Shutter - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Shutter

Shutter

Shutter (2008.)

20th Century Fox

85' horor, triler, misterija

Režija:           Masayuki Ochiai

Uloge: Joshua Jackson, Rachael Taylor, David Denman, James Kyson Lee, John Hensley

Scenario:        Luke Dawson

Producent/i:   Doug Davison, Takashige Ichise, Roy Lee

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica

imdb

Shutter

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.63
8
0.00

'Shutter' je još jedan u nizu remakea popularnih japanskih hororaca. Ovaj put mladi bračni par teroriziraju duhovi koji traže osvetu.

Inače, film se bavi jednim zanimljivim urbanim fenomenom – takozvanoj 'spirit fotografiji'. Interes za ovaj fenomen, koji je star gotovo koliko i sama fotografija (prve 'spirit fotografije' pojavile su se 1860.), nikada nije bio veći nego danas. Tome u prilog ide i činjenica da postoje mnogi časopisi i internet stranice koje se bave upravo tom temom, a Metropolitan Museum of Art u New Yorku je nedavno imao i izložbu fotografija tog tipa. Interesantno je da je i jedna nedavna anketa, koju je provela ugledna televizijska kuća CNN, pokazala kako čak jedna trećina ispitanika vjeruje u duhove, a kao dokaz naveli su upravo spomenute fotografije.


'Shutter', trailer

Sada kada ste stekli dojam o čemu se radi u 'Shutteru', par riječi o priči koju je napisao Luke Dawson. Ovdje je važno napomenuti da se (uz sitne izmjene) strogo držao 'orginalnog', tajlandskog 'Shuttera' iz 2004. godine koji je po nama (a i prema kritičarima) mnogo bolji od ove amerikanizirane verzije. Uglavnom, mladi bračni par koji čine Ben (Joshua Jackson) i Jane (Rachael Taylor) odluči otputovati iz Brooklyna u Japan, gdje je Ben dobio interesantnu i profitabilnu ponudu za posao. Kao profesionalni fotograf, unajmljen je da snimi neke fotografije, ali odmah po dolasku u Japan, postaje jasno kako to neće biti baš najlakša stvar na svijetu.

Mladenci odluče krenuti nekoliko dana ranije te provesti ostatak svog medenog mjeseca u romantičnoj kolibici. Dok se voze do mjesta gdje trebaju odsjesti, na cestu iznenada istupi djevojka te ju Jane udari autom. Ben i Jane gube svijest, a nakon što se probude, na cesti nema nikakvog traga djevojci. Zaključe da vjerovatno nije bila teže ozljeđena te da joj je netko već pružio pomoć te nastave sa svojim putovanjem. Nakon nekoliko dana, oni odlaze u grad gdje Ben upoznaje svog klijenta te se odmah intenzivno posvećuje poslu. Sada Jane ima dovoljno slobodnog vremena i nakon što dobije slike iz kolibe, na njima primjećuje misterioznu svijetlost i čudne oblike. Ono što se isprva činilo kao mana na kameri polako se pretvara u strašnu istinu koju je Jane spremna otkriti i pod cijenu vlastita života.

Kao što to u pravilu biva, kritičari internet stranice Rotten Tomatoes su raspalili nemilosrdnu paljbu i po ovom remakeu azijskog horora. 'Shutter' je potonuo na bijednih 7%, a komentari su zbilja brutalni. Rob Humanick iz Slant Magazinea kaže da je ovo film lišen bilo kakvog smisla i duše, te nadodaje 'izbjegavati u širokom krugu'. Zanimljivo je da su čak i kritičari koji pišu za stranice koje isključivo prate horore, tipa Horror.com i Fear.net, pokopali 'Shutter'. Pa tako Scott Weinberg kaže 'pogriješili su u naslovu filma – pri samoglasnik je umjesto 'u' trebao biti 'i' (shitter)'. 

Ipak, ako ste uživali u 'zapadnim' verzijama azijskih filmova kao što su 'Kletva', ili 'Krug' i mislite da je to nešto najbolje, nećete biti razočarani jer je isti tim producenata radio i na 'Shutteru'.

zl.m.