric Box (Billy Burke). Njih troje počinju polako slagati djeliće slagalice i uskoro nailaze na prvi koristan trag. Potraga za ubojicom se odvija u kišnim, maglovitim djelovima Oregona i Portlanda, a što je agentica Marsh bliže svome cilju, ubojstva postaju sve češća i okrutnija. Agenti su pod nevjerovatnim pritiskom jer moraju pronaći ubojicu prije nego nastrada još ljudi, a čini se da se samo vrte u krug.


'Portal smrti', trailer

Scenarij 'Portala smrti' napisao je trojac kojeg predvodi Allison Burnett ('Gozba ljubavi'), a cijelu priču je izrežirao poznati Gregory Hoblit. Pitate se zašto poznati? Pa režirao je filmove kao što su 'Slom', 'Pali anđeo' i 'Primal Fear', ali najzapaženiji njegov projekt je televizijska serija 'NYPD Blue'. Ovdje je režirao i producirao do mile volje, a njegov rad je priznat i nagrađen s mnogo nagrada, gdje ipak valja izdvojiti devet Emmyja. On se odlučio glavnu ulogu dodijeliti Diane Lane i, ako je suditi prema kritikama, nije pogriješio jer je njena izvedba ocijenjena vrlo dobrim ocjenama.

Ipak, ni iskusni režiser, ni solidno odrađena glavna uloga nisu uspjeli spasiti 'Portal smrti' od fijaska na internet stranici Rotten Tomatoes. Film se smjestio na mršavih 15%, a negativnih komentara na sve strane. Tim Brayton je za Antagony & Ecstasy napisao kako je ovo 'još jedan u nizu blijedih kriminalističkih trilera koji polaže previše nada u svoj prenapuhani koncept', a Jeff Vice iz Deseret Newsa ga naziva 'neinventivnim, antipatičnim, nerealnim i dosadnim'.

'Obični smrtnici' su više-manje zadovoljni odgledanim te tvrde sljedeće – ako ste fan 'Slagalice strave', 'Hostela' ili nekog drugog filma takve tematike onda ćete ovdje zadovoljiti svoju želju za gledanjem razbacanih crijeva, udova i bubrega. Neki čak kvalitetu filma uspoređuju s 'Kad jaganjci utihnu' ili sa 'Seven', ali mi ne bi išli tako daleko.