Nije zlato sve što sja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nije zlato sve što sja

Nije zlato sve što sja

Fool's Gold (2008.)

Warner Bros. Pictures

113' avantura, komedija, romansa

Režija:           Andy Tennant

Uloge: Matthew McConaughey, Kate Hudson, Donald Sutherland, Ewen Bremner, Alexis Dziena, Kevin Hart, Ray Winstone

Scenario:        John Claflin, Daniel Zelman, Andy Tennant

Producent/i:   Donald De Line, Bernie Goldmann, Jon Klane

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Nije zlato sve što sja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.68
28
0.00

Ljeto stiže, a s njime i filmovi puni sunca, mora i golotinje. Ovdje glavnu riječ vode McConaughey i Hudson, a preplanuli look zaradio je i Sutherland.

Ben 'Finn' Finnegan (Matthew McConaughey) je suvremena verzija Indiane Jonesa. On je šarmantni, moderni lovac na blago, a njegova posljednja fantazija se pretvara u pravu pustolovinu. Naime, Finn želi pronaći Queen's Dowry, potonuli brod iz osamnaestog stoljeća koji je prevozio dragocjen teret – četrdeset škrinja nakita, zlatnika i još kojekakvih neprocijenjivih tričarija. Problem je u tome što je Finn po prirodi poprilično tvrdoglav te je spreman staviti sve na kocku kako bi pronašao i dobio ono što želi.

Jedna od stvari koje žrtvuje je i njegov brak s lijepom Tess (Kate Hudson). Nakon što srede pojedinosti oko razvoda, Tess polako počinje iznova graditi svoj život. Ona pronađe posao na jahti milijardera Nigela Honeycutta (Donald Sutherland) no ni ne sluti da će se Finn vrlo brzo vratiti u njen život. On pronađe novi trag koji ga može dovesti do lokacije skrivenog blaga, ali netko treba financirati tu potragu. Finn uspjeva uvjeriti Nigela i njegovu privlačnu kćer Gemmu da mu se pridruže u potrazi te se sada i on nalazi na jahti. Stvari postaju sve napetije jer se u potragu za blagom uključuju i Moe Fitch (Ray Winstone), Finnov nekadašnji instruktor i mentor, te okrutni lokalni gangster, Bigg Bunny. Ako Finn želi prvi stići do blaga mora djelovati brzo i promišljeno, a kompliciran odnos s bivšom ženom i mlada i privlačna Gemma mu u tome nikako ne pomažu.


'Nije zlato sve što sja', trailer

Ovo nije prvi put da se na velikom ekranu susreće ovaj glumački tandem. McConaughey i Hudson već su napravili jednu zajedničku komediju, a to je 'Kako se riješiti frajera u deset dana' iz 2003. godine. Oni kojima se ovaj film svidio sigurno će uživati i u 'Nije zlato sve što sja' jer znaju kakav humor i kvalitetu glume mogu očekivati. Režije se uhvatio Andy Tennant koji je do sada uglavnom radio na televizijskim projektima, a on je također i jedan od koscenarista pa će biti zanimljivo vidjeti kako je obavio svoj dio posla u 'Nije zlato sve što sja'.

Što se kritika tiče - obavio ga je nikako. Na internet stranici Rotten Tomatoes ocijenjen je s 10%, a pozivnih kritika ima zbilja jako malo. Jeffrey Westhoff je jedan od onih rijetkih koji su pohvalili film, a on je za Northwest Herald napisao 'iako vas neće baš previše oduševiti, posjeduje određen šarm te nije loš za pogledati'. Bob Grimm iz Tucson Weeklyja uoće nije bio impresioniran viđenim pa se slikovito izrazio ovim riječima 'ovo je smeće'. Kao što to obično biva, 'Nije zlato sve što sja' je prošao nešto bolje kod publike. Ipak, mi smo sigurni da će ostvariti dobar uspjeh - zgodne, preplanule i razgolićene hollywoodske face u romantičnoj komediji traže tajanstveno blago - zvuči kao 'Goonies' za odrasle!