Portal smrti - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Portal smrti

Portal smrti

Untraceable (2008.)

Sony Pictures

100' krimi, triler

Režija:           Gregory Hoblit

Uloge: Diane Lane, Billy Burke, Colin Hanks, Joseph Cross, Mary Beth Hurt

Scenario:        Robert Fyvolent, Mark R. Brinker, Allison Burnett

Producent/i:   Andy Cohen, Hawk Koch, Gary Lucchesi, Steven Pearl, Tom Rosenberg, Richard S. Wright

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Portal smrti

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
18
0.00

markoboban 29.12.2010 Ocjena recenzije : 0.0

LIVE on "KillWithMe.com"

Gregory Hoblit (''Primal Fear''; ''Fallen'') ponovo na terenu gde se dobro snalazi. To znači napeti psihološki triler, sa zagarantovanim nasiljem, potragom za ubicom i spasavanjem nevinih ljudskih života...Zasnovan na romanu ''Untraceable'' od autorskog tandema Robert Fyvolent-Mark Brinker, koji je za potrebe filmske ekranizacije doradila Allison Burnett, ova savremena priča smeštena je u sivom, kišovitom Portlandu (Oregon). Iskusni specijalni FBI agent, Jennifer Marsh (Diane Lane) hvata prestupnike preko interneta koristeći lažne identitete tokom surfa po web-sajtovima. Kada sa kolegom, agentom Griffin Dowdom (Colin Hanks) sasvim slučajno naleti na internet sajt "KillWithMe.com", u početku će misliti da je reč o uvrnutom smislu za humor nekog dokonog perverznjaka. Međutim kada se uvere da sajt funkcioniše na principu što se više internet korisnika uloguje na njega, psihopata brže i surovije ubija svoju žrtvu u direktnom prenosu, počeće sumanuta potraga. Pronalaženje serijskog ubice postaje igra mačke i miša, jer ubica tačno zna šta radi. Teško ga je locirati na mreži, budući da se njegova IP adresa konstantno menja, od Rusije do Portlanda u Oregonu. U istragu će se uključiti i lokalni detektiv Eric Box (Billy Burke), koji će svojim staromodnim načinom hvatanja kriminalaca, bitno uticati na tok istrage. Kada joj nastrada kolega Griffin, odvažni agent Marsh će krenuti u lični obračun s genijalnim psihopatom. Iako je verovao da je neuhvatljiv, dramatični sled događaja, pokazaće da svako može da pogreši, pa čak i takav tehnološki genije. Tema o sajber kriminalu je već ispričana na filmskom platnu (npr. ''ThreeBlind Mice'', iz 2003. sa Edwardom Furlongom u glavnoj ulozi), što je dokaz da umetnost (konkretno film) prati život. Veran prikaz savremenih kriminalnih trendova, prebačenih u tokove visoke tehnologije, je zaista pogodno tle za filmsko platno (krijumčarenje raznih droga, oružja, pa i ljudi, već je ''out''). Odličan izbor glavnog lika i na drugoj strani diskutabilan izbor glavnog negativca (relativno anonimni, mada jako mladi, Joseph Cross, ne deluje nešto ubedljivo) su plus i minus ovog filma. Priča je sasvim solidna, režija standardno dobra (par nasilnih scena koje se ''live'' prenose, urađene su onako s merom), što je za budžet od skromnih $35,000,000, svakako za pohvalu. Verovatno je falilo nešto više dobro osmišljenih specijalnih efekata (ipak smo u virtuelnom svetu, zar ne?) koje bi dale dodatnu draž (napetost) radnji, ali i ovako nije loše. Naprotiv, triler je jako dobar i toplo ga preporučujem za gledanje. I pazite kako surfujete na netu!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

timothy 05.12.2008 Ocjena recenzije : 0.0

portal...

ok. filmač. zapitajmo se najprije dal' je danas uopće moguće napravit nešto originalno i jako poput jaganjaca ili sedmice...? tj. kako bi rekla jedna moja frendica: originalnost filmske industrije je potrošena... samo rijetki uspijevaju napraviti nešto bombastično a da dugo ostane u sjećanju...ne znam za ostale filmofile, al' po mom sudu nekad je bilo puuuuunooo više originalnih i upečatljivih filmova što nažalost posljednjih godina nije slučaj...pa...zadovoljimo se onim što imamo. činjenica je da se posljednjih godina pravi filmovi mogu nabrojat na prste jedne ruke...odgovorno to tvrdim jer gledam zaista gotovo sve što se u videotekama nudi...možda sam nostalgičar...ako je tako vi me razuvjerite

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

damirooo 07.08.2008 Ocjena recenzije : 4.0

internetska znatiželja

dobar triler,vjerni prikaz zaraznosti internetom kao glavnim izvorom ljudske znatiželje

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

citadel 03.06.2008 Ocjena recenzije : 3.0

Savim solidan triler

Film je dobar ali već ovakav scenarij a pogotovo atmosferfa je viđena masu puta. Svidjela mi se gluma glavne ženske uloge i mislim da nosi cijeli film. Film je izgleda rađen po uzoru na velike filmove o inteligentnim serijskim ubojicama tipa - Kad Jaganjci Utihnu,Sedam itd. Već smo masu puta imali priliku gledati klonove takvih filmova. U ovom filmu nalazi se mala inovacija koja je prilagođena našem dobu. Naime ubojica svoje žrtve ubija i to prikazuje na internetu, ali film ne otkriva detalje na koji način to radi. Malo mi je neuvjerljivo i nerealno kako taj klinac-ubojica uspijeva da ubija žrtve na tako sofisticiran način - to u filmu nije objašnjeno i to ostaje rupa u scenariju, i vjerovatno zbog toga je dobio na rotten tommatoes samo 15%. Inaće meni je film okej, još jedan solidan krimi-triler, dobra režija i kamera, malo suspensea i dosta napetih scena. Plus je to što se film uvijek odvija po kišnom i oblačnom vremenu što pridodaje atmosferi filma. Mislim da ovaj film valja posuditi u videoteci za navečer.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

CityKino 04.05.2008 Ocjena recenzije : 0.0

Portal hostela, saw i smrti

Iako Portal pomalo ulazi u teritorij Slagalice strave i Hostela, i samim time mi djeluje ofucano, ipak mi se je svidjelo način na koji je lik ubijao, odnosno način na koji je prezentirao svoja ubojstva (Internet). Jedino što pomalo iritira u ovom nazovimo ga „klasičnom“ krimi filmu, je pretjerana a rekao bi i nerealna informatička „genijalnost“ glavnog negativca. No unatoč tome ovaj krim pokazuje i surovu stranu ljudske znatiželje ali i bezosjećajnosti svekolikog pučanstva, naravno posebice amerikanaca.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

tenib 20.04.2008 Ocjena recenzije : 0.0

cyber svijet

iako film nije pretjerano spektakularno napravljen, i na prvi pogled ne nudi nista novo, ipak uspjeva zadovoljiti osnovne karakteristike trilera takve vrste, pa nam nudi relativno napetu i zanimljivu pricu, koju ipak mozete pricakati i pogledati je kod kuce. svaka slicnost sa mnogim drugim, mora se priznati boljim filmovima, ipak ne kvari cjelokupni dojam. uspjeli su i potaknuti nas na razmisljanje o ljudskoj, moglo bi se reci glupoj znatizelji i to bez pretjeranih moraliziranja i patetike. u svakom slucaju ok film vrijedan vaseg vremena.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: